שתף קטע נבחר

קפה קקה, אבל כשר

90 שקלים עולה כוס קפה מפולים שהופרשו בצואה של בעלי חיים בוויאטנם. יקר, אבל ייתכן שלפחות חלק מהטועמים ישמחו לדעת שכנראה מדובר במוצר כשר. הרב ברוך אפרתי דן בסוגיה

לאחרונה הגיע לארץ קפה צ'ון הוויאטנמי, שעשוי מפולי קפה שעברו במערכת העיכול של זבד הבר - בעל חיים ממשפחת החתוליים. כתב ynet כבר יצא לברר האם כוס קפה כזו שווה 90 שקלים, אבל למי שמתעניין לפני כן האם זה גם כשר, הנה התשובה.

 

 

אל הרב ברוך אפרתי, המשיב לשאלות הלכתיות של גולשים באתר "מורשת", נשלחה השאלה: "חברה חדשה מייצרת קפה מצואה של נמיה. שאלתי היא הלכתית בלבד, האם מותר לשתות את הקפה? אומרים שהוא שופרא דשופרא...".

 

בתשובתו סוקר הרב מקורות הלכתיים רבים, ובוחן את הסוגיה על-פי הגמרא ועל-פי פסיקות קודמות. בסיכום תשובותו מגיע הרב למסקנה כי מותר לשתות את הקפה - ואולם הוא מדגיש כי "רק הרבנות הראשית היא המוסמכת להתיר מאכל בצורה ציבורית - ולהגדירו ככשר".

 

הרב אפרתי עורך דיון הלכתי ארוך הנוגע להיתר ההלכתי, אם ישנו, לאכילה ושתייה של הפרשות מחיות שאינן כשרות. אבל בנוגע לפולי הקפה טוען הרב כי ברור שמדובר במקרה שונה מההפרשות עצמן - שכן ברור לכל שהפולים בצואה הם מאכל ולא גללים. ויותר מכך - במקרה של הקפה כלל לא אוכלים אותם, אלא מוציאים מהם מי תמצית. הרב מעיר כי גם לו יחשיבו

את הפולים כחלק מהצואה, יש מיעוט פוסקים המתירים זאת.

 

למרות הדיון ההלכתי וההכרעה שמותר לכאורה לשתות את הקפה, אומר הרב כי יש סיבה להימנע מכך "משום שזה משוקץ ולא נורמלי לאכול מתוך גללים" ומעיר שהרב ש"ך פסק לגבי שתיית שתן אדם שעל אף שמותר מצד הדין - יש להימנע מכך.

 

בסוף תשובתו כותב הרב: "ודאי שיש טעם לפגם בשתיית מיץ גללי בהמה, ויש להתרחק מהכיעור והדומה לו... לכן תיאורטית נראה שמותר, אבל לא ראוי כלל". הוא גם מדגיש שנית כי בשל מרכיבי מזון נוספים שיכולים להיות בקפה, ובשל סדרי הכשרות המסודרים, רק הרבנות הראשית היא מוסמכת להגדיר את הקפה ככשר באופן רשמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזהב השחור. קפה צ'ון
צילום: רותם פלדנר
מומלצים