שתף קטע נבחר

בעקבות הפיקוח: צניחה חדה במספר האברכים

פרסום ראשון: הידוק הפיקוח על הישיבות והכוללים הוביל תוך חודשיים לצניחה של 6.5 אחוז במספר הלומדים הרשומים. בדצמבר 2010 היו רשומים 130 אלף תלמידים בישיבות, לעומת כ-121 אלף בלבד כיום

משרד החינוך הידק את הפיקוח על מוסדות התורה החרדים – והתלמידים "נמחקו": ל-ynet נודע כי בשבועות האחרונים - מאז הוקשחו הביקורות בישיבות ובכוללים והתנאים לקבלת תמיכה כלכלית מהמדינה - צנח מספר התלמידים, כפי שהוא מופיע ברישומי המשרד, בשיעור מדהים וחסר תקדים של 6.5 אחוזים. מאז חודש דצמבר 2010 ועד לפברואר 2011 הצטמצמה רשימת בני הישיבות ואברכי הכוללים בכ-8,500(!) תלמידים. במשרד החינוך אישרו ל-ynet את הפרטים.

 

  • הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים
  •  

    בשנים האחרונות חלה עלייה מתמדת במספר תלמידי מוסדות התורה המתוקצבים על-ידי המדינה. מגמה זו נעצרה לזמן מה רק בתקופת ממשלת שרון השנייה (כתוצאה מחברותה של מפלגת שינוי בקואליציה, ודחיקת המפלגות החרדיות לאופוזיציה) - אך

    לא התהפכה, כפי שקורה עתה. בדצמבר האחרון היו רשומים במשרד החינוך כ-130 אלף תלמידים, וכיום כ-121 אלף בלבד.

     

    עיקר הירידה במספר הלומדים נובע מכך שמוסדות רבים גרעו מרשימות התלמידים את אלה שאינם נוכחים באופן קבוע, זאת בשל החשש כי יגרמו לפסילת המוסד כולו. בנוסף לכך, ישנם מוסדות שוויתרו על תמיכה תקציבית בשל הקשחת התנאים ועוד כמה שנפסלו בביקורות האחרונות.

     

    על-פי הערכות של גורמים מקצועיים, מדובר בחיסכון תקציבי של בין 50 ל-70 מיליון שקל בשנה. הנתונים האמורים מתייחסים לישיבות גבוהות, שבהן לומדים בני 16-17 ומעלה, וכוללים (נשואים בלבד), ולא ישיבות קטנות - המוסדות המקבילים לתיכונים.

     

    הכל התחיל בזיוף 

    על הגברת הפיקוח בכוללים הוחלט בעקבות פרשת זיופי המסמכים והדיווחים הכוזבים, שנחשפה לפני כחודשיים במוסדות "קהל עדת ירושלים". בחוזר שהופץ אל ראשי הישיבות הוסבר כי המשטרה ניתחה את שיטות הפעולה של החשודים בפרשה, וממסקנותיה עולה כי יש צורך ברענון הנהלים כדי למנוע את הישנות המקרים.

     

    על-פי ההנחיות החדשות, בעת ביקורת של פקחי המשרד במוסד, יימנו רק תלמידים שנכחו בו בשעת הגעתם - ולא תתאפשר כניסת תלמידים נוספים במהלכה. ההזדהות בפני המבקרים תתבצע באמצעות תעודה זהות או רשיון נהיגה מקוריים בלבד, ולא באמצעות צילומים שלהם, ובנוכחות נציג המוסד המכיר את התלמידים ויזהה אותם בעצמו. סירוב לביצוע הביקורת נחשב לאי-התייצבותם של כלל התלמידים, ועלול לגרום לביטול ההכרה במוסד ואף להשבת כספי התמיכה ששולמו לו. 

     

    משרד החינוך אף קבע כי מכאן ולהבא תתבצע הבדיקה רק במקום בו מתבצעים הלימודים בפועל, ותהיה

    "הקפדה יתרה" על כך שהמוסד ממוקם בכתובת המופיעה ברישומי המשרד. "לא יימנו בביקורת תלמידים שלא למדו בכתובת המוסד, גם אם מדובר במקום סמוך", הובהר. 

     

    הישיבות: "מחפשים אותנו"

    מאיגוד מנהלי הישיבות נמסר בתגובה, כי המוסדות גורעים מרשימות האברכים בחורים שקיים חשש כי לא יהיו נוכחים בשעת הביקורת, כדי לא להסתכן: "עקב טירוף הביקורות באופן שמכפיש את הישרים על לא עוול בכפם - מבצעים במוסדות עזיבות על כל חשש הכי קטן, לדוגמה: תלמיד חולה וכו'. זה מסביר את הפער".

     

    מנכ"ל עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון), הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "החשש מביקורות הביא ל'מחיקה' של אלפי תלמידים, ולחסכון של עשרות מיליוני שקלים למדינה. הגברת הביקורות ביוזמת האוצר ומשרד החינוך היא מלאכת קודש, ויש לקוות שהלחצים הפוליטיים של המפלגות החרדיות לא ירפו את ידיהם. לא די בקנסות. על הפרקליטות להגיש כתבי אישום כנגד מי שנתפסו בדיווחים כוזבים".

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ישראל ברדוגו
    איפה התלמידים?
    צילום: ישראל ברדוגו
    הרב אורי רגב
    צילום: לימור אדרי
    מומלצים