שתף קטע נבחר

חגיגות במצרים: שבוע להדחת מובארק

העם המצרי יצא לרחובות שוב, אלא שהפעם מדובר בהפגנות שמחה לציון סופו של משטר מובארק. במוקד החגיגיות נמצא כמובן הצבא, שזוכה לאשראי על סילוקו של "הספינקס מקהיר"

מיליוני אזרחים מצרים חגגו אתמול (ו') ברחבי המדינה שבוע להדחתו של הנשיא חוסני מובארק מתפקידו. עצרות המונים התקיימו בכל ערי מצרים, וכיכר א-תחריר, שנהפכה למוקד הסמלי של ההתקוממות נגד מובארק, מלאה עד אפס מקום. רשת "סקיי" הבריטית דיווחה כי מדובר, ככל הנראה, בעצרת הגדולה ביותר מאז החלה המחאה, ולפי הערכת סוכנות הידיעות המצרית, השתתפו בה שני מיליון בני אדם.

  

לעדכונים שוטפים היכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

משפחות שלמות הגיעו במצב רוח חגיגי אל הכיכר. ילדים טיפסו על הטנקים שעוד נותרו באזור הכיכר, וקראו להוריהם שייצלמו אותם, בגאווה, על אחד הסמלים של

הצבא שהפיל את השליט מובארק. מנהיגי המאבק ניצלו את ההזדמנות וקראו להמונים לא לוותר, ולהמשיך להפעיל לחץ על הצבא, על מנת שייפרק את שאריות ממשלו של מובארק. כמו כן, הם המשיכו לקרוא להסרת חוקי החירום במצרים, שנכנסו לתוקף לפני יותר משלושה עשורים עם עליית מובארק לשלטון, ומקנים למשטרה המצרית סמכויות מעצר כמעט בלתי מוגבלות.


תזמורת צבאית בכיכר א-תחריר (צילום: AP) 

 

לפי שעה, הצבא לא נענה לקריאה להסרת חוקי החירום או לשחרורם של אלפי האסירים הפוליטיים. וכך, למרות מצב הרוח החגיגי, אזרחים מצרים נותרים באפילה באשר לעתיד הממשל בקהיר.

 בהתאם, רבים מהמפגינים בכיכר א-תחריר התחייבו להמשיך לפעול עד אשר הצבא יעמוד במילתו, וייבסס ממשלה דמוקרטית, שתיבחר בבחירות כלליות, חופשיות והוגנות בתוך שישה חודשים לכל היותר.

 

בנוסף, רבים מהמשתתפים ערכו טקסי אזכרה ל-365 המפגינים שנהרגו במהלך ההתקוממות שנמשכה 18 ימים ולילות, ושזכתה לתגובה עזה במיוחד מצד נאמניו של מובארק. במקביל לעצרות הענק, פחות ממאה בני אדם השתתפו בהפגנת תמיכה בנשיא שהודח מחוץ למסגד בקהיר. לדבריהם, האיש שהנהיג את מצרים במשך יותר מ-30 שנה ראוי לכבוד ואף להתנצלות, משום שההפיכה העממית גררה בצידה השפלה גדולה ל"ספינקס מקהיר". 


העם המצרי מודה לצבא (צילום: AP) 

 

במקביל, השלטון הזמני במצרים החל לקבל כמה החלטות בעלות השפעה בינלאומית, בראשן

 ההחלטה לאפשר לספינות הקרב של איראן לעבור, לראשונה מאז 1979, דרך תעלת סואץ, מים סוף לים התיכון. צעד ששר החוץ אביגדור ליברמן הגדיר כ"פרובוקטיבי".

 

בנוסף, החליט השלטון החדש לפתוח את מעבר רפיח מסיני לרצועת עזה להעברת ציוד הומניטרי, ולאפשר לפלסטינים שהיו בשטח מצרי לשוב לבתיהם. כך דיווחה הטלוויזיה הממלכתית במדינה. מעבר רפיח נסגר עם הדחתו של הנשיא המצרי חוסני מובארק וזו הפעם הראשונה שהוא נפתח מאז ההדחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא לשעבר על חוטים
צילום: AP
ילד חוגג בצל הטנקים
צילום: רויטרס
המונים יצאו לרחובות ערי מצרים
צילום: רויטרס
מומלצים