שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה קיצוץ רוחבי בסך 300 מיליון ש'

ברוב של 19 תומכים מול שבעה מתנגדים אישרו השרים קיצוץ רוחבי כדי להוריד את תעריפי התחבורה הציבורית. המהלך, שאמור לקצץ בכל משרדי הממשלה - למעט הביטחון, החינוך והרווחה - כנראה לא יצלח את ועדת הכספים

מחלוקת בין השרים: הממשלה אמנם אישרה בצהריים (א') ברוב של 19 מול 7 קיצוץ רוחבי של 1% בתקציבי הקניות והפיתוח של משרדי הממשלה, אולם לא כולם יצאו מרוצים מהישיבה. השר לפיתוח הנגב והגליל ולשיתוף פעולה אזורי סילבן שלום (ליכוד) התנגד לקיצוץ ביחד עם השר לימור לבנת ושרי ישראל ביתנו. "יד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל", תקף שלום את הממשלה. בנוסף, מסתמן כי נתניהו יתקשה להוציא לפועל את הקיצוץ. בעקבות פיצול מפלגת העבודה והתנגדות סיעת ישראל ביתנו , תישאר הקואליציה ללא רוב בוועדת הכספים.

 

 

השרים שהתנגדו הם חמשת שרי ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, סטס מיסז'ניקוב, יצחק אהרונוביץ', סופה לנדבר ועוזי לנדאו. והשרים מהליכוד סילבן שלום ולימור לבנת. קיצוץ התקציב אינו כולל את משרדי הביטחון, החינוך והרווחה. במקביל, הצביעה הממשלה בעד הוזלה של חלק מתעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית. כרטיס חופשי חודשי יוזל ב-10% בכל האוטובוסים והרכבות בישראל. בנוסף, תינתן הנחה קבועה של 10% לנוסעים שמתגוררים בפריפריה ועובדים במרכז הארץ.

 

ממשרד האוצר נמסר כי מרבית הכסף - כ-180 מיליון שקל - יופנה לשינוי במבנה הכרטיסים לאוטובוסים במרכז הארץ. 50 מיליון שקל נוספים יופנו להוזלת כרטיס חופשי חודשי, מהם 10 מיליון שקל בלבד ברכבת והשאר באוטובוסים.

 

רק חלק קטן מהכסף - 75 מיליון שקל - יופנה למטרה המוצהרת והמקורית שלו - הוזלת התחבורה הציבורית בפריפריה. ההוזלה תהיה אך ורק באוטובוסים ולא ברכבות. הגדרת הפריפריה תכלול את הגליל, הגולן, עמק יזרעאל, הנגב, הערבה, אילת והשומרון.

 

ראש הממשלה נתניהו אמר בישיבה: "מי משתמש בתחבורה ציבורית? לא אנשים שנמצאים בעשירון העליון. מי שמשתמש זה מי שידו אינה משגת או רוצה ויכול להשתמש באוטובוסים וברכבות. בנוסף, זה יאפשר למנוע את הפקקים ולהיכנס לערים, אנחנו רוצים לעודד את זה. זהו גם מהלך של הגנת הסביבה ושמירה על איכות האוויר".

 

בשלב מסוים נתניהו איבד סבלנות אל מול טענות השרים ודפק על השולחן. "התנהלות זה לא רק בהצהרות", אמר. "כל אחד אומר 'צריך לקצץ, צריך לעזור בתחבורה'. זו באמת אמירה חברתית שאני רוצה לקדם. אך אנחנו צריכים להתנהג באחריות ולהבין שאין יש מאין, והחליט מאיפה מקצצים. או שתחליטו שאתם רוצים לבטל ההנחה בתחבורה הציבורית, או שתציעו לי הצעה אחרת. אם לא, אתם סתם מבזבזים את זמננו. אני מבין את הכואב לי, אך חייבים להמשיך להתנהג באחריות".

 

"העניין הזה הוא פשוט לא הגיוני"

השר שלום אמר: "בעוד יד אחת רוצה לעזור לפריפריה ולחלשים, יד שנייה מורידה להם. מורידה להם כיתות חכמות, ספריות, מגרשי ספורט, מגרשי טניס, שבילי אופניים ומתנסים. בעוד אני נאבק להביא מתיישבים חדשים לנגב ולגליל, באים ביד שמאל ופוגעים בהם על ידי קיצוצים".

 

לדבריו, "מי שמצביע היום בעד, מצביע בעד קיצוץ של 5% בתקציב 2012. כל העניין הזה הוא פשוט לא הגיוני לעשות אותו עכשיו. אפשר היה לחכות עם זה, ולראות התפחויות בהמשך. יש צמיחה וזה אומר שהעוגה גדלה".

 

שלום אמר עוד כי "אמור להיות יותר כסף למורים, רופאים, עובדים סוציאליים. אני לא מבין מדוע צריך להחריג את תקציב הביטחון. אם רוצים לעבור לחוסן לאומי שמושתת על ביטחון וחוסן חברתי, צריך לא לקחת רק מנושאים אזרחיים".

 

השרים סער וכץ התעמתו זה עם זה

השרים שרים גדעון סער וישראל כץ מהליכוד החליפו בישיבה צעקות רמות. כץ, שנחשב ליועץ הפוליטי הקרוב לאוזנו של נתניהו, האשים את סער בניהול קמפיין נגד הממשלה, ובגיוס גופים מחוץ לממשלה על מנת לשמור על תקציב החינוך. במהלך הדיון החליפו השניים עקיצות הדדיות, בניסיון, אולי, להוכיח לנתניהו מי נאמן לו יותר.

 

השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' (ישראל ביתנו) שהצביע נגד הקיצוץ הבהיר כי הדבר יוביל לכך שתיפגע היכולת של המשטרה להיאבק בפשיעה המאורגנת ולספק ביטחון אישי לתושבי המדינה. כמו כן, אהרונוביץ' התריע כי הקטל בכבישים יגבר ותקטן יכולת המשטרה להיאבק במאורגן. לדבריו, תקציב המשרד לביטחון פנים הוא 3% מתקציב המדינה, אולם החלק בסך הקיצוץ עומד על כ-13% ולכן הוא מתנגד לו. 


ליברמן ואהרונוביץ'. כל שרי ישראל ביתנו התנגדו

 

שרת התרבות והספורט לימור לבנת אמרה כי "מדובר על פניו בצעדים נכונים לטובת הציבור, אך ניתן היה לצפות מהאוצר למצוא דרכים טובות יות למימון או לכל הפחות להציע חלופות למימון הגדלת הסובסידיה לתחבורה הציבורית. מדובר בקיצוץ פלאט, שני השנה, שהוא הדרך הקלה ופוגע בשירותים לציבור ובעיקר ברשויות ובחמישה העשירונים התחתונים שרובם בפריפריה".

 

הוזלת התחבורה הציבורית היא חלק מתוכנית שהציגו לפני שבוע וחצי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ של הטבות לציבור, על רקע מחאת ההסתדרות וראשי הערים על התייקרות הדלק והמים.

 

הקיצוץ מצטרף להוראה ששר האוצר הוציא בשבוע שעבר, לביטול התייקרות של 20% במס על הדלק, שמשמעותו הוזלה של הבנזין 95 אוקטן ב-23 אגורות לליטר. הוזלת הדלק תמומן מביטול הפחתת מס הכנסה לעשירונים העליונים שתוכננה לשנת 2012.

 

יו"ר ההסתדרות עופר עיני ויו"ר מרכז השלטון המקומי שלמה בוחבוט דורשים מנתניהו להוזיל גם את תעריפי המים ב-35%, וכעיקרון - לבטל גם את התייקרות הלחם. בנוסף, עדיין אין הסכמה בין האוצר להסתדרות על סוגיית שכר המינימום, שאמור לעלות ביולי ל-4,100 שקל, אך באוצר מסרבים להחיל את ההעלאה על עובדי המגזר הציבורי.

 

בהכנת הידיעה השתתף תני גולדשטיין

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו, שלום ומרידור
צילום: גיל יוחנן
מומלצים