שתף קטע נבחר

עוד הרוג בתימן, קדאפי מאיים על אירופה

ההפגנות ממשיכות לזעזע את המשטר בצנעא, בן ברית חשוב של ארה"ב במאבק בטרור, ומספר ההרוגים במהומות שם עלה כבר ל-11. בלוב מדווחים שהעיר בנגזי נראית כמו שדה קרב, והשליט קדאפי הזהיר את האיחוד האירופי: אם תעודדו את ההפגנות, נפסיק לסייע לכם במאבק במהגרים הלא-חוקיים

ההפגנות ברחבי העולם הערבי ממשיכות לגבות קורבנות: גורמים רפואיים ועדי ראייה בתימן סיפרו הערב (יום א') כי מפגין נוסף נהרג, במהלך עימותים עם המשטרה במסגרת המחאה נגד השלטון. עדי ראייה במזרח לוב תיארו את העיר בנגזי כ"שדה קרב" שבו דרכים הרוסות, בניינים שרופים ומטות משטרה פרוצים ניבטים מכל עבר. מדיווחים מסוימים עולה כי העיר נתונה למעשה לשליטת מתנגדי השלטון. 

 

לפי הדיווחים מתימן, המפגין שנהרג נפגע בעימותים בעיר הדרומית עדן. עם מותו עולה מספר ההרוגים מאז תחילת המהומות במדינה לפני יותר משבוע ל-11. המפגינים דורשים מהנשיא, עלי עבדאללה סאלח, לפרוש מתפקידו אחרי 33 שנה בשלטון. סאלח הבטיח כבר בחודש שעבר שלא להתמודד על כהונה נוספת, אך המפגינים אינם מתעסקים בכך.


הפגנה נגד קדאפי בוושינגטון. באזור טריפולי יש לו די תמיכה (צילום: AP)

 

במערב חוששים שהמשטר בתימן הוא הבא ליפול אחרי אלה של מצרים ותוניסיה, משום שאחיזתו בשטח רופפת ובאזורים מסוימים במדינה - אינה קיימת כלל. צנעא היא בת ברית חשובה של ארה"ב במלחמה בטרור, ונפילת המשטר בה עלולה לבשר רעות בכל הנוגע למאבק באל-קאעידה, שהזרוע התימנית שלו הייתה אחראית בשנתיים האחרונות לכמה ניסיונות פיגוע בארה"ב.

 

חיילים בלוב: "טיהרנו את בנגזי"

מלוב ממשיכים להגיע הדיווחים על העימותים הקטלניים שמתחוללים בבנגזי, העיר השנייה בגודלה במדינה, בין המפגינים שדורשים את הדחת השליט זה 42 שנה, מועמר קדאפי, לבין כוחות הביטחון. עדי ראייה סיפרו כי פעילי מחאה בעיר השתלטו על כלי רכב צבאיים ועל כלי נשק השייכים לצבא, ולפי כמה מהם - קבוצה של חיילים אף הצטרפה למפגינים.  הפגנות נרשמו גם בבירה טריפולי ובאל-זוויה הסמוכה לה.

 

תושבים בבנגזי סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי אנשי צבא אמרו להם שערקו ושחררו את העיר מתומכי קדאפי. ראש מחלקת טיפול נמרץ בבית החולים בעיר, חביב אל-עוביידי, אמר כי חיילים הגיעו לבית החולים כשהם נושאים עמם את חבריהם שנפצעו בעימותים עם חיילים במשמר קדאפי. לדבריהם, הם הצטרפו ל"מהפכת העם".

 

אף שלוב מסתמנת כרגע כמוקד המהומות העיקרי, מומחים הביעו סקפטיות בנוגע לאפשרות שקדאפי יודח מהשלטון. לדבריהם, בנגזי היא אולי מעוז מתנגדיו, אך בסביבת הבירה טריפולי מעמדו עדיין איתן. בימים האחרונים החלו כוחות הביטחון של לוב להפעיל כוח רב נגד המפגינים, שכלל ירי צלפים ואש ממסוקים. היום דווח כי מספר ההרוגים מאז תחילת המהומות במדינה עומד על לפחות 200, וארגון זכויות האדם Human Rights Watch מסר כי ידוע לו על לפחות 173 הרוגים.


המהומות בתימן. נפילה של המשטר היא ברכה לאל-קאעידה (צילום: AFP)

 

בעקבות הדיווחים ההולכים ומתרבים על קטל המפגינים בלוב, שיש שכינו אותו "טבח", הפצירו בימים האחרונים מדינות המערב שוב ושוב במשטר בטריפולי להימנע משימוש באלימות. היום שוחח שר החוץ של בריטניה, וויליאם הייג, בטלפון עם סאיף אל-איסלאם קדאפי, בנו של שליט לוב, וקרא לו לפתוח במשא ומתן עם המפגינים. אלא שלוב מאסה כנראה בהפצרות, והיום הזהירה את האיחוד האירופי כי אם יעודד את הפגנות המחאה במדינה, היא תפסיק את שיתוף הפעולה איתו, שנועד להיאבק בהגירה הבלתי חוקית לאירופה.

 

לוב משבשת את שידורי אל-ג'זירה?

ובינתיים, לא רק ההפגנות בלוב מזכירות את שלביה הראשונים של המהפכה במצרים. היום הסתמן כי כמו השלטונות בקהיר בשלהי עידן מובארק, גם המשטר בטריפולי החל לשבש את שידורי רשת "אל-ג'זירה" הקטארית. הסיקור של הרשת את ההפגנות במצרים נתפש כגורם עיקרי להצלחת המהפכה שם, וכעת היא מסקרת בהרחבה גם את המהומות בלוב.


מפגינים ברבאט, בירת מרוקו, היום. שהמלך יעביר סמכויות (צילום: AFP)

 

היום נרשמו שיבושים בקליטת "אל-ג'זירה" ברחבי המזרח התיכון, ולטענת שר התקשורת הלבנוני, מקור השיבושים הוא בלוב. רשת "אל-ג'זירה" עצמה אמרה כי היא חוקרת כדי להבין מה המקור לשיבושים, שהחלו כבר ביום שישי. ברשת הטלוויזיה הקטארית ממשיכים לסקר בהרחבה את המהומות בלוב, בחריין ותימן, ובמהלך השידורים מראיינים

כתביה ומגישי החדשות שלה בשידור חי פעילי מחאה. הם גם משדרים תמונות שמועברות אליהם מהמדינה דרך האינטרנט.

 

המהומות נמשכו היום גם במדינות ערביות אחרות. בתוניסיה ירו כוחות הביטחון באוויר, בשעה שעשרות אלפי מפגינים התאספו במרכז הבירה תוניס, בקריאה לפזר את ממשלת המעבר שמכהנת מאז הדחת הנשיא, זין אל-עבדין בן-עלי, בחודש שעבר. היה זה סימן נוסף לכך שהתסיסה במדינה לא הסתיימה עם הדחתו של בן-עלי, ששלט בתוניסיה 23 שנה. בכיכר המרכזית של בירת מרוקו התאספו לפחות 2,000 מפגינים. הם דרשו מהמלך, מוחמד השישי, לוותר על חלק מסמכויותיו ולהילחם בשחיתות של הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בצנעא. להיפטר מהנשיא אחרי 33 שנה
צילום: AFP
מבעירים צמיגים בבירת תימן. במערב חוששים לגורל בת הברית
צילום: AFP
הפגנה נגד קדאפי בלוב. עדיין יש לו בסיס תמיכה
צילום: AFP
מומלצים