שתף קטע נבחר

שוטרים לצד פקידי הסעד: "מצילים ילדים וקשישים"

המו"מ בין האוצר לעובדים הסוציאליים התחדש, אחרי הפיצוץ אתמול. שר הרווחה אמנם אמר כי ההצעה שניתנה להם תבטיח כי שכרם יהיה גבוה מאשר זה של שוטרים מתחילים, אבל בכירי המשטרה מתייצבים לצד עובדי הרווחה: "שיתוף הפעולה חיוני"

שר הרווחה משה כחלון צידד בעמדת האוצר והזכיר כי ההצעה שניתנה לעובדים הסוציאליים תבטיח כי שכרם יהיה גבוה יותר מאשר זה של שוטרים מתחילים, אבל בכירי המשטרה מעדיפים לעמוד לצד עובדי הרווחה - שמסייעים להם רבות בעבודתם. "עבודתם מצילה חיים", אמרו היום (יום ד') קציני משטרה על רקע המשך השביתה שסיומה לא נראה באופק. השוטרים הדגישו שלא ניתן לנתק בין הגופים ושבמקרים רבים עבודתם מונעת רצח.

 

שביתת העובדים הסוציאליים - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

לאחר הפיצוץ אמש, התחדש הערב המשא ומתן בין העובדים הסוציאליים לנציגי האוצר. בינתיים, נמשכת השביתה זה היום הרביעי, וכעת הגיע תורם של השוטרים להזכיר את חשיבותם הרבה של עובדי הרווחה, העובדים עימם בשיתוף פעולה צמוד.


"שיתוף פעולה חיוני מאין כמוהו" (צילום: גיל יוחנן)

 

במסגרת עבודתם, עוזרים פקידי הסעד רבות למשטרה ובמקרים רבים התערבותם מונעת עבירות של אלימות במשפחה. בנוסף, שירות המבחן שבו מועסקים עובדים סוציאליים, מלווה אסירים משוחררים וכך מונע את חזרתם למעגל הפשע והאלימות.

 

רק ביום ראשון, הודות לדיווח שהגיע בסוף השבוע מפקידת סעד מעיריית רמת גן, פתחה המשטרה בחקירת חשד לאלימות נגד קשישה בת יותר מ-100, מצד בתה. במקרה אחר שהתרחש לפני כחמישה חודשים, הצילה עובדת סוציאלית אחרת את חייהם של כמה ילדים קטנים מבת ים, בהם היא מטפלת, לאחר שדיווחה למשטרה שאמם מתכוונת לרצוח אותם.

 

"יש משמעות גדולה לשיתוף הפעולה בין המערכות", הדגיש מפקד משטרת מחוז תל אביב ניצב (בדימוס) יוסי סדבון בשיחה עם ynet, "הטיפול של המשטרה בחלק מהעבריינים מגיע בהתאם לחוות הדעת של שירות המבחן".


"מה אשם תינוק בן יומיים?" (צילום: גיל יוחנן)

 

הוא הסביר כי "לחוות הדעת הללו יש השלכות לגבי הענישה הצפויה לאותם עבריינים בשל התסקירים ששירות המבחן מגיש לבית המשפט. אי אפשר לנתק את העבודה המשטרתית שמשמעותה לתפוס עבריינים ולהעמידם לדין מהתהליך השיקומי המתבצע על ידי העובדים הסוציאליים".

 

"לא נגמר רק בדיווח"

על שיתוף הפעולה ההדוק בין המשטרה לעובדי הרווחה, אמר מפקד משטרת מחוז תל אביב לשעבר כי "ככל שמשטרת ישראל מקבלת אינפורמציה בזמן אמת, הטיפול המשטרתי הוא מאוד משמעותי לנתק רצף של אלימות, כי רוב הבעלים האלימים יודעים שאם המשטרה בתמונה, והם ימשיכו לתקוף הנשים, דינם יהיה כלא".

 

הוא הוסיף שלעיתים קרובות הדיווח של העובדים הסוציאליים מהווה את מקור המידע היחידי ובמקרים רבים מדובר במידע מציל חיים. "ככל שהדיווח מהיר יותר, כך הסיכון לפגיעה קטן יותר", אמר סדבון, "יש דיווחים שמגיעים על בסיס יומי, ומתוך 16 אלף המקרים של אלימות במשטרה, חלקם מגיע רק מהעובדים הסוציאליים.

 

"זהו שיתוף פעולה חיוני מאין כמוהו, שבחלק מהמקרים ודאי שמציל חיים. זה לא נגמר רק בדיווח של אותו עובד סוציאלי, אלא נמשך בהפניה למעון לנשים מוכות, השגחה ותמיכה בה, אלו דברים שבהחלט מצילים חיים".

 

בנוסף, קצין משטרה ממרכז הארץ שכבר נתקל במקרים רבים של אלימות במשפחה, סיפר בשיחה עם ynet כי "במקרים מסוימים, במגזרים סגורים כמו הקהילה החרדית, עובדי רווחה שמלווים משפחות, מצליחות לשכנען להתלונן ולהעיד על מקרים של אלימות במשפחה, בהן אלימות מינית גם כלפי קטינים. הדיווחים הללו יכולים למנוע את המשך האלימות ואולי גם את הרצח הבא".

 

"לפי החוק שופט לא יכול לשחרר או להאריך מעצרו של קטין ללא תסקיר של שירות המבחן, וכיום, כשקציני המבחן  שובתים, קטינים משוחררים או נשלחים למעצר לפי חוות הדעת הזו", הסביר ל-ynet מנהל שירות המבחן לנוער, אפי ברוור. "אנחנו מלווים את הקטין מיד עם מעצרו, וללא קשר אם יואשם או לא, וחוות הדעת שלנו מבוססות על שיחות עם הוריו, קרוביו, מעסיקיו וצוות בית הספר שלו. הדבר קריטי יותר במצבים של מעצרים עד תום ההליכים לאחר הגשות של כתבי אישום".

 

"יושבות חסרות אונים"

מוקדם יותר היום הודיעה מנהלת שירות האומנה במחוז דרום "מכון סאמיט", אורית עמיאל, כי נענתה לבקשת 40 מעובדי השירות להצטרף לשביתת העובדים הסוציאליים מאחר שאינם יכולים לדאוג לילדים ופעוטות רבים ולמצוא להם משפחות אומנה, ללא עזרתם.

 

"יושבות פה העובדות שלנו חסרות אונים", אמרה עמיאל, "מצד אחד הן רוצות להילחם על שכרן ומצד שני מתמודדות עם מקרים קשים הזקוקים בדחיפות לעזרה, אולם אינן יכולות לפעול לבד, ואני מתמודדת מאז פרוץ השביתה עם דברים קשים ביותר".

 

במחוז דרום נמצאים כיום 29 ילדים במקלטי חירום ומחכים שיימצאו להם משפחות אומנה. כמו כן, ישנן עשר משפחות שכבר עברו תהליך ארוך של מיון והכנה ועשרה ילדים בגילאי 13-0 שמחכים להיקלט בזרועותיהן, אך המהלך לא יכול לצאת אל הפועל בגלל המשך השביתה.


נלחמים על השכר (צילום: גיל יוחנן)

 

"האומנה מתבצעת רק בלווי פקידי סעד של עובדי המדינה. ומכיוון שהם בשביתה ידינו כבולות מלבצע משימה כל כך חשובה", הסבירה עמיאל. אחת העובדות בשירות האומנה ציינה גם "יש ילדים שכבר נמצאים באומנה ואינם יכולים לפגוש את הוריהם הביולוגיים בשל העדר עובד סוציאלי שילווה את הביקור".

 

כמו עם המשטרה, כך הדוק גם שיתוף הפעולה בין העובדים הסוציאליים לעובדי שירות האומנה. כך שמצד אחד הם מביעים תמיכה במאבקם של עובדים הסוציאליים, אך מאידך כואבים על המקרים הקשים שכעת לא זוכים

לטיפול.

 

"יש לנו תינוק בבית חולים שצריך להימסר למשפחת אומנה, אבל אי אפשר לעשות את זה ללא לווי עובדים סוציאליים של בית החולים ושל העיר בה נולד הילד. מה אשם תינוק בן יומיים שהוא צריך להמשיך ולגור בבית חולים?", אמרה עמיאל בעצב.

 

"יש לנו ילד בן 6 עם בעיות פסיכיאטריות קשות ביותר שסולק מבית ספר והאם זועקת לעזרה. פנינו לוועדת חריגים כדי לקבל סיוע למשפחה ועדיין לא אושר. זה רק קצה המזלג של מקרים קשים שלא מטופלים. ויש מקרים שאם הם לא מטופלים בזמן אמת - קשה להבטיח שהעזרה המאוחרת תועיל אם בכלל. אין גם התכנסות של ועדות החלטה לגבי גורל ילדים רבים, והנושא מתעכב".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מיטל יסעור בית-אור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת עובדי הרווחה בירושלים, אתמול
צילום: גיל יוחנן
צילום: תומריקו
סדבון. "משמעות גדולה לשיתוף הפעולה"
צילום: תומריקו
אורית עמיאל. עובדות חסרות אונים
מומלצים