שתף קטע נבחר

החשב הכללי שוקי אורן הודיע על פרישה

אורן, בן 52, התמנה לתפקיד החשב הכללי בדצמבר 2007 ובמהלך כהונתו היה שותף למהלכים מרכזיים שהובילה הממשלה בתחום הפיננסי והפיסקאלי, בניהול המשבר הגלובלי, וכן הביא למכירת מרבית מניות הבנקים שהיו בידי המדינה

החשב הכללי, שוקי אורן, הודיע הבוקר (ג') לשר האוצר ולהנהלת המשרד על כוונתו לפרוש בתום שלוש וחצי שנים לכהונתו. אורן צפוי לסיים את תפקידו בעוד כשלושה חודשים.

 

 

אורן, בן 52, התמנה לתפקיד החשב הכללי בדצמבר 2007 ובמהלך כהונתו היה שותף מרכזי למהלכים שהובילה הממשלה בתחום הפיננסי והפיסקאלי, בביצוע התקציב וצמצום החוב הלאומי, בניהול המשבר הגלובלי, בקידום פרויקטי תשתית יחד עם המגזר הפרטי ועוד.

 

בעת המשבר הגלובלי, הוביל אורן את הטיפול הפיננסי להרחבת מעורבות הממשלה על מנת להקל על מצוקת האשראי. בתקופה זו הוקמו שלוש "קרנות מנוף" בהיקף של כ 4.5 מליארד שקל אשר היוו כלי חדשני לטיפול במשבר האג"ח הקונצרני, נוספה קרן אשראי לעסקים בינוניים באמצעות הבנקים המובילים וניתנו ערבויות ביטוח ליצואנים בטווח הקצר.

 

בנוסף, אגף החשב הכללי התמודד עם אתגר מימוני משמעותי כאשר בשנת 2009 גייס 102 מיליארד שקל וביצע הנפקות רחבות היקף בשווקים הבינלאומיים ועסקאות לייעול ניהול החוב תוך הפחתת עלויות הריבית בתקציב המדינה. מהלכים אלה סייעו רבות לצמצום החוב הלאומי אל מול התוצר.

 

אורן הביא למכירת מרבית מניות הבנקים שהיו בידי המדינה, מלוא מניות בנק דיסקונט (25%) תמורת למעלה מ-1.8 מיליארד שקל, ו- 5% ממניות בנק לאומי בתמורה ל- 1.3 מיליארד שקל. במקביל קידם את תיקוני החקיקה ליצירת סביבה נאותה להתנהלות בנק ללא גרעין שליטה לקראת השלמת מכירת מניות בנק לאומי בחודשים הקרובים.

 

בתקופה זו קודמו פרויקטים שהובילה המדינה יחד עם המגזר הפרטי, דוגמת בניית מתקן ההתפלה בשורק והרחבת יכולות ההתפלה של המתקנים הקיימים, השלמת הנתיב המהיר לתל אביב, חילוץ פרויקט הרכבת הקלה בירושלים והבאתו לקראת סיום, קידום מכרזי הקמת תחנות סולאריות באשלים, הארכיון הלאומי ומרכז ההדרכה של המשטרה.

 

"התנהלות מקצועית ועניינית"

במהלך כהונתו אורן חיזק את הפיקוח והשמירה על זכויות עובדי חברות הקבלן שמעניקות שירותים לממשלה, הביא לאחר שנים רבות להסדרת הבעלות על הקניין רוחני שנוצר בבתי חולים ממשלתיים באמצעות תמריצים לרופאים-חוקרים יחד עם הגנה על זכויות המדינה וקידם באמצעות מינהל הרכש הממשלתי את מדיניות הממשלה להתייעלות אנרגטית על ידי "רכש ירוק" ולעידוד השתתפות עסקים קטנים ובינוניים להשתתף במכרזים ממשלתיים.

 

כמו כן, עם כניסתו לתפקיד, גובשה תכנית אסטרטגית רב שנתית לאגף אשר מיקדה את פעילותו כגוף ביצועי האמון על ניהול נכסי המדינה וביצוע התקציב והתקשרויות ממשלתיות. במסגרת התכנית, כתוצאה מקביעת יעדים ארוכי טווח, בוצעו פרויקטי תשתית פנים ממשלתיים אשר תורמים ליכולת הביצוע ויעילות הממשלה, כמו העברת סמכויות למשרדי הממשלה והפחתת הבירוקרטיה מול מטה החשב הכללי, מדיניות ניהול סיכונים, השלמת הערכות לשעת חירום, קידום הדיווח הכספי ככלי לקבלת החלטות, שדרוג תשתית המחשוב ובעיקר מתן דגש לנושאי משאבי האנוש ופיתוח הקריירה באגף.

 

אורן התחיל את עבודתו באגף החשב הכללי בשנת 1986 במחלקת מט"ח וכיהן בתפקידים שונים באגף, ביניהם, כסגן החשב הכללי האחראי על המשרדים הכלכליים עד 1993, לאחר מכן מילא מספר תפקידים בכירים במערכת הבנקאות.

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, הודה לאורן על תרומתו הרבה לניהול משרד האוצר ועל התנהלותו המקצועית והעניינית כמו גם על תרומתו ליצירת אווירה טובה של שיתוף פעולה עם יתר האגפים באוצר.

 

שטייניץ ציין כי "הישגיו המקצועיים של אורן והניסיון הרב שהביא עימו סייעו רבות להתמודדות הממשלה מול האתגרים הפיננסיים והפיסקאליים בשנים האחרונות. לאורן ולאגף החשב הכללי היה חלק משמעותי בגיבוש כלי ההתמודדות מול המשבר הגלובלי, במהלך של מכירת הבנקים, בגיבוש חוק בנק ישראל ועוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוקי אורן
צילום: ששון תירם
מומלצים