שתף קטע נבחר

זירת הקניות

צמחי מרפא - ריח נעים בגינה בלי לבזבז מים

הרוזמרין מספק כעת פריחה מרשימה במיוחד ומצויין לבישול, הפלרגון החריף - שנקרא בטעות גרניום - מאפשר לטפל בריחות רעים מהפה, ועלי לבנדר מיובשים מאפשרים ליצור ריח נעים בארון. צמחים כחול-לבן - פרק חמישי בסדרה

כדי שתוכלו להכיר את מגוון הצמחייה שמאפיינת את הנוף הישראלי. נמשיך להציג אחת לשבוע את הצמחים שנבחרו. הפעם נתמקד בצמחי המרפא, שהחורף מאפשר לנו ליהנות מעליהם המדיפים ריח נעים.

 

הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק

 

הריח הנעים של צמחים אלה נגרם משמנים אתריים, הנידפים לאוויר כשמוללים את העלים. השמנים האתריים הם חומרים מחטאים ובריאים לאדם, אך למעשה הם נוצרו כדי להגן על העלים - השמנים רעילים לחרקים, שהם טורפי הצמחים המזיקים ביותר. רוב צמחי המרפא הם צמחי גינה מצוינים ובשל רעילותם, הם סובלים רק ממעט מזיקים. בנוסף הם חסכוניים במים ולא צריך להשקות אותם הרבה.

 

רוזמרין רפואי

הרוזמרין הרפואי הוא שיח ים-תיכוני שפורח כל השנה כמעט, אך בחורף יש לו פריחה מרשימה במיוחד. עליו ריחניים ומצוינים לבישול. בגנים שותלים את הרוזמרין כצמח ערוגות וכצמח כיסוי, מכיוון שהוא משתרע לצדדים. מדובר בצמח חסכן במים, ששורד ללא השקיה או עם השקיה מינימלית. חשיבותו הגדולה היא בתכונות הרפואיות המגוונות שלו.


רוזמרין - עלים ריחניים (צילום: אורי פרגמן-ספיר)

 

משפחה: שפתניים.

 

צורת חיים: שיח ירוק עד.

 

עלים: העלה סרגלי ושוליו מקופלים לאחור. בצד העליון צבעו ירוק כהה ובצד התחתון צבעו אפור. העלים נגדיים.

 

פרחים: הפריחה מתרחשת לאורך כל השנה, במיוחד בעונה הקרירה. הפרח דו-שפתני, כמו רבים מבני משפחת השפתניים, וצבע הכותרת תכול-סגול. האונה המרכזית של שפת הכותרת התחתונה דומה לקערה עם ידית. בפרח יש 2 אבקנים בלבד והצמח מואבק על ידי דבורים וחרקים נוספים.

 

תפוצה בארץ: צמח ממערב הים התיכון. בארץ נשתל בגינות בכל הארץ.

 

שימושים: בבישול מוסיפים את ענפי הרוזמרין כתבלין לתבשילים רבים. בחליטה הוא ידוע בסגולותיו נגד כאבי ראש, מיגרנה, תשישות כללית, חולשה של מחזור הדם ובעיות עיכול הקשורות להפרעות רגשיות. בנוסף, שמן הרוזמרין מונע הידבקות בכינים. בגינה משמש הרוזמרין לכיסוי שטחים נרחבים של קרקע.  


רוזמרין - מכסה שטחי קרקע נרחבים (צילום: אורי פרגמן-ספיר)

 

פלרגון חריף

הפלרגון החריף, שנקרא בטעות גרניום, הוא צמח רב-שנתי בעל עלים שסועים וריחניים מאוד. אנחנו מכירים אותו היטב מהגינות ובמיוחד את הזנים שופעי הפריחה, שניתן לרבות בקלות באמצעות ייחור - קוטמים גבעול ובו לפחות שני מפרקים, טובלים בהורמון השרשה ושותלים בקרקע לחה.

 

הפלרגון החריף גדל במהירות ומכסה שטחים נרחבים, אך הוא זקוק ליותר השקיה לעומת הרוזמרין. הפריחה הורודה מהווה ערך מוסף לעלווה הרעננה. עדות ישראל המזרחיות מברכים על צמח זה בהבדלה בכל מוצאי שבת: "בורא עשבי בשמים".

 

מין קרוב ודומה הוא פלרגון לימוני, שריח עליו יותר לימוני ופחות חריף. יש המשתמשים בעלים הריחניים למאכל ומשקאות, אולם הם טובים במיוחד לרפואה וקוסמטיקה.


פלרגון חריף (צילום: נורית חרמון)

 

משפחה: גרניים.

 

צורת חיים: בן-שיח - צמח בעל בסיס מעוצה, אבל רוב גבעוליו עשבוניים.

 

עלים: העלה נישא על פטוטרת ארוכה, הוא שעיר ומחולק לאונות. העלים מסורגים ומכילים שמנים אתריים המדיפים ריח חריף ונעים.

 

פרחים: הפריחה מתרחשת באביב ובקיץ. הפרחים ורודים וערוכים בסוכך בן חמישה עד עשרה פרחים קטנים. לכל פרח יש 5 עלי גביע ו-5 עלי כותרת. 

 

תפוצה בארץ: צמח גינה נפוץ בכל הארץ.

 

שימושים: עלי הפלרגון מכילים שמנים אתריים המדיפים ריח חריף, ונהוג להוסיף אותם כחומר ריחני במוצרים רבים. בתעשיית המזון משתמשים בשמנים בייצור משקאות, ממתקים ודברי מאפה. ברפואה הטבעונית הוא משמש לטיפול בריחות רעים מהפה, בדלקות עיניים ובדלקות רחם.

 

אזוביון רפואי (לבנדר)

האזוביון הרפואי, שמוכר בשמו העממי - לבנדר, הוא צמח רב-שנתי שחלקיו התחתונים מעוצים (בן-שיח). עליו מוארכים, כסופים וריחניים. הפרחים סגולים-חוורים, ערוכים בתפרחות בקצות הגבעולים ופורחים החל מסוף האביב. את עלי ותפרחות הצמח מומלץ לאסוף, לייבש ולהכניס לכריות בד, אותן יש למקם בארון כדי ליצור בו ריח טוב.


אזוביון (צילום: נורית חרמון)

 

משפחה: שפתניים.

 

צורת חיים: בין-שיח.

 

עלים: העלים כסופים, ארוכים, צרים ומחודדים בקצה. העלים נגדיים, כלומר ערוכים אחד מול השני ובזוגות על הגבעול.

 

פרחים: הפריחה מתחילה באביב וכוללת פרחים צפופים בתפרחות בקצות הגבעולים.הפרחים קטנים, דמויי צינורות, צבעם סגול-תכול.

 

תפוצה בארץ: צמח נוי שנשתל בגינות בכל הארץ.

 

שימושים: עלים ופרחים מיובשים של הצמח נארזים בשקיקי בד ומשמשים לבישום ולדחיית עש בארונות. שמן האזוביון משמש כמרכיב בסיסי בבשמים רבים, והוא גם מזרז ריפוי פצעים ללא הותרת צלקות.

 

הכותב הוא המדען הראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם ירושלים


לחלקים הקודמים:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פלרגון חריף
צילום: נורית חרמון
רוזמרין
צילום: אורי פרגמן ספיר
מומלצים