שתף קטע נבחר

הונאה במספרים - איך מתעשרים מזיוף חשבוניות

כיצד עובדת הונאת המס שנקראת "הנפקת חשבוניות פיקטיביות"? מה מרוויח כל צד, מדוע אנשים רבים מתפתים לדבר עבירה זו ומה עושה רשות המסים כדי להילחם בתופעה? רואה חשבון ועורך דין מדברים על החטא ועונשו

הפרשה שנחשפה היום (ב'), בה סחטו עבריינים בעלי עסקים והכריחו אותם להנפיק חשבוניות פיקטיביות עולה בהיקפה ובאופייה המאורגן על מרבית מהונאות המס שנראו במדינה בשנים האחרונות, אך היא עדיין רק קצה הקרחון.

 

 

חשבוניות שהוצאו שלא כדין, היא אחת מהעבירות הנפוצות שהקלות היחסית שבה ניתן לבצע אותה, קורצת ללא מעט נישומים, שמוצאים את עצמם בסופו של יום, תחת חקירה במשרדי רשות המסים.

 

לדברי רו"ח אלון תורג'מן, שותף בפירמת רו"ח סמורי-תורג'מן, חשבונית מס מהווה אסמכתא לקיזוז מע"מ בעסקה בין מוכר לקונה ובין נותן שירות לבין מקבל השירות. על-סמך חשבונית המס רשאי הקונה לקזז את המע"מ הכלול בה כנגד המע"מ שהוא חייב לשלם למדינה על עסקאותיו. כמו כן, הקונה מדווח באמצעות חשבוניות שקיבל על הוצאותיו לצורך חישוב מס הכנסה וככל שקיבל יותר חשבוניות הוא משלם פחות מס.

 

מוציא החשבונית הפיקטיבית, בדרך כלל אינו מדווח לרשויות על ההכנסות שהוא מקבל (על הנייר בלבד, כמובן) וכך נמנע מתשלומי מע"מ ומס הכנסה בגין אותן חשבוניות. לחילופין, קיימים מקרים שבהם מוציא החשבונית הפיקטיבית אכן מדווח עליה, אך מקזז תשומות מחשבוניות פיקטיביות מחברות נוספות שבבעלותו, באופן עקיף או ישיר, מהלך שיוצר שרשרת של חברות פיקטיביות אשר מקשה על רשויות המס במעקב אחרי החשבוניות ופעילות הנישום וכך הוא נמנע מתשלומי המס.

 

מקבל החשבונית מרוויח מכך שהוא מזדכה על המע"מ שבחשבונית ומקטין את הכנסותיו המדווחות לצורך תשלום מס הכנסה. מנפיק החשבונית זוכה לעתים לתמורה כספית ממקבל החשבונית (כלומר, מקבל החשבונית מקבל החזרים מהמדינה ומתחלק בהם עם מנפיק החשבונית) ולעתים, במקרים בהם מעורב העולם התחתון, מקבל החשבוניות הוא גורם אלים שכופה על בעל עסק להנפיק חשבוניות עבורו.

 

במקרה שנחשף היום, מה שהתחיל כשותפות בין שני עברייני המס הפך להשתלטות של מקבל החשבוניות על העסק של המנפיק. יש לציין כי קיימים גם מקרים שבהם עבריין מס מקים חברת קש ומנפיק לחברה אחרת שלו חשבוניות פיקטיביות.

 

לדברי רו"ח תורג'מן, החל משנת המס 2010 הגבירה רשות המסים את האכיפה על ידי חיוב עוסקים מעל מחזור מסוים לדווח על התשומות אותן הם רוצים לקזז באופן מקוון כדי שניתן יהיה לאתר אם תשומות אלו אכן דווחו כעסקאות של מוציא החשבונית.

 

לדברי עו"ד עמית בר-טוב, מומחה לדיני מיסוי פלילי ואזרחי ושותף במשרד עוה"ד בת רון - בר טוב, חשוב לזכור כי המנפיק והמקזז חשבונית מס פיקטיבית מסתכן לא רק בענישה אזרחית כגון פסילת ספרי העסק וכו', אלא גם בענישה פלילית קשה. בהקשר זה ראוי לציין, כי השאיפה של בתי המשפט בישראל היא למצות את הדין עם עבריין המס ולהענישו בחומרה.

 

אילו הונאות נוספות קיימות?

תורג'מן ובר-טוב מונים עוד מספר שיטות נפוצות שבאמצעותן מרמים נישומים את רשות המסים:

 

עדכון כתובת פיקטיבי: אלפי ישראלים משנים את כתובתם בצורה פיקטיבית - כך שהם גרים במקום אחד בפועל, אך רשומים במקום אחר במשרד הפנים - וזאת על מנת לקבל הטבות והקלות שונות במס.

 

המגורים באזורי פיתוח מזכים את התושב בהנחה בשיעור של עד 25% על הכנסה חייבת מיגיעה אישית, ועד לתקרה הקבועה בחוק. בין הישובים הנכללים באזורי הפיתוח: ישובי הצפון, עיירות פיתוח וכן ישובי קו העימות כגון דימונה, ירוחם, קרית שמונה, כיסופים, יד מרדכי וכד' שזכאים להנחות במס.

 

אמנם, המדובר בעבירה פלילית, אך במחקר האחרון שבוצע בנושא ע"י מנהל האוכלוסין התגלה, כי כ-50 אלף ישראלים שינו את כתובתם במהלך 2007. כ-23 אלף שינו את כתובתם פעמיים, ו-1397 תושבים שינו את כתובתם שלוש פעמים.

 

החשד התמקד ב- 135 אנשים, ששינו כתובתם ארבע פעמים במהלך השנה, ב-23 תושבים ששינו את כתובתם חמש פעמים, ושניים שהגיעו למשרד הפנים ושינו כתובתם שש פעמים כל אחד, במהלך שנה אחת.  

 

ניפוח הוצאות: פקודת מס הכנסה קובעת כי ההוצאה תהא מותרת בניכוי רק במידה ונעשתה לשם ייצור הכנסה ורק לשם כך בלבד. חרף זאת, מציין עו"ד בר טוב, יש נישומים שרושמים בספרי העסק את ההוצאות המשפחתיות בסופרמרקט, ואפילו את המנקה והבר מצווה.

 

לדבריו, מומלץ ביותר שלא למתוח את הגבול עם רשויות המס ולא להגזים בדרישת ההוצאות שכן במקרים כאלה המידתיות היא זו שקובעת. רשות המסים לא מהססת להגיש כתבי אישום בכל אימת שהיא סוברת שמדובר בתרמית.

 

הברחת נכסים: קורה לא פעם שנישומים שצברו חובות, מחפשים דרכים לביצוע הברחת נכסים במטרה להציל חלק מהנכסים שלהם. בנוסף לאמור, רישום נכסים על שם אדם זר או בן משפחה, מקטין את שווי הנכסים לצורך הצהרות ההון, שכן הנכס אינו רשום על שמו. הצהרת הון שמשקפת נכסים רבים עשויה לסבך אדם שמעלים הכנסות מרשות המסים שכן רמת חיים הגבוהה בהרבה ממה שמשקפות ההכנסות מעוררת חשד. כמו כן, הברחת נכסים משמשת נישומים המעוניינים ליהנות ממס רכישה מופחת או פטור מדירת מגורים מזכה.

 

כאשר ניתן להוכיח באופן חד משמעית כי רישום הנכס על שם אחר, הינו בגדר מתנה שניתנה בתום לב, יראו בהליך כמתנה לכל דבר ועניין. מנגד, במידה ורשויות המס יסברו כי הדבר נעשה לצורך התחמקות מתשלום המס - יראו בכך כעסקה מלאכותית, על כל המשתמע מכך. בכל מקרה, רשויות המס רואות באישה והילדים עד גיל 18 של הנישום, כתא משפחתי אחד.

 

לרשויות המס יש תשתית ממוחשבת המצליבה נתונים עם המסופים של שאר הרשויות במדינה ובכלל זה עם מסופי לשכות הטאבו ומס שבח, שמאפשרת להן לבצע מעקב פרטני אחר כל נישום ולקבל אינפורמציה על שינוי בבעלות הנכס.

 

הקטנה פיקטיבית של מחיר הסחורה: לא מעט יבואנים מבקשים לחסוך בעלויות המכס, באמצעות הקטנת פיקטיבית של מחירי הסחורה: הם מדווחים דיווח כוזב לעניין עלות הטובין. המציאות מלמדת כי רשות המיסים בודקת את העלות האמיתית של הטובין בארץ אל מול המחיר בו הוא נימכר בארץ המקור, ולא מהססת לזמן לחקירה אם מתקבל הרושם לביצוע עבירת מס. נוסף על כן, "המלשינון" של רשות המסים מהווה כתובת אליו זורמים מידי יום דיווחים של קולגות המעוניינות להפיל את המתחרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד עמית בר-טוב
רו"ח אלון תורג'מן
מומלצים