שתף קטע נבחר

צילום: AP

ארה"ב: "עשינו דיל עם השטן, נשארנו בלי קלפים"

התגובה האיטית האמריקנית (שוב) לאירועים בלוב עלולה לעלות לה ביוקר - איבוד האחיזה במזה"ת. דיפלומט אמריקני לשעבר ל-ynet: "ארה"ב משלמת את מחיר עשרות שנות התייצבותה לצד דיקטטורים". המרוויחה הגדולה מהמצב היא איראן, בעוד שבעלות בריתה של ארה"ב משקשקות מ"פלישת האיסלאמיסטים"

כתבי הבית הלבן לחצו שלשום (יום ד') על הדובר החדש, ג'יי קרני, ושאלו אותו שוב ושוב מדוע הנשיא ברק אובמה אינו מגיב על הטבח ללא הבחנה במפגינים לובים, אותו מבצעים שליט המדינה מועמר קדאפי ונאמניו.

 

קדאפי נאחז בכסא: כל העדכונים ב-ynet

 

דובר הבית הלבן ניסה לרמוז כי "מדיניות השתיקה" של נשיא ארצות הברית קשורה למאמץ לחלץ בשלום כ-500 אמריקנים שתקועים בטריפולי - נושא בעדיפות עליונה בסדר יומו של אובמה. כמה שעות לאחר דבריו של קרני, יצא נשיא ארצות הברית לכתבים בהצהרה מיוחדת בסוגייה הלובית – לראשונה מאז הודעתו הקודמת בנושא בשבוע שעבר. 


גינה את לוב - ושלח את שרת החוץ לז'נבה. אובמה וקלינטון (צילום: רויטרס)

 

אובמה גינה את ממשלת לוב - מבלי להתייחס אישית לקדאפי - והודיע על שיגור שרת החוץ הילרי קלינטון, ביום שני הבא, למפגש שרי חוץ בז'נבה. הנשיא האמריקני שואף ככל הנראה להימנע מתרחיש בו קדאפי יחזיק כמה מאות אמריקנים כבני ערובה - בדומה למצב שהיה בשגרירות האמריקנית בטהרן בעת המהפכה ב-1979, שהעלתה את האייתוללה חומייני לשלטון.

 

1986: רייגן מפציץ את אוהלו של קדאפי

בשנת 1986, לאחר פיגוע טרור במועדון לילה שבו בילו חיילים אמריקנים במערב ברלין, בו נפצעו עשרות בני אדם, הגיב הנשיא דאז רונלד רייגן בשיגור סדרת הפצצות על לוב - כולל על אוהלו של קדאפי. 

מתנגדיו של רייגן טענו מאוחר יותר כי ההפצצות על המדינה הצפון אפריקנית הובילו לפיגוע במטוס חברת "פאן אם" מעל שמי העיירה לוקרבי בסקוטלנד.

 

לעומת רייגן, אובמה מסרב לשחק את תפקיד המאצ'ו ורבים בעולם חשים כי בוושינגטון מכהן כיום נשיא חלש, שנגרר אחרי ההתרחשויות - אחד שיושב ביציע וצופה במשחק, במקום לרדת למגרש.

 

"וושינגטון פוסט" כתב שלשום במאמר מערכת ש"פעם נוספת מפעיל דיקטטור ערבי אלימות בעלת אופי פלילי במאמץ נואש להישאר בשלטון - ופעם נוספת פועל ממשל אובמה באיטיות, מנסה למצוא את קולו".

 

ארה"ב מאבדת אזור בעל חשיבות אסטרטגית גדולה

במזרח התיכון ומעבר לאזור - וגם בקרב מומחים שמרנים בארצות הברית - קיימת תחושה כי בסיפור הלובי, כמו באירועים קודמים אחרים, מגיבה ארצות ברית באיחור, אינה תומכת בבעלות ברית ומחלישה את אחיזתה באזור בעל חשיבות אסטרטגית-כלכלית ראשונה במעלה.

 

בתקשורת האמריקנית ובציבור הליברלי במדינה בלטה בתקופה האחרונה גישה נאיבית-רומנטית ש"הנה נדבק המזרח התיכון בחיידק הדמוקרטי". שר הביטחון אהוד ברק, שהופיע אמש ברשת החדשות CNN, הזהיר את האמריקנים מציפייה שהמהפכה המוצלחת בקהיר תוליד את "רובספייר המצרי".

 

"ניו יורק טיימס" כתב אתמול שהפגנות המחאה העממיות בעולם הערבי החלו להסיט את מאזן הכוחות באזור - סעודיה נחלשת, בעוד שאיראן מתחזקת ושולחת "אצבע משולשת" בדמות שתי ספינות מלחמה שמקבלות אישור לחצות את תעלת סואץ, לראשונה מאז מהפכת חומייני. הנשיא המצרי המודח חוסני מובארק מנע פרובוקציה מסוג זו בעבר, ואילו ההנהגה הנוכחית בקהיר - בראשות הצבא - אפשרה לספינות האיראניות לחצות.

 

הפרק החדש שפתחה מצרים בעידן פוסט מובראק עדיין נמצא בחיתוליו, אבל כבר היום ברור שלארצות הברית ולישראל לא יהיה בקהיר עוגן יציב למשולש הפרו-אמריקני - מצרים - סעודיה - ירדן - לצד שליטה פיזית של כוחות ארצות הברית בעיראק. זאת לאחר שארצות הברית מתכוונת להוציא את חייליה מעיראק במהלך השנה הקרובה.

 

איראן בוחשת בעיראק - ובכל מקום אפשרי

במקביל, איראן כבר מתערבת בנעשה בעיראק ותגביר את מעורבותה במדינה לאחר יציאת האמריקנים ממנה. התערבות איראנית נרשמת גם בבחריין, השוכנת באזור התפר שבין איראן וסעודיה ומארחת בשטחה את הצי החמישי של ארצות הברית. התערבות זו באה לידי ביטוי בהתססת הרוב השיעי נגד משפחת המלוכה הסונית במדינת המפרץ הקטנה.

 

ומהצד, צופות בחשש רב משפחות המלוכה בסעודיה ובירדן. הן לא רוצות לראות התערבות איראנית בשטחן, ואינן רואות בארצות הברית של אובמה משענת חזקה, בעיקר לאחר התנהלות הממשל בוושינגטון בעת הפגנות המחאה במצרים.

 

בתגובה להתפתחויות האחרונות במזרח התיכון , מלך סעודיה הישיש והחולה, עבדאללה, מיהר לחזור לריאד לאחר שעבר תקופת החלמה ממושכת מניתוח גב שעבר בניו יורק. כעת הוא מנסה להציל את המצב וכבר העביר 10 מיליארד דולר לשחד את נתיניו ולהרגיע בצורה דומה את המפגינים בבחריין.  


נהגו להתייצב לצד רודנים. הקלינטונים ומלך סעודיה עבדאללה (צילום: רויטרס)

 

סעודיה, ספקית נפט עיקרית של ארה"ב, חשה כי סוגרים עליה בעת האחרונה - איום שיעי מצד אחד ומצד שני איום של ארגון אל-קאעידה, שעלול להיות המרוויח הגדול מההפגנות בשכנה הדרומית, תימן, וממפלת נשיאה עלי עבדאללה סאלח.

בתימן פועלים כוחות מיוחדים אמריקניים נגד הטרור שמפעיל אל-קאעידה במדינה, אולם ההפגנות הגדולות בצנעא נגד משטרו של סלאח טרפו לאמריקנים את הקלפים.

 

איראן וסוריה חוגגות, מדינות המפרץ בפניקה

איראן וסוריה, שחיזקו את אחיזתן בלבנון, חוגגות - ומנהיגי מדינות המפרץ נמצאים בפאניקה, קטאר ועומן חשות לאן נושבת הרוח ומגיבות בהתאם.

 

ההפגנות האחרונות במדינות ערב אינן אנטי-אמריקניות, אבל התוצאה שלהן עלולה להיות הקמת משטרים חדשים שפחות יהיו נלהבים לשיתוף פעולה אסטרטגי עם וושינגטון. כך טוען פלינט לוורט, חבר המועצה לביטחון לאומי בממשלו של ג'ורג' בוש. לכל זה מצטרף האתגר האמריקני שלא ירד מסדר היום - הטיפול באיום הגרעין האיראני.

 

אין פלא אם כן שהממשל בוושינגטון שולח למפרץ הפרסי שליחים כדי להרגיע את בעלות הברית ולהבטיח ביטחונות אמריקניות. ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, אדמירל מייק מאלן, יצא השבוע למסע דילוגים בסעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות הערביות. כמו כן, בשבוע הבא יגיע ראש דסק המזרח התיכון במחלקת המדינה האמריקנית, ג'פרי פלטמן, לבחריין ולמדינות אחרות במפרץ.

 

צילום: AP

 

פיטר ברוקס ממכון הריטג', ששירת בעבר בפנטגון ובממשל רפובליקני, טען במאמר שכתב עבור "ניו יורק פוסט" כי "אובמה מאבד שליטה במזרח התיכון". ברוקס מזהיר כי למרות הצהרותיו של אובמה שאיראן גרעינית "אינה מקובלת", הרפובליקה האסלאמית עלולה להיכנס למועדון הגרעיני - עוד השנה.

 

"תסריט האימה: השתלטות איסלאמיסטים על מצרים"

ברוקס קובע שעדיין אפשר לקוות לסוף טוב לסיפור המצרי, אבל שיש "כמה תסריטי אימה בדמות השתלטות האיסלאמיסטים על מצרים". לטענתו, אם אובמה לא יתפוס פיקוד מיד, "ההשפעה שלנו תמשיך לשקוע, ותחבל באינטרסים חיוניים אמריקניים".

 

הדיפלומט ד"ר ארון מילר, חוקר ב"מרכז וודרו ווילסון", מכיר את המזרח התיכון משירות ממושך בממשלים רפובליקניים ודמוקרטיים. מילר אמר ל-ynet שההשפעה המועטה שיש לארצות הברית על המתרחש כיום במזרח התיכון, נובעת ממדיניות של עשרות שנות התייצבות לצד דיקטטורים. לדבריו, כעת משלמת ארצות הברית את המחיר.

 

"יש לנו השפעה מעטה על מה שקורה. אובמה משחק היטב עם קלפים רעים, ויש שאומרים שהוא משחק בלי קלפים בכלל. המצב היום הוא תוצאה של עסקה שעשינו עם השטן. זה תקף לסעודיה, בחריין, ירדן ומרוקו. אנחנו נתפשים עכשיו כידיד לא אמין וכיריב חלש", אמר מילר. לדבריו, "אתה לא יכול לפעול באיור הזה עם חוסר אמינות כזו".  


האמריקנים ייצאו, והוא ייכנס בשמחה לעיראק. אחמדינג'אד (צילום: רויטרס)

 

ד"ר מילר מסביר שיש עכשיו התנגשות בין הערכים האמריקניים לבין האינטרסים של הממשל בוושינגטון. "המציאות היא שיש לחגוג את השינוי, אבל המרחב למדיניות אמריקנית מצטמצם. לארצות ברית, שהעניקה תמיכה לרודנים, אין קלפים כדי להתמודד עם ההתקוממות נגד השחיתות, האבטלה והפגיעה בזכויות האדם", אמר מילר.

 

הוא מסביר כי גם אם תתפתח צורה מסוימת של דמוקרטיה בעולם הערבי, הרי שהדבר לא יפעל לטובת ארצות הברית - ולבטח לא ישראל - שהציבור הערבי והמוסלמי מאוד ביקורתי כלפיהן.

 

"היחסים עם ישראל יתחזקו עכשיו, בתקופה של חוסר בהירות בכל האזורים האחרים, ופירוש הדבר החלשת ההשפעה שלנו אצל המצרים, הירדנים והפלסטינים", העריך ד"ר מילר.

 

אלמלא המשבר הכלכלי שפקד אותה החל משנת 2008, ארצות הברית הייתה יוצאת בתוכנית שיקום של העולם הערבי, בנוסח תוכנית מארשל שיצאה לפועל לאחר מלחמת העולם השנייה.

 

אולם, ד"ר מילר מבהיר כי בתקופה של צנע בארצות הברית, יש במדינה קולות התנגדות לסיוע חוץ באופן כללי. "היכולת של ארצות הברית לעודד משטרים דמוקרטיים ולתמוך בהם היא פנטזיה. אנחנו לא יודעים מה תהיה התוצאה הסופית, ואף אחד לא יוציא כל כך הרבה כסף בתקופה של כל כך הרבה סימני שאלה. העובדה היא שאנחנו לא נמצאים בעמדה טובה – ולא שולטים בעולם", אמר מילר.


פורסם לראשונה 24/02/2011 22:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שתיקה שווה חולשה. אובמה
צילום: AFP
לא היסס להפציץ את לוב. רייגן
צילום: AFP
ייקח אמריקנים כבני ערובה? קדאפי
צילום: AFP
האיראנים בדרך אליו? מלך ירדן עבדאללה
צילום: AP
מומלצים