שתף קטע נבחר

דרישה: לבטל הופעת חתולים בקרקס בארץ

ארגונים למען בע"ח נאבקים נגד קיום הופעות של "קרקס מוסקבה הגדול" בארץ, עקב שימוש בחתולים. מארגן המופעים: "לא נעשים עינויים לחיות, להיפך, הן עושות זאת בכיף"

מאבק גדול של ארגונים ופעילים למען בעלי חיים מתנהל בימים האחרונים נגד מופעי "קרקס מוסקבה הגדול" המתוכננים בארץ, מכיוון שאמורים להופיע בו חתולים. הפעילים דורשים מהאולמות והתיאטראות בהם אמורים להתקיים מופעי הקרקס, כי לא יאפשרו את הופעת החתולים במסגרת המופעים.

 

עד כה נענו לדרישתם רק התיאטראות בירושלים ובמודיעין, שהודיעו למארגנים כי בכוונתם לבטל את המופע כולו, אם הקטע בו מככבים החתולים לא יוסר מהמופע. המארגנים נענו לדרישתם. מתיאטרון "גשר" שבתל אביב-יפו נמסר בתגובה לפניית ynet, כי הם בודקים את הנושא ובכוונתם להוריד את קטע החתולים משלושת המופעים המתוכננים באולם נגה.

 

בעמותת "תנו לחיות לחיות" טוענים כי לקרקס זה יש "היסטוריה בעייתית" בכל הנוגע ליחס לבעלי חיים. העמותה פנתה למשרד החקלאות בדרישה לקבל הסבר מדוע הוא נתן היתר לקיום המופעים. עו"ד יוסי וולפסון, כתב במכתבו בשם העמותה, כי "בסרטוני וידאו של הופעות של הקרקס ביפן ניתן לראות חתול שמטפס על מוט גבוה ונאלץ לזנק ממנו, חתולים שמניחים אותם כשהם תלויים מבתי השחי שלהם בין שני מוטות אופקיים ונדרשים לנוע בין המוטות כדי להגיע לכסא סמוך". 

   

 

פעילים למען בע"ח: החתולים סובלים

וולפסון הוסיף כי "התרגילים כרוכים על-פניהם בסבל פיזי ונפשי לחתולים... מדובר בפעולות שאינן טבעיות לחתולים, מה שמעורר את החשש שבהכנות למופע נעשה שימוש באמצעים שגרמו סבל לחתולים. על פניו מתקיים כאן סבל הן במופע עצמו, הן בהכנות אליו והן בתנאי ההחזקה".

 

עוד הלינו בעמותה, כי החיות יובלו ממקום למקום ברחבי הארץ כמעט מדי יום ביומו. בהתאם לחוות דעת וטרינריות הם טוענים, כי "חתול הינו חיה אשר קשה מאוד לאלף וככל הנראה בלתי אפשרי לאלף ללא שימוש באמצעים פוגעניים ואלימים".

 

אתי אלטמן, דוברת העמותה פנתה לכל נציגי האולמות והתיאטראות בהם אמורים להתקיים מופעי הקרקס וביקשה מהם "לגלות רגישות לסבלם של בעלי החיים, ולהצטרף למקומות שכבר הודיעו כי לא יאפשרו את הופעת החתולים במסגרת המופע, ובכך לקחת חלק באמירה ברורה וחד משמעית נגד גרימת סבל מיותר והתעללות מיותרת ובלתי חוקית ביצורים חפים מפשע". 

 

אמנון יונש, אחד מפעילי מטה המאבק בפייסבוק, טוען כי לרשת החברתית תפקיד חשוב בקידום המאבק. "יצרנו חשיפה רחבה לתיעוב שיש בציבור כלפי ניצול בעלי-חיים למטרות בידור. שני אולמות הגיבו במהירות לשטף הפניות וביטלו את המופע. אנו מצפים לשאר האולמות שילכו בעקבותיהם ויבהירו שהתעללות זו לא תרבות", אמר.   

 

עו"ד יונתן שפיגל, המייצג חלק מהארגונים למען בעלי חיים, מביע זעזוע כי תופעות כאלה מתרחשות בישראל. "לא ברור גם כיצד הממונה על חוק צער בעלי חיים נתנה את אישורה למופעים כאלו שמעלים חשש כבד כל כך לפגיעות קשות כל כך בבעלי חיים חסרי ישע. די בצפייה בסרטונים של המופע כדי להבין שכדי להביא חתול למצב שהוא עושה דברים כאלו במקום הומה אדם, מן ההכרח ככל הנראה לעשות שימוש באמצעים פוגעניים מאוד". 

 

לפני כשנה, הוציאה עיריית תל-אביב-יפו הנחייה למנכ"לי התאגידים העירוניים ומנכ"לי התיאטראות לאסור מופעי קרקסים בהשתתפות בעלי חיים, בעקבות פנייתו של עו"ד ראובן לדיאנסקי לעירייה. בשבוע שעבר, שלח לדיאנסקי בקשה חוזרת לאכוף את ההנחיה בנוגע לקיום המופעים הקרובים בעיר, בטענה כי "המופע מהווה לכאורה התעללות, עינוי והתאכזרות לחיות".

 

(מופע החתולים ב-7:06)

 

הפקת המופע: "החיות יקבלו יחס הולם"

גנאדי, האחראי על הפקת מופעי הקרקס הגדול של מוסקבה בישראל, מנהל בעשרת הימים האחרונים מאמצי שכנוע והסברה עם נציגי ובעלי האולמות והתיאטראות, לקראת סדרה של 21 הופעות ברחבי הארץ. לדבריו, החיות היחידות המופיעות בקרקס הן החתולים והוא לא שיער כי הדבר יעורר מחלוקת כה גדולה בארץ. 

 

"זו לא הפעם הראשונה שהקרקס מופיע כאן בישראל. לטעמי, ההופעה שלו היא אחת הטובות בעולם, הן מבחינה טכנית והצגה לקהל הרחב, מבחינת כמות השחקנים והאמנים שמשתתפים בו ואני גאה לייצג אותם בארץ", אומר גנאדי בראיון ל-ynet. "הקטע שמעורר מחלוקת הוא בן מספר דקות ומופיעים בו שמונה חתולים. מדובר בהופעה מצחיקה עם הומור רב, מלאת אקרובטיקה והבעה להנאת ההורים והילדים".

 

גנאדי, שהתעקש לשמור על זהותו מחשש להטרדות של פעילים, מספר כי בעלי ונציגי אולמות יוצרים עימו קשר וטוענים שהם נתונים תחת לחץ ופניות מאנשים רבים, בעיקר פעילים למען בעלי חיים שדורשים מהם לבטל את המופע עם החיות. השבוע הודיעו לו תיאטראות בירושלים ובמודיעין כי בכוונתם לבטל את המופע כולו, אם הקטע בו משתתפים החתולים לא יוסר מהמופע. הוא מציין כי נענה לדרישותיהם, מאחר שכל הכרטיסים נמכרו למופעים והדבר לא הותיר לו ברירות רבות.

 

עוד הוא טוען, כי יש בידיו את כל האישורים הנחוצים לקיום המופע עם החיות, החל מאישור משרד החקלאות וכלה באישורים ווטרינריים בכל עיר בה אמור הקרקס להופיע. "התחייבתי שם בעצמי כי אדאג ליחס הולם לחיות, החל מהמקום בו ישהו ויהיו מבודדים מזרים, אספקת מזון ומים ועד לטיולים וחופש תנועה לחיות. אני אכן מתחייב שזה יבוצע על פי החוק, אך במצב כיום נוצרה סיטואציה שיותר פעילים למען בעלי חיים דואגים לחיות מאשר הווטרינרים וזה מוזר לטעמי, כי מי שיפסיד בסופו של דבר הוא הקהל".

 

גנאדי מוסיף כי זו הפעם הראשונה שנתקל בארץ באיסור להשתמש בקרקס בחיות מחמד. "באירופה קרקס בלי חיות זה לא אותו קרקס ובכל מקום בעולם בו הם מופיעים יש שימוש בטיגריסים, פילים, אריות וחיות נוספות".

 

בתגובה להאשמות הארגונים כי החיות נתונות בכאב, סבל ופחד בעת ההופעה, הוא מציין, כי "לא נעשים כאן עינויים לחיות ואי אפשר להכריח את החתולים לבצע את המשחקים בהופעה, שנמשכת פחות מעשר דקות. מדובר בחיות עצמאיות ואם הן לא רוצות לעשות זאת, הן לא יעשו. זה הטבע של החתול שעושה רק מה שנוח וטוב לו", הוא מגיב. "להיפך, החיות עושות זאת בכיף וכמו בכל אילוף, מקבלות משהו טעים בכל פעם שהן מבצעות את הפעולה. כל ההפחדות הן שטויות". 

 

בכוונת מטה המאבק המשותף של העמותות למען בעלי החיים לנקוט בהליכים משפטיים נגד המשך קיום המופע של "קרקס מוסקבה הגדול" אם לא יסיר את מופע החתולים, וכן נגד קיומו של מופע קרקס החתולים שאמור להתקיים גם השנה. בארגונים קוראים לציבור לפנות לאולמות האירועים ולאמרגנים בדרישה לבטל את חלקי המופע בערים בהן יתקיים הקרקס.

 

משרד החקלאות: הנושא נבדק ואושר על פי חוק

במשרד החקלאות הבהירו כי הממונה על פי חוק צער בעלי חיים במשרד, ד"ר דגנית בן-דב, העניקה היתר להופעת החיות בקרקס בישראל על פי תקנה קבועה בחוק צער בע"ח.

 

"אם נוכח הממונה כי לא נגרם סבל לבעל החיים בעת ההשתתפות במופע, עליו לתת היתר לכך. בבדיקת הנושא נבחנים מספר רב של פרמטרים, ביניהם: סוג בעל החיים, תנאי ההחזקה שלו, תנאי ההובלה, משך הזמן בו הוא מופיע, כמות הפעמים ביום בהם הוא צריך להופיע וכדומה", לשון תגובת המשרד. " בכל אופן לא ניתן היתר גורף, אלא היתר מוגבל בזמן, לפעילות מסוימת ולבעלי חיים מסוימים".

 

במשרד מאשרים כי המופעים קיבלו היתר תחת מגבלות ברורות המתייחסות לקיום המופע עצמו, לתנאי החזקת החתולים בתקופת המופע ולתנאי הובלתם. בין הדרישות הקבועות בהיתר: טמפרטורה שלא תעלה על 25 מעלות צלזיוס באולם המופע, מגבלת כמות הופעות ביום – עד שתיים לכל אחד מבעלי החיים, תאי שיכון שלא יפחתו מהמוגדר בתקנות צער בעלי חיים, טיול פעמיים ביום מלבד היציאה למופע ועוד.

 

הממונה על פי חוק צער בעלי חיים במשרד החקלאות מבקרת באזורי ההחזקה של החתולים, בחזרות ובהופעות הראשונות ובוחנת לעומק את תנאי החזקת בעלי החיים, תנאי הובלתם למופעים וכמובן, את הטיפול שהם מקבלים והפעולות שהם מבצעים במופע. במידה ותמצא אי עמידה בתנאי ההיתר, לא יתאפשרו מופעים אלו".

 

  • עוד חדשות על חתולים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: FGK PRODUCTIONS
צילום: FGK PRODUCTIONS
צילום: FGK PRODUCTIONS
צילום: FGK PRODUCTIONS
מומלצים