שתף קטע נבחר

חשש לקני דורסים בגלל מטיילים שעברו על החוק

המחיר הכבד של הירידה מהשביל: מטיילים שנכנסו לשמורה שנסגרה למבקרים ושאיבדו בה את דרכם - חולצו במבצע יקר וייתכן שסיכנו את עתיד העופות הדורסים הנדירים באזור

הנשרים רק החלו לקנן בנחל חבר - וכבר ייתכן שנגרמה להם פגיעה בלתי הפיכה: שלושה מטיילים שנכנסו אתמול (שבת) לאזור, אף שהכניסה אליו נאסרה במטרה להגן על קני הדורסים הנדירים במקום - סיימו את הטיול בחילוץ מוסק שעלותו עשרות אלפי שקלים, וייתכן שגרמו לפגיעה בקני הדורסים. מרשות הטבע והגנים נמסר כי נפתחה חקירה חקירה פלילית נגד המטיילים.

 

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

שלושת המטיילים, תושבי אזור המרכז, הגיעו לטייל באזור נחל חבר שבשמורת טבע מדבר יהודה. מרשות הטבע והגנים נמסר, כי השלושה תכננו לבצע מסלול במקום, אף שבמפת סימון השבילים שהייתה ברשותם צוין כי הטיול אסור במקום. בנוסף נמסר, כי הם ירדו מהשבילים המסומנים והתקדמו לעבר המצוק, בו מקננים הדורסים הנדירים, המצויים בסכנת הכחדה ארצית.

 

המטיילים איבדו את דרכם לקראת שעות אחר הצהריים והזעיקו את כוחות החילוץ, שהחלו בניסיונות לאתר אותם. פקחי רשות הטבע והגנים, לצד חברי יחידות החילוץ ערד וגוש עציון, הגיעו לאזור בו הם נתקעו. בשל רדת החשיכה, הכוחות ירו נורי תאורה שאפשרו לזהות את השלושה כשהם תקועים באמצע מדרון תלול. 

 

קינון של עיט ניצי באזור ים המלח (צילום: לירון זיו)

 

למקום הוזעק מסוק, שלא יכול היה לנחות ושהחל להעלות את המטיילים באמצעות כבל. המטיילים חולצו מהשטח רק בשעה 22:30, אז נחקרו באזהרה על ידי פקח רשות הטבע והגנים ושוחררו לאחר מכן לביתם. ברשות פתחו בחקירה פלילית נגד השלושה.

 

ברשות מספרים כי לפני כשבועיים זוהו שתי התחלות קינון של נשרים במצוק בשבמורה, וכי ייתכן שמאז החלו קינונים נוספים. באזור יש גם דורסים נדירים אחרים כמו רחמים ועיטים ניציים, שני מינים בסכנת הכחדה עולמית. ברשות חוששים שפעולות החילוץ גרמו להפחדת הדורסים, מכיוון שהמסוק ריחף שעה ארוכה ליד המקום. בימים הקרובים יבדקו האם נגרם נזק לקנים במקום. 


צילום: נרי לאופר

נשר מקראי (צילום: נרי לאופר)

 

פעילות של כלי טיס בגובה נמוך באזור של מצוקים בהם מקננים דורסים עלולים לגרום לפגיעה אנושה בקינון. בעשורים האחרונים נעשים מאמצים בשיתוף עם חיל האוויר כדי לצמצם את מספר הטיסות של מטוסים ומסוקים בגובה נמוך באזורי קינון של דורסים.

 

החשש הוא כי התקרבות כלי הטיס והרעש העצום שהם יוצרים מבריחים את העופות לפרקי זמן ארוכים. היעדרות ההורים בשלבים בהם הביצה עדיין תחת דגירה עלול לחרוץ את גורלה כשהיא חשופה לפגעי מזג האוויר ועלולה ליפול קורבן לטרף של דורסים אחרים. במקרה של גוזלים בני יומם, הדבר גם עלול לגרום להם להיות חשופים לטרף או לסכנת נפילה מהקן. ברשות אוסרים גם פעילות של גלישת מצוקים באזורי קינון, מחשש שהדבר גם יפריע לקינון. 


נפגע מפעילות המסוקים? עיט ניצי (צילום: יגאל מילר, רשות הטבע והגנים)

 

ברשות מעריכים כי יתכן שגם קינונים של עיט ניצי, אחד הדורסים הנדירים בעולם המצויים בסכנת הכחדה עולמית, הושפעו מפעילות כלי הטיס. אם בעבר תפוצתם של העיטים הניציים היתה עצומה ברוב שטחי הארץ, כיום הם שוכנים בעיקר באיזורים של מצוקים והרים גבוהים במדבר יהודה, בנגב ובצפון. הפגיעה בבתי הגידול, קשיים בהשגת מזון בטבע, פגיעות ירי, התחשמלות וקנים רבים נחמסים על ידי האדם, פגעו קשות בעופות הדורסים ברחבי הארץ. 

 

"מדובר באירוע חמור מאוד, שעלה למשלם המיסים עשרות אלפי שקלים ושהעמיד את אוכלוסיית הדורסים במקום, שזה עתה החלו לקנן, בסכנה חמורה", מסר רביב שפירא, מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים. "שלושת המטיילים נהגו בחוסר אחריות משווע. בימים הקרובים יבדקו הפקחים את מצב הקינונים בנחל ואני מקווה שחוסר האחריות שלהם לא גרם לנזק נוסף, מעבר לכלכלי".

 

שפירא מדגיש כי התנהגות המטיילים מהווה "עבירה פלילית לכל עניין ודבר, ובהתאם לכך פתחנו תיק חקירה לשלושה. נמצה איתם את הדין ככל שהחוק מאפשר, ואני מקווה שלהבא הם יחשבו פעמיים בטרם יפעלו בפזיזות שכזו ויגרמו לנזק רב כל כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשר מקראי
צילום: יורם שפירר, רשות הטבע והגנים
רחם מדברי.
צילום: רועי גזית
חילוץ - אילוסטרציה
צילום: עומרי גולמן, רשות הטבע והגנים
מומלצים