שתף קטע נבחר

הצעה: הכנסת תאשר הסכם שלום לפני הממשלה

הצעת החוק שהוגשה בלי תיאום עם נתניהו ועליה חתומים גם ח"כ מקדימה, קובעת שכל הסכם הכולל ויתור על שטחים יובא לאישור הכנסת טרם החלטת ממשלה. "למנוע מהלך מדיני ובו ויתורים כמו שאולמרט ביקש להוביל"

הימין מחשק את נתניהו: הלובי של תומכי ארץ ישראל בכנסת, בהובלת בכירים בליכוד ואפילו ח"כ מקדימה, מתכוונים לחשק עוד יותר את ראש הממשלה, בנימין נתניהו. אחרי חוק משאל העם, עלתה השבוע הצעת חוק חדשה, שבה נקבע שכל הסכם מדיני חייב לעבור תחילה לאישור הכנסת - ורק אחר כך לאישור הממשלה.

 

 

עד כה היה נהוג שהממשלה, לאחר ניהול מגעים ומשא ומתן, מגיעה להסכם עם הצד השני, מאשרת אותו ורק אז מביאה אותו לאישור הכנסת. אולם בהצעת החוק שהוגשה ללא תיאום עם נתניהו, נקבע כי עוד לפני שהממשלה מחליטה על הסכם מדיני שכולל ויתור על שטחים, הוא יונח קודם כל על שולחנה של הכנסת.


"למנוע ויתורים ביהודה ושומרון בלי אישור הכנסת" (צילום: AP) 

 

"הממשלה לא תאשרר הסכם מדיני הטעון אשרור ולא תחתום על הסכם שאינו טעון אשרור, שלפיו תיפסק השליטה של מדינת ישראל בשטח, לרבות הסכם הכולל התחייבות לעתיד והתחייבות המותנית בתנאים, אלא לאחר שההסכם אושר בידי הכנסת, ברוב חבריה", נכתב בהצעת החוק. "החלטת הממשלה שלפיה תיפסק השליטה של מדינת ישראל בשטח שלא בדרך של הסכם כאמור, טעונה אישור בידי הכנסת, ברוב חבריה".

 

לבסוף קובעת הצעת החוק כי ההסכם יהיה בר תוקף רק לאחר שיעבור את אישור הכנסת. "לא תחתום הממשלה על הסכם כאמור בסעיף זה, אלא אם ייכתב בו כי ההסכם ייכנס לתוקפו ויחייב את מדינת ישראל רק לאחר שקיבל את אישור הכנסת".

 

מלבד ח"כ דני דנון שיזם את הצעת החוק, חתומים גם יו"ר הקואליציה זאב אלקין, כרמל שאמה, ציפי חוטבלי, יריב לוין, מירי רגב וציון פיניאן מהליכוד, אברהם מיכאל וניסים זאב מש"ס, יעקב כץ מהאיחוד הלאומי. בנוסף להם, גם חבר הכנסת עתניאל שנלר מקדימה חתום על הצעת החוק.

 

"תבטיח את האינטרסים של מדינת ישראל"

מטרתם העיקרית של יוזם הצעת החוק ח"כ דנון וחבריו היא למנוע מצב עתידי, שבו יציע ראש ממשלה הסכם, ללא ידיעת הח"כים. "טבעם של הסכמים מדיניים וטריטוריאליים שהם הרי גורל והשפעתם על קיומה ותפקודה של החברה והמדינה הוא רב", מציינים הח"כים בדברי ההסבר, "בשל כך, במהלך שנותיה של מדינת ישראל התפתח נוהג, לפיו הסכם מדיני מובא להצבעה בכנסת, המייצגת את רובדי הציבור השונים בישראל. עם זאת על-פי המצב כיום, קיים פער בין מחויבותה של ישראל במישור הבינלאומי לקיים הסכמים או אמנות בינלאומיות עליהם חתמה הממשלה, לבין הנוהג המקומי, לפיו אמורה הממשלה להביא כל הסכם מדיני לאישור הכנסת, בטרם ייכנס ההסכם לתוקפו".

 

הם טוענים כי במצב הנוכחי, לפחות מבחינה מדינית הכנסת מרוקנת מתוכן. "מצב זה, הופך את הרשות המחוקקת בישראל לבלתי רלוונטית, שכן גם אם הממשלה חתמה על הסכם בעל השלכות מדיניות משמעותיות לעתיד המדינה, שהכנסת לא אישרה אותו בדיעבד, עדיין יהיה ההסכם בר תוקף במישור הבינלאומי ויחייב את המדינה. לפיכך מוצע בזה לקבוע שהממשלה תחויב, בכל הסכם או החלטת ממשלה לויתור השליטה שלה בשטח כלשהו, להביא את ההסכם לאישור הכנסת לפני קבלת ההסכם או ההחלטה. כך יובטח מעמדה של הכנסת כמייצגת הציבור לאשר הסכמים מדיניים".

 

בשיחה עם ynet הסביר יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, שלא שיתף את ראש הממשלה בהצעת החוק משום שלטענתו, היא אינה מחשקת אותו ופוגעת במהלכיו. "אני מקווה שראש הממשלה יאשר את הצעת החוק הזו והיא תעבור בוועדת שרים", אמר ח"כ אלקין, "צריך לעגן את הנוהג הקיים בחוק, לא לממשלה ימנית זאת, אלא למקרים דומים לאלה של לפני שנתיים, כאשר אולמרט ולבני ביקשו להוביל מהלך מדיני ובו ויתורים טריטוריאליים משמעותיים. החוק הזה, אם יתקבל, יבטיח שאף ממשלה עתידית לא תפעל לוויתורים ביהודה ובשומרון שלא באישור הכנסת".

 

יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ לוין, שחתום על הצעת החוק, הוסיף: "הסכמים מדיניים, בפרט כאלו הכרוכים בוויתור על שטח או לקיחת סיכונים ביטחוניים משמעותיים, חשוב שיעשו באופן שקוף לציבור ולאחר שהונחו על שולחן הכנסת".

 

לדבריו, "אני סמוך ובטוח כי החלטות אשר יתקבלו על-ידי פורום רחב יותר ובאופן דמוקרטי, כפי שמחייבת הצעת החוק, אכן יהיו החלטות נכונות יותר באופן שיבטיח שמירה על האינטרסים החיוניים של ישראל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכנסת תצטרך לאשר קודם. ארכיון
צילום: נועם מושקוביץ
נתניהו. סוגרים עליו מימין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים