שתף קטע נבחר

שטח הפקר: לוב תהיה חממת אל-קאעידה חדשה?

קדאפי הזהיר את בני עמו כי אם ידיחו אותו יקבלו את בן-לאדן בתור שליט העל. ההצהרה אולי מוגזמת, ולאל-קאעידה אין נוכחות משמעותית בלוב, אבל הסניף שלו במגרב כבר לוטש אליה עיניים, ועלול למלא את הריק. בעבר זה כבר קרה בתימן וסומליה

גם אם ארצות-הברית הייתה רוצה להלך בין הטיפות בלוב, כפי שעשתה בתחילה במצרים, הדיכוי האכזרי של מועמר קדאפי את ההתקוממות נגד משטרו לא הותיר לה כל ברירה, אלא להתנער ממנו. הרודן הלובי נתפש כבר ברחבי העולם כמי שדעתו נשתבשה עליו, וכמי שכל דקה נוספת שלו בשלטון עולה בחיי אדם, אבל גם במערב יודעים שהריק שהוא עומד להותיר מאחוריו עלול להתברר כמסוכן לא פחות.

 

המדריך למהפכה - בעומק האירועים בלוב:

 

בעוד שכרגע האלימות המתחוללת בארצו של קדאפי נתחמת בגבולותיה ומאיימת על אזרחיו שלו, אל הוואקום השלטוני עלול להסתנן כפי שעשה בעבר גורם שלוטש עיניים גם אל מטרות שמעבר לים: אל-קאעידה. מאז פרוץ המהומות האשים קדאפי את ארגון הטרור העולמי כי הוא זה העומד מאחורי המרידה בו, אך טענותיו אלה טרם הוכחו, ולא נראה כי יש בהן ממש. אין זה אומר דבר כמובן לגבי הצפוי בעתיד.


מתנגדי קדאפי. "יש גם לובים באל-קאעידה במגרב" (צילום: AP)

 

ארגונו של אוסאמה בן-לאדן אמנם קורא זה שנים להדחת הדיקטטורים של העולם הערבי, וגם טענתו של קדאפי כי אנשי אל-קאעידה מתגמלים את מתנגדיו בסמים וכדורי הזיה מתיישבת עם העובדה שסחר בסמים הוא מקור הכנסה מוכר וחשוב של הארגון, אך בפועל נראה כי הוא עדיין אינו ממלא תפקיד משמעותי במהומות. קשה להתייחס אל טענות קדאפי ברצינות, לאור העובדה שהן באות מפי אדם ששגרירת ארה"ב באו"ם הגדירה רק אתמול "אדם הלוקה בהזיות".

 

ובכל זאת, לוב המתחדשת - או המתפרקת - היא האבטיפוס של המטרות הקורצות לאל-קאעידה: מדינה עמוסת שבטים יריבים - שקדאפי ניצל בעצמו כדי להפריד ולמשול, נטולת שלטון מרכזי ברור ובעלת שטח פיזי עצום. בשנים האחרונות יצרו העוני ותחושת הקיפוח של תושבים במזרח המדינה, שנדחקו על-ידי משטר קדאפי, הקצנה בקרב הצעירים, והמונים מקרבם יצאו לעיראק כדי לסייע לאל-קאעידה במלחמתו שם.

 

חטיפות ואימונים במרחבי הסהרה

בן-לאדן ומקורביו מבוססים היטב באזורי המערות באפגניסטן ובפקיסטן, אבל בעבר כבר מצא לעצמו הארגון גם מגרשים ביתיים אחרים. סומליה, שם אין ממשלה מתפקדת מאז הדחת הנשיא ב-1991, ותימן, שם משטרו המתנדנד של עלי עבדאללה סאלח אינו מצליח להחיל את מרותו באזורים שונים המרוחקים מהבירה זה שנים, הפכו בעשור האחרון לחממות טרור של אל-קאעידה, שהולידו ניסיונות פיגוע קטלניים בארה"ב. גם אל לוב, אפשר להיות בטוחים, יש מי שלוטשים עיניים.


מרחבי הסהרה. חוף מבטחים לג'יהאד הצפון-אפריקני (צילום: AP)

 

הסניף הרלוונטי ביותר של אל-קאעידה באזור לוב הוא הארגון המכנה עצמו "אל-קאעידה במגרב". הארגון הגיח לעולם בשמו זה בינואר 2007 במסגרת מעין "מיתוג מחדש" של ארגון טרור סלפי מאלג'יריה, שנלחם בכוחות הביטחון של האלג'יריאיים, אך בשלהי 2006 ביקש לאמץ אידיאולוגיה ג'יהאדיסטית נרחבת וגלובלית יותר על-ידי חבירה לאל-קאעידה. תחת השם "אל-קאעידה במגרב האיסלאמי" רשם הארגון כמה הצלחות בולטות כשהתקיף גורמי ממשל וביטחון וכן את משרד האו"ם באלג'יר.

 

מאז 2008 פחתו התקפות הארגון, אחרי שכוחות הביטחון האלג'יראיים פגעו משמעותית בתאי אל-קאעידה במדינה. עם זאת, הארגון מצא מפלט בשינוי דפוס פעילותו: הזרוע הדרומית שלו הפכה פעילה יותר, והחלה לחטוף אזרחים זרים עבור כופר באזור המדברי הסמוך לניז'ר, מאלי ומאוריטניה, ולתקוף יעדים פרו-מערביים במאוריטניה. אנשיו מנצלים את מרחבי הסהרה העצומים לאימונים, להימלטות מפני כוחות הביטחון ולהסתרת החטופים, ואזורים אלה הפכו עבורם לחוף מבטחים.

 

אף שהמודיעין בנושא מוגבל, אנליסטים מעריכים כי כמה מאות לוחמי "אל-קאעידה במגרב" פועלים באזור המדברי אדיר הממדים בצפון-מזרח מאוריטניה ובצפון מלי וניז'ר. הכוח מורכב עדיין מאלג'יראים בעיקרו, אך הוא הצליח בוודאות לגייס גם אזרחים לא מעטים ממאלי ומניז'ר. בנו של קדאפי, סייף אל-איסלאם, טען בעבר כי מספר לובים הצטרפו גם כן לזרוע זו של אל-קאעידה באלג'יריה ובמאלי, גם אם משקלם בה אינו גדול.

 

קדאפי הזהיר: רוצים הוראות מבן-לאדן?

המטרה העיקרית של אל-קאעידה במגרב היא לפגוע ב"צלבנים", בעיקר תיירים ואנשי עסקים מערביים. החטיפות מאפשרות לאנשי הארגון לקדם את הרעיון הפוליטי שלהם, אך גם להרוויח מיליוני דולרים מדמי כופר, ועל רקע זה נוצר שוק שלם של חמושים התופסים אזרחים זרים באופן עצמאי ומעבירים אותם לפעילים האיסלאמיסטים. עם זאת, נפילת השלטון המרכזי במדינה כמו לוב וחוסר היציבות במדינות השכנות - בהן אלג'יריה, עשויים להצית את דמיונו של הארגון.


צבא תימן נלחם באל-קאעידה. מנצלים היעדר שלטון מרכזי (צילום: AFP)

 

ובשבוע שעבר אכן השמיעו אנשי אל-קאעידה במגרב את קולם. "אנו כואבים את שפיכות הדמים ואת מעשי הטבח הפחדניים שמבצע רוצח החפים מפשע קדאפי נגד בני אומתנו ואחינו המוסלמים הלא-חמושים, שרק ביקשו לשים קץ לדיכוי, לחוסר האמון, לעריצות ולכוח שלו", נכתב בהודעת הארגון. "באנו רק כדי להגן עליכם מפני הרודנים האלה שגזלו את זכויותיכם,

שדדו את רכושכם ומנעו מכם את המידה המינימלית של חיים בכבוד ואת המשמעות הבסיסית ביותר של חופש הביטוי וכבוד האדם", הטיפו באל-קאעידה כשוחרי חירות.

 

אל נא תטעו. מכשולים רבים עומדים בפני אל-קאעידה בדרכו להסתנן אל לוב, ובראשם החומה הבצורה שבה נתקל לאורך שנים מצד שלטונות קדאפי וערנותן של שאר מדינות המגרב. אבל זריקת העידוד הראשונה הולכת ומתקרבת. על שיקול הדעת של קדאפי עצמו אפשר להתווכח, אבל מול אזהרה אחת שהשמיע בשבוע שעבר לבני עמו קשה להישאר אדיש: "אתם מסכימים שבן-לאדן ייתן לכם פקודות? אל תתנו לטרוריסטים להשתלט עליכם כי המדינה שלכם תאבד את יציבותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועמר קדאפי. "אל תתנו לטרוריסטים להשתלט עליכם"
צילום: רויטרס
מתנגדיו שליט לוב. תמיכה מהאיסלאם הקיצוני
צילום: רויטרס
בן-לאדן. שלוחות גם בסומליה ובתימן
צילום: AFP
מומלצים