שתף קטע נבחר

ברק: נבקש מארה"ב 20 מיליארד דולר לביטחון

שר הביטחון לא רואה סכנה מיידית במצרים, אבל חושש מההשלכות של רעידת האדמה באזור. "סיוע צבאי לישראל הופך מהותי יותר, גם עבורכם", הוא אמר ל"וול סטריט ג'ורנל". אבל זה לא יקרה, הוא יודע, בלי "הצעה אמיצה" של נתניהו

ראש הממשלה נתניהו כבר דיבר על הגדלת תקציב הביטחון , ועכשיו שר הביטחון מחפש את מקור המימון - ופונה לפטרון: אהוד ברק אומר שישראל עשויה לבקש תוספת של 20 מיליארד דולר לסיוע הצבאי האמריקני, כדי להתמודד עם האיומים האפשריים לנוכח הטלטלה במזרח התיכון.

 

 

בראיון שמתפרסם היום ( ג') ב"וול סטריט ג'ורנל", ברק שוב מזכיר לנתניהו שאל לישראל לפחד מהשינויים באזור, או להימנע מהצעת ויתורים אמיצים לפלסטינים. "זו רעית אדמה היסטורית... תנועה בכיוון הנכון", הוא אמר בהתייחס להפיכות בתוניסיה ומצרים, ולמאבק בלוב. אך הציבור במצרים, לדבריו, עלול להשפיע על ההנהגה החדשה להתרחק מהסכם השלום עם ישראל.


ברק ומזכירת המדינה קלינטון. "אינטרס שלכם" (צילום ארכיון: רויטרס)

 

"הנושא של סיוע צבאי אמריקני איכותי לישראל הופך מהותי יותר עבורנו, ואני מאמין שגם עבורכם (האמריקנים)", הוא הדגיש. "יכול להיות שיהיה חכם יותר להשקיע עוד 20 מיליארד דולר לשדרג את ביטחון ישראל לדור הבא. ישראל חזקה ואחראית יכולה להיות מייצב באזור המועד לפורענות".

 

הסיוע האמריקני השנתי לישראל עומד על מעל 3 מיליארד דולר בשנה. למרות שאין איום מיידי על ישראל, ברק מדגיש, בטווח הארוך היא תצטרך להגדיל את הוצאותיה הביטחוניות.

 

להבטיח לפלסטינים: לא נוותר על הסדר קבע

ברק מאמין שמוקדם לדעת אם איראן מנצלת את הטלטלה באזור להרחבת השפעתה. אבל לפני

שגל ההתקוממויות החל, ציין, "יכולנו לראות את מנהיגי המדינות הערביות מתחילים להטיל ספק בשאלה מי החזק פה, איראן או ארצות הברית".

 

שר הביטחון לא הטיל ספק במחויבות המצרית להסכם השלום ולשיתוף הפעולה הביטחוני, "לעת עתה", וציין ששוחח טלפונית עם מקבילו המצרי ומי שהפך לראש המדינה בפועל, שר ההגנה מוחמד טנטאווי.

 

אז מה יקרה שם? ברק מציין בראיון שלפי גורם בכיר במצרים, שבשמו לא נקב, ישראל צריכה לצפות ליחס צונן במיוחד, אם לא תתקדם במשא ומתן עם הפלסטינים. "הוא אמר לי שיהיו בחירות חופשיות לגמרי, ומפלגות ייקחו יועצים מאירופה ומארה"ב, שיגלו מיד שמה שיכול להביא קולות זה עוינות כלפי אמריקה וישראל".

 

בשעה שממשל אובמה ממשיך ללחוץ על ישראל והפלסטינים לחדש את השיחות שהוקפאו,

ברק יודע שאי אפשר לבקש סיוע ביטחוני בלי "הצעה אמיצה". על כך מתנהלים כעת דיונים בצמרת בישראל, הוא אמר, וראש הממשלה נתניהו צפוי להציג את יוזמתו בקרוב.

 

היוזמה תכלול כנראה, לדברי ברק, מדינה פלסטינית בגבולות זמניים - לפני משא ומתן על נושאי הליבה. הפלסטינים כבר הודיעו שידחו הצעה שכזו, אך שר הביטחון טוען שעל ישראל או ארה"ב להבטיח לאבו מאזן שהסכם כולל יעמוד גם הוא על הפרק.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. דיברתי עם טנטאווי
צילום: AFP
נתניהו. דיונים על היוזמה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים