שתף קטע נבחר

זירת הקניות

לא ג'ל ולא אבקה: כך תכבסו בלי להזיק לסביבה

בפרסומות נטען ששימוש בג'ל כביסה מזהם את הסביבה פחות מאבקה, אבל לא בטוח שזה נכון. ולמי שרוצה להיות יותר צדיק מהאפיפיור הירוק - מומלץ לעבור לתחליפים

"כיבסת - ליכלכת", זה הסלוגן שאיתו משווקת לנו מרגול ג'ל כביסה בצבע ירוק עז. כמו הקמפיין הבוטה של חיים כהן בעד מים מינרליים, כך גם הקמפיין הזה רוכב על בעיות סביבתיות. ובעוד השף הנודע פוסל את מי הברז הטובים שלנו, כך מציעה חברת "הנקל סוד" חלופה ירוקה יותר לאבקות הכביסה, כולל את אלה שהיא עצמה משווקת.

 

הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים 

 

אז מה האמת מאחורי הפרסום לג'ל? "המשרד להגנת הסביבה קבע כי אבקות הכביסה הן המזהם מספר אחת מבין חומרי הניקוי", אומרים ב"הנקל סוד", משווקת פרסיל. "דו"ח המשרד קבע כי האבקות תורמות ל-80% מסך תרומת חומרי הניקוי לזיהום הסביבה בנתרן. הג'ל גם מנקה טוב יותר מאבקה וגם שומר יותר על הסביבה". החברה לא הסתפקה בציטוטי מחקרים אלא ביצעה בדיקת מעבדה, לפיה באבקות יש כ-20% נתרן, לעומת כ-2% נתרן בג'ל.

 

ומהו הנזק הסביבתי מחומרי כביסה? תכולה גבוהה של נתרן במי הקולחין, המשמשים לאחר מיחזור להשקיה, גורמת להרס הקרקע, להרס גידולים חקלאיים, לזיהום מי התהום ולהפחתת חומרים חיוניים במים כמו סידן ומגנזיום. מערכות השפכים העירוניות אינן מסוגלות לסלק את הריכוז הגבוה של המלחים שמגיעים אליהן, וכך הם מגיעים לקרקעות, לצמחייה ולמי התהום.

 

במשרד להגנת הסביבה מסתייגים מהמסר של הפרסום, לפיו הג'ל יותר ידידותי לסביבה מאבקות הכביסה. הוא גם לא נענה לבקשת חברת "הנקל סוד" לפרסם את הסיסמה: "נוזלי כביסה יותר ידידותיים מאבקת כביסה".

 

אז מה האמת? "היצרנית הסתמכה על עבודת מחקר משנת 2001, שבה נמצא שנוזלי הכביסה יותר ידידותיים מאשר האבקות", מסבירה אתי נתן, אחראית שפכים במשרד להגנת הסביבה. "אלא שמאז אותו פרסום הותקן תקן ישראלי חדש לחומרי ניקוי, ובעקבותיו פחתו משמעותית ריכוזי הנתרן בכל אבקות הכביסה המיובאות והמיוצרות בישראל".

 

בקיצור, אולי טוב שמרגול תורמת להעלאת המודעות לנושא הסביבתי, ועוד בשעות צפיית השיא, אך לא צריך לקבל כתורה מסיני את הקביעה הנחרצת "כיבסת (באבקה) - ליכלכת".

 

ומה כדאי לדעת? מתברר שמאז אותה עבודת מחקר מקיפה על זיהום מקורות המים על ידי חומרי ניקוי, שנעשתה על ידי ד"ר ברוך ובר, לא נעשתה אף עבודה שערכה סדרת בדיקות לכלל חומרי הניקוי. רק אם תיעשה עבודה כזו, ניתן יהיה לדעת איזה מוצר הכי ירוק. ומי שרוצה להיות יותר צדיק מהאפיפיור הירוק - שיעבור להשתמש בחומרים אקולוגיים.

 

היום כבר יש כאלה לכל מטרה. למטרת כביסה יש אפילו פתרון מתקדם יותר מאבקות או מנוזלים אקולוגיים: אנשים רבים עברו להשתמש בכדור פלסטי ששמים במכונה, ללא כל חומר נוסף, ושעושה עבודה לא רעה ללא שום נזק סביבתי.

 

כימיקלים רעילים במפיצי ריח

מחקר חדש, שנערך על ידי אוניברסיטת וושינגטון, מצא שרוב הכימיקלים שמשתחררים ממוצרי הריח הביתיים מדורגים כרעילים או מסוכנים על פי תקני הבריאות של ארה"ב.  

 

יתרה מכך, רוב הכימיקלים הללו כלל אינם רשומים על התוויות, מפני שהיצרנים אינם מעוניינים בכך.

 

לקונגרס האמריקני כבר הוגשו הצעות חוק, לפיהן היצר ניות יהיו חייבות לדווח על כל רכיבי הריח, הצבע, או החומרים המשמרים בחומרי הניקוי, מטהרי האוויר, תכשירי ההברקה לרצפות ולרהיטים, אבקות הכביסה והכלים ודומיהם. מתישהו, זה יגיע גם אלינו.

 

מחברת הנקל סוד נמסר, כי היא מטמיעה בכל פעילויותיה את נושא הקיימות והשמירה על איכות הסביבה ופועלת להגנה על הסביבה.

 

הכתבה פורסמה במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים