שתף קטע נבחר

משרד האוצר: האינפלציה עלתה ל-3.6%

מהסקירה החודשית של מצב המשק, שפירסם משרד האוצר, עולה כי ב-12 החודשים האחרונים עמדה האינפלציה על 3.6%, מעבר לגבול העליון של היעד הממשלתי. העלייה נבעה מהתייקרות הדלק, המזון והדיור. צפויות העלאות ריבית נוספות

בינואר 2011 עמדה האינפלציה על 3.6%, מעבר לגבול העליון של יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%). כך עולה מסקירה חודשית של מצב המשק שפרסם היום (ה') משרד האוצר.

 

לפי כלכלני משרד האוצר, הלחצים האינפלציוניים משקפים השפעות עולמיות (בעיקר התייקרות הנפט ובעקבותיה התייקרות של מוצרי המזון) והתרחבות בפעילות במשק אשר גורמת לעלייה במחירים המקומיים.

 

בסוף חודש ינואר העלה בנק ישראל את הריבית במשק ב- 0.25% לרמה של 2.25% (ריבית חודש מרס הועלתה אף היא ב- 0.25% ל- 2.5%). ההחלטות על העלאות הריבית התקבלו על רקע התגברות הלחצים האינפלציוניים.

 

עם זאת, קיים חשש כי בעקבות העלאות הריבית יתחזק השקל יתר על המידה. לפיכך, נקטו במהלך חודש ינואר בנק ישראל ומשרד האוצר בשורה של מהלכים שנועדו לצנן את שוק המט"ח.

 

בין היתר קבע בנק ישראל חובת דיווח על עסקאות המרת מט"ח ורכישת מק"מ בהיקפים גדולים, והטיל חובת נזילות בשיעור של 10% על ביצוע עסקאות בנגזרי מט"ח (מסוג Swap ו-Forward) על ידי זרים.

 

במקביל, הודיע משרד האוצר על כוונתו לבטל את הפטור ממס על רווחי הון לזרים. במהלך חודש ינואר המשיך בנק ישראל ברכישות מט"ח, בשווי של 2.1 מיליארד דולר, וכעת עומדות יתרות המט"ח על כ- 73 מיליארד דולרים.

 

ירידה במכירת דירות - המחירים עדיין גבוהים

לצד הדלק והמזון, לשוק הדיור חלק מרכזי באינפלציה הגבוהה. מחירי הדירות החדשות הוסיפו לרדת בחודש ינואר, אך בשיעור מתון של 0.6% לעומת דצמבר. ירידת המחירים הקיפה את מרבית האזורים, למעט חיפה, בה הוסיפו המחירים לעלות, בשיעור של 1.5%, וירושלים שבה נרשמה עלייה מתונה של 0.4%, לאחר ירידת מחירים חדה ברבעון האחרון של 2010.

 

בחודש ינואר נרשמה ירידה בשיעור של כ-19% במספר הדירות שנרכשו בהשוואה לחודש דצמבר. ברכישת דירות יד שניה נרשמה ירידה בשיעור של כ-13% ואילו רכישת דירות חדשות ירדה בשיעור של 32%.

 

הירידה במספר העסקאות הקיפה את כל האזורים, כאשר באזורי הביקוש במרכז הארץ שיעורי הירידה הם הגבוהים ביותר. בולט במיוחד אזור ת"א, עם ירידה של 20% ברכישת דירות יד שניה וירידה בשיעור של 40% ברכישת דירות חדשות.

 

מנגד, שיעורי ירידה נמוכים מהממוצע הארצי נרשמו באזור ירושלים, חיפה וב"ש. את הירידה במספר העסקאות בחודש ינואר הובילו המשקיעים אשר היקף רכישותיהם צנח בשיעור של 34% לעומת חודש דצמבר. משקל המשקיעים בשוק עמד על כ-25%, רמתו הנמוכה ביותר בשנים האחרונות ונמוכה משמעותית מהשיעור של 33% שנרשם בחודש דצמבר.

 

באוצר מציינים כי בחודש דצמבר נרשמה עליה חריגה במספר הדירות שנרכשו להשקעה, על רקע ההעלאה הצפויה של שיעורי מס רכישה על דירות אלו, שהייתה אמורה להיכנס לתוקף בתחילת ינואר.

 

בניגוד להשפעה המיידית של העלאת שיעורי מס רכישה על דירות להשקעה, על כמות הדירות שנרכשו להשקעה, ההשפעה של המהלך השני שננקט על ידי משרד האוצר בשוק הדיור, הרחבת הפטור ממס שבח במכירת דירות להשקעה, טרם באה לידי ביטוי משמעותי בשוק בחודש ינואר. משקל המשקיעים מבין מוכרי דירות יד שניה רשם עליה מתונה של 0.2% בהשוואה לממוצע בשנת 2010.

 

לגבי המהלך הנוסף שננקט על ידי משרד האוצר בשוק הדיור, לפיו הופחת שיעור מס השבח על קרקעות שנרכשו לפני שנת 2001, ניכרת עליה משמעותית בהיקף המכירות של קרקעות על ידי בעלים פרטיים מאז כניסתו של תיקון החוק לתוקף (אמצע נובמבר 2010). ממוצע היקף העסקאות בשלושת החודשים האחרונים היה גבוה פי 2.5 מאשר הממוצע בחודשים ינואר-אוקטובר 2010.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
האינפלציה מרימה ראש
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים