שתף קטע נבחר

אז ישיר משה

לאחר שלושה עשורים של להיטים זוכה משה לאופר להכרה ממסדית, ומקבל את פרס אקו"ם. המלחין שחתום על הקריירה של גדולי הזמר החסידי - בראיון מיוחד, ועם להיט בהשמעה ראשונה

לאחר יותר משלושים שנות פעילות ענפה בעולם המוזיקה החסידית - זוכה המלחין, המנצח, המפיק והמעבד, משה לאופר, להכרה רשמית בתרומתו האדירה להתפתחות הז'אנר. מחר (יום ב') הוא יזכה בפרס אקו"ם היוקרתי, לאחר שהוועדה החליטה לקבל את המלצותיהם של המלחין והמעבד משה (מונה) רוזנבלום והעיתונאי שאול מייזליש.

 

 

בנימוקים להחלטה, כתבו חברי הוועדה, בין היתר: "משה לאופר הוא אחד היוצרים הפוריים והמשפיעים ביותר על עיצוב המוסיקה החסידית בעשורים האחרונים... לאופר יצר וממשיך ליצור להיטים רבי השראה, המהווים עוגן ואבן יסוד בכל שמחה הקשורה למועד ולמעגל החיים היהודי".

 

בראיון מיוחד לרגל הזכייה, מספר לאופר ל-ynet שאת המוזיקה ספג כבר בילדותו בבלגיה. אביו שימש כבעל תפילה, והמשפחה שנמנתה על חסידות נדבורנה, התהדרה בשורשים חסידיים עמוקים המגיעים עד לרבי אלימלך מליז'נסק.

 

שירת הנשמה

לאופר ינק את הניגון החסידי כבר מגיל גן, ולאחר שעלה ארצה בשנות ה-70', זכה כבר בגיל 14, להלחין את "מי שעשה ניסים", שירו הראשון שאף הוקלט. עם כל ההתרגשות על הזכייה הנוכחית, הוא עדיין מתגעגע לאותם רגעים מרגשים, כשראה את שירו הראשון מופיע שחור-על-גבי-תקליט.

 

מאז - משך שלושת העשורים האחרונים - משה לאופר לא נח לרגע, והוא חתום על מאות להיטים לגדולי כוכבי הזמר החסידי, מה שמיצב אותו בצמרת הז'אנר - לצד משה (מונה) רוזנבלום ויוסי גרין - עם, בין היתר: "שמחם" המיתולוגי, "כיצד מרקדין" שהלחין לכבוד חתונתו שלו, ו"ענבי הגפן" שביצע אברהם פריד בראשית הקריירה שלו.


הכישרון נשאר במשפחה. משה ואלי לאופר (צילום: הילה ספאק)

 

אני מטיל על לאופר משימה כמעט בלתי אפשרית, ומבקש ממנו לבחור לחן אחד שאליו הוא קשור באופן מיוחד. לאופר מפתיע, ויורה כמעט בלי לחשוב: "השיר 'אלוקיי נשמה', שבוצע לראשונה על ידי לייבלה אשל, והתפרסם מאוחר יותר בזכות הביצוע של דודו פישר. בימים אלה ממש שוקד אברהם פריד על ביצוע מחודש לשיר. זה שיר ריגש ומרגש אנשים במשך כל השנים, ואני חושב שיש בו משהו שקושר אותי אליו באופן מיוחד".

 

הגדולים ביותר: פריד ובן-דוד

במשך השנים הספיק לאופר לכתוב, להלחין ולעבד שירים לכל המי ומי במוזיקה החסידית הפופולארית, והוא נחשב לאחד ממעצביה הבולטים, ולמי שנושא לא מעט באחריות להצלחתם של מגה-סטארים כמו מרדכי בן-דוד ואברהם פריד. כשאני שואל אותו על דור העתיד, לאופר משיב: "קשה לי להאמין שיבוא עוד מישהו כמו פריד או בן-דוד. אני לא חושב שיש להם יורשים, אחרי כל כך הרבה שנים של דומיננטיות כזאת. אני עובד עם הרבה זמרים, אבל בינתיים אין להם תחליף, ומבחינת הביצוע והרגש שלהם - הם באמת הגדולים ביותר".

 

כשאני מחפש אחר מקורות ההשראה שלו, לאופר אומר שהכל מתחיל בבית - באישה ובמשפחה. אבל הוא מדבר גם על השפעות קרליבכיות, המשפיעות לטענתו אפילו על מלחיני החצרות החסידיות של היום.

 

"זו מתנה מ-ה'", הוא מדגיש, "וזה פשוט מגיע אליך... לפני זמן מה נסעתי לבקר את בני בישיבה, ובדרך לשם התמלאתי לפתע שמחה פנימית גדולה, שפשוט הולידה שיר חדש. כך שזה בעצם דבר מאוד משתנה. אתה יכול להלחין המון שירים, ואז במשך חודשיים לא להלחין אפילו שיר אחד. זה דבר רוחני מאוד שקשה להסביר אותו".

 

הכישרון עובר בגנים

למרות שהזכייה בפרס אקו"ם היא בהחלט סוג של פסגה בקריירה העשירה שלו, לאופר טוען שהפסגה האמיתית מבחינתו, היא בכך

שאנשים אוהבים את שיריו כל כך הרבה שנים ושרים אותם. לרעייתו שמצטרפת לשיחה יש דווקא פסגה נוספת שהייתה שמחה לראות את בעלה כובש: "הייתי רוצה שהוא יכתוב פסקול לאיזה סרט של שפילברג", היא אומרת.

 

על כך בוחר לאופר לענות בסיפור קצר: "פעם התקשר אלי מישהו ואמר לי שהוא חזר בשאלה לפני שנים רבות, עד שיום אחד שמע איזשהו דיסק אינסטרומנטאלי שלי. הוא סיפר לי שאחרי ההאזנה הוא חזר להניח תפילין, ומבחינתי זה היה שווה הכל".

 

כמו במשפחות מוזיקליות רבות, הכישרון עובר בגנים, ואצל משפחת לאופר יש כבר יורש ברור – הבן, אלי לאופר, זמר מוכר בזכות עצמו, ואף מלחין ומעבד בדור ההמשך של המוזיקה החסידית. את השיר "ואתה קדוש" הלחין לאופר האב עבור בנו, וביחד הם מגישים לגולשי ynet ביצוע בלעדי וראשוני של מה שעשוי להיות הלהיט הבא על גלי האתר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוכה פרס אקו"ם - משה לאופר
צילום: הילה ספאק
כולם היו כוכביו. אברהם פריד
צילום: Dena Wimpfheimer
"גל קול אולפני הקלטה"
מומלצים