שתף קטע נבחר

 

אין אמון בעצמנו: ישראלים סומכים יותר על זרים

מדד הפופולריות הבינלאומי הראה שכל העולם נגדנו, אבל גם האמון בינינו נמצא כנראה בשפל. מחקר שנערך באוניברסיטה הפתוחה מעלה כי הישראלים מעדיפים לתת אמון בזרים, מאשר בישראלים אחרים. איך הם הגיעו למסקנה הזו?

לא פופולרים, וכנראה שגם לא אמינים. ישראל דורגה במקומות האחרונים במדד הפופולריות העולמי לצד איראן, צפון-קרויאה ופקיסטן, אולם רגע לפני שאנחנו שוב מתלוננים על "שנאת הגויים", כדאי שנעבוד על האמון בינינו. מחקר שבדק את האמון שנותן הישראלי בישראלים אחרים מעלה כי אנחנו סומכים יותר על תושבי העולם מאשר על עצמנו.

 

 

את המחקר ערכה בשנה האחרונה לאה בורובוי, דוקטור לפסיכולוגיה מהאוניברסיטה הפתוחה. 382 הנשאלים השתתפו ב"משחק האמון", מדד הלקוח מתחום הכלכלה. כל אחד מהם קיבל מאה שקלים ומולו עמדו שלושה אנשים לבחירה.

כל שהוא ידע עליהם היה רק את מוצאם - ישראלי, אמריקני וגרמני.

 

המשתתפים יכלו לשלוח לכל אחד מהשלושה סכום מסוים שנועד לבדוק את רמת האמון בו. כל סכום שנשלח גדל פי שלושה והועבר חזרה למקבל. כלומר, אם אחד המשתתפים בחר לשלוח 50 שקלים לאיש הגרמני, יהיו בידי הגרמני 150 שקלים, מתוכם יחליט כמה להחזיר לשולח.

 

"למעשה הסכום שהאדם שלח, גילם את רמת האמון שהוא נותן במקבל", הסבירה בורובוי, "זהו משחק אמון שמהווה מדד התנהגותי לכל דבר". במצב האופטימלי, היא הסבירה, תשלח לאדם שאתה נותן בו אמון מאוד גבוה את 100 השקלים, "אז הוא יחזיק בידו 300, ייתן לך חצי וכל אחד מכם יזכה ב-150 שקלים". במקרה בו אתה לא נותן אמון כלל בעומד מולך, לא תשלח אליו ולו שקל, ותותיר בידך את כל 100 השקלים.

 

"הישראלים רוצים להצטייר כנדיבים יותר"

המחקר העלה ממצאים חד משמעיים - המשתתפים בטחו באופן מובהק הרבה יותר בגרמני ובאמריקני, מאשר בישראלי שעמד מולם. לגרמנים שלחו המשתתפים בממוצע 65.11 ש"ח,

לאמריקנים 63.11 ש"ח ולישראלים 49.05 ש"ח בלבד.

 

נשאלת השאלה מדוע בחרו הישראלים כפי שבחרו. "בראש ובראשונה היה זה סטריאוטיפ האמון, הישראלי תופס את אזרחי גרמניה וארה"ב כאמינים יותר, לפחות בתחום הכסף", אומרת בורובוי, "ועניין נוסף הוא רצון להציג את עצמי - הישראלי כנדיב יותר. תדמית חיובית יותר".

 

גם בהשוואה למחקר מקביל שנערך בקרב אמריקנים, נמצא כי הישראלים שלחו יותר כסף לאזרחים זרים, מאשר אזרחי ארה"ב. "המסקנה היא פשוטה, אנחנו רואים בישראלים "לא פראיירים" לכן אנחנו נותנים אמון גדול יותר בקבוצות אחרות - הגרמנים והאמריקנים, לצד רצון לצייר את עצמנו בפני תושבי חוץ כטובים ונדיבים יותר" סיכמה ד"ר בורובוי, לה סייעו בעריכת המחקר עודד פונטאש, הילה דרור וגליה ניסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למרות הכל. מעדיפים לתת לגרמנים
צילום: shutterstock
צילום: פטר ישראלביץ
ד"ר לאה בורובוי
צילום: פטר ישראלביץ
מומלצים