שתף קטע נבחר

לראשונה: גם עובדים סוציאליים מעמותה שובתים

העובדים בעמותת "אור שלום" מטפלים במאות ילדים בסיכון שהוצאו מבתיהם. מנכ"לית העמותה: "בלעדיהם אנחנו במצב קשה מאוד. זה עלול לפגוע בשלומם של הילדים"

ביום השלישי לשביתת העובדים הסוציאליים - גם עובדי עמותות מצטרפים לשביתה: 80 עובדים סוציאליים בעמותת "אור שלום", המטפלת במאות ילדים בסיכון שהוצאו מבתיהם ושוהים במשפחות אומנה, הצטרפו היום (ג') לשביתה. באיגוד העובדים הסוציאליים מעריכים כי עמותות נוספות צפויות להצטרף למאבק להעלאת שכר העובדים.

 

שביתת העובדים הסוציאליים - כתבות אחרונות ב-ynet

 

נושא העלאת שכר ל-5,000 עובדים סוציאליים, המועסקים בעמותות, היא כיום המחלוקת העיקרית במשא ומתן בין העובדים לאוצר. כ-40% משירותי הרווחה הופרטו והמדינה העבירה את האחריות לידי עמותות. לפי נתוני איגוד העובדים הסוציאליים, תנאיי ההעסקה בעמותות גרועים יותר מאשר בשירות המדינה. כ-60% מהעובדים הסוציאליים לא זוכים לתנאים - בהם קרן השתלמות, החזרי הוצאות נסיעה וטלפון.

 

"זו קטסטרופה, כי העובדים הסוציאליים הם בחוד החנית אצלנו. הם הכוח המוביל בטיפול בילדים", אמרה ל-ynet ענת דונוביץ', מנכ"לית עמותת "אור שלום", המטפלת ב-1,300 ילדים בסיכון. "העובדים הסוציאליים אחראים על הקשר עם ההורים הביולוגיים, אחראים על התוכנית הטיפולית ומייעצים למורים בבתי הספר. בלעדיהם אנחנו מצב קשה מאוד. זה עלול לפגוע בשלומם של הילדים, במצבם הרגשי ובאמון שהם נותנים במערכת".

 

דונוביץ' הביעה חשש שהשביתה תסתיים בהישג, רק עבור עובדי המגזר הציבורי. "אני לא רוצה לחשוב לאיזה תחושות קיפוח ומירמור דבר כזה יגרום", היא אמרה. "אני דואגת לילדים, כי אני חוששת שהעובדים יעזבו את התחום. כבר עכשיו אנחנו מגייסים תרומות, כדי להגדיל אחוזי משרה ושכר לעובדים שלנו. שכר הבסיס אצלנו הוא בסכומים נמוכים מאוד, בטח לא הסכומים שהאוצר מנופף בהם".


הפגנת העובדים הסוציאליים, היום בירושלים (צילום: גיל יוחנן)

 

מישל סולקין, עובדת סוציאלית בעלת ותק של שלוש שנים, העובדת ב"אור שלום" סיפרה על תנאיי השכר: "הצטרפנו לשביתה, כי אנחנו חוששים שישכחו אותנו ולא יעלו את שכר עובדי העמותות. אין שום סיבה שתהיה עובדת סוציאלית שמתוגמלת כך ועובדת סוציאלית שמתוגמלת אחרת. אני לא עובדת פחות ואני לא סוג ב', בהשוואה לעובדי המדינה".

 

על עבודתה היא סיפרה: "הפערים הם בלתי אפשריים. התפקיד שלי הוא ללוות משפחות אומנה, שקולטות ילדים בסיכון. התפקיד כולל הרבה נסיעות, ביקורי בית וזמינות לאורך כל שעות היום ולעיתים גם שישה או שבעה ימים בשבוע. התגמול לא תואם את האחריות והזמינות הנדרשות. ההשתכרות בעמותות היא בתחתית סולם השכר של העובדים הסוציאליים".

 

ומי נפגע?

במשך שלושה חודשים וחצי חיפשו הרשויות משפחת אומנה לתינוקת בת שנה, שאביה במעצר ואמהּ במעון לנשים מוכות. אבל כעת, תצטרך התינוקת להמתין במסגרת הזמנית. בשל שביתת העובדים הסוציאליים אין מי שילווה אותה למשפחתה החדשה, ידריך אותה ואת ההורים ויבצע את התהליך.

 

"יש לנו כעשרה ילדים, שצריכים לעבור ממסגרת זמנית של משפחות קלט למשפחות אומנה. ללא עובדים סוציאליים לא ניתן לבצע את התהליך הזה", הסבירה ענת דונוביץ', מנכ"ל עמותת אור שלום, המטפלת ב-1,300 ילדים שהוצאו מבתיהם ונמצאים במסגרות שונות. "מדובר בילדים בסיכון שהוצאו מהבית, חלקם מוזנחים, חלקם עברו פגיעות פיזיות או מיניות. המטרה היא לקצר את משך הזמן שהם נמצאים במסגרת זמנית ולהעביר אותם למסגרת לטווח ארוך. כרגע, ללא ליווי והכנה של עובדים סוציאליים זה לא אפשרי. ילד זה לא חפץ שמעבירים ממקום למקום. המעבר מצריך תכנון, ליווי והדרכה".

 

בשלושת הימים האחרונים, מאז שנפתחה השביתה, הסיפורים הקשים רק מתרבים. "יש לנו שני אחים, שאמא שלהם נרקומנית והאבא עצור. מדובר בילד בן שש וחצי שמתפקד כמו 'חצי אבא' ומספר לנו שהוא עוזר לבשל ארוחות ודואג לאחותו בת השנה וחצי, כשהאמא שוכבת במיטה תחת השפעת סם. היה קשה למצוא להם משפחת אומנה, כי מדובר באחים. כעת מצאנו להם משפחה, אבל בשל השביתה הם נשארים אצל האמא. יש חוות דעת של שופט שצריך להוציא אותם מהבית", התריעה דונוביץ', "במקרים של ילדים בסיכון ששוהים בבית ההורים, זה מצב מסוכן מאוד".

 

אבל זה לא הכל. יש גם מקרים בהם הילדים, שנמצאים במשפחת אומנה, לא יכולים לפגוש את ההורים הביולוגיים - בשל השביתה. "ילד לא יכול להבין לאן נעלמה אמא שלו ולמה הוא לא יכול לפגוש אותה. הוא לא יודע מה זו שביתה. ילד עלול לחשוב שאולי קרה משהו לאבא שלו או שאולי הוא עשה משהו רע, עד כדי כך שהוריו לא רוצים לפגוש אותו".

 

גם עמותת "אור שלום" עצמה מעסיקה עובדים סוציאליים. אחת הדרישות המרכזיות במשא ומתן בין איגוד העובדים הסוציאליים לאוצר היא להכיר גם בעובדים דוגמת עובדי העמותה, כמי שזכאים לתנאים שיקבלו עובדים סוציאליים בשירות המדינה.

 

"אני נקרעת", אמרה דונוביץ', "מצד אחד, עם סיפורים כמו של הילדים האלו, איך אפשר להשבית. ומצד שני אני חושבת שהגיעו מים עד נפש וצריך לשפר את התנאים של העובדים הסוציאליים, כדי שיוכלו לתת את הטיפול האיכותי לילדים האלה. זה מאבק צודק, אבל חבל שצריך להגיע לשביתה כדי להשיג הישגים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת עובדים סוציאליים
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים