שתף קטע נבחר

ארה"ב: טיפול נגד לידה מוקדמת התייקר פי 150

מנהל המזון והתרופות האמריקני העניק בלעדיות לחברת KV על מכירת זריקה למניעת לידה מוקדמת, שבמשך שנים נמכרה תמורת 20-10 דולר ליחידה. התוצאה: המחיר זינק לעד 1,500 דולר למנה, וכ-30 אלף דולר לטיפול מלא. הנפגעות העיקריות: נשים שחורות מעוטות הכנסה

מחירי הטיפול למניעת לידה מוקדמת בארה"ב מזנקים בימים אלה לסכומים חסרי תקדים, בעקבות בלעדיות שניתנה לחברה אחת על מכירתה של התרופה. במשך שנים היה מחיר הטיפול לנשים בהריון שנמצאות בסיכון גבוה בין 10 ל-20 דולר לזריקה, אלא שבימים אלה קופץ המחיר עד לכ-1,500 דולר למנה, כשסך כל הטיפול במשך ההיריון יכול להגיע עד לכדי 30 אלף דולר.

 

 

התרופה, סוג של פרוגסטרון (הורמון נשי) שניתן כזריקה שבועית, הייתה זולה מאוד במשך שנים, מאחר והיא הוכנה על ידי יצרניות רפואיות שמרכיבות במיוחד עבור הלקוחה את הטיפולים, שלא אושרו פדראלית. אלא שלאחרונה, חברת "KV Pharmaceutical" מניו אורלינס זכתה באישור פדראלי למכור באופן בלעדי את נסיוב הזריקה, שניתן לה השם "Makena".

 

רבים מהרופאים המיילדים תמכו בהליך האישור, מאחר ומשמעות המהלך הייתה שאיכות הזריקה תהיה מפוקחת ועקבית, ויהיה קל יותר להשיג אותה. אבל איש מהם לא צפה את העלאת המחיר הדרמטית, במיוחד לאור העובדה שרוב ההוצאות על הפיתוח והמחקר של התרופה כבר מומנו בידי גורמים אחרים בעבר.

 

הרופאים מזהירים מנטל פיננסי על מערכת הבריאות

"זוהי העלאה עצומה עבור משהו שלא ייתכן שעולה כל כך ביוקר לייצר. למען השם, המטרה היא רק עשיית כסף", אומר ד"ר רוג'ר סנואו, סגן המנהל הרפואי של תכנית 'מדיקאייד' במסצ'וסטס. "מעולם לא ראיתי משהו מקומם כל כך", זועם ד"ר ארנולד כהן, רופא מיילד במרכז הרפואי על שם אלברט איינשטיין בפילדלפיה.

 

גם בחברות ביטוחי הבריאות, שייאלצו להשתתף במימון, מופתעים: "אני בשוק", אומרת ד"ר ג'ואנה ארמסטרונג, ראש מחלקת רפואת נשים עבור חברת ביטוחי הבריאות האמריקנית "Aetna".

 

רופאים רבים מזהירים כי ההתייקרות עלולה להניא נשים מעוטות הכנסה מלקבל את הזריקה, דבר שיוביל לעלייה בלידות המוקדמות, וכתוצאה מכך, גם לנטל פיננסי עצום עבור חברות ביטוחי הבריאות והתכניות הממשלתיות שמשלמות על הטיפולים.

 

לדברי מנכ"ל KV, גרגורי דיויס ג'וניור, המחיר מוצדק - כיוון שהתועלת הרבה של הזריקה היא ביכולתה למנוע נכויות פיזיות ונפשיות שעלולות להיגרם כתוצאה מלידות מוקדמות. עלות הטיפול בפג מוערכת בכ-51 אלף דולר בשנה הראשונה בלבד. "הזריקה יכולה למנוע חלק מההוצאות הללו", אמר דיויס לסוכנויות הידיעות, "האמהות הללו זכאיות לקבל את ההזדמנות שביתרונות של הזריקה שלנו, המאושרת על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA)".

 

אבל פקידי מנהל המזון והתרופות אינם מעורבים בקביעת המחיר של התרופות שהם מאשרים. חברת בת של KV, שתשווק את הזריקה, הודיעה ביום שלישי על תכנית סיוע למטופלות שנועדה לעזור לנשים בעלות הכנסה נמוכה או ללא ביטוח בריאות לקבל את התרופה בחינם או בסכום נמוך. בחברה אומרים כי משקי בית שאין להם ביטוח והם מרוויחים פחות מ-100 אלף דולר בשנה יהיו זכאים לזריקה בסכום של 20 דולר.

 

אבל ד"ר סנואו ואחרים אומרים שמישהו ישלם בגין המחיר הגבוה אותו דורשת החברה. חלק מהנטל הכספי יפול על חברות ביטוחי התרופות, שיצטרכו להעלות את הפרמיות או תשלומים אחרים הנגבים מהלקוחות האחרים שלהם. בנוסף, מדינות בארה"ב שמצבן הכלכלי מאלץ אותן לקצץ בתכניות הסיוע בבריאות, עלולות להפסיק לשלם עבור הזריקה או לאשר רק חלק מהזכאיות.

 

לדברי מאט סאלו, מנכ"ל ההתאחדות הלאומית של מנהלי תכניות הבריאות, המערכת הממשלתית לא תוכל להרשות לעצמה לממן את התרופה. חברת הביטוח Aetna תמשיך לשלם עבור הזריקות, אומרת ד"ר ארמסטרונג, אבל זו תהיה "גלולה" קשה מאוד לבליעה. חברת הביטוח שלה מכסה כרגע את הטיפול עבור כ-1,000 נשים בשנה, כך שההשתתפות במימון התרופה צפויה כעת לעלות לחברה בכ-30 מיליון דולר נוספים בשנה.

 

סיכוני הלידה המוקדמת: נכות ומוגבלות

ה-Makena היא פיתוח סינטטי של ההורמון פרוגסטרון שיצא לשוק לראשונה לפני יותר מ-50 שנה ונועד לטפל בבעיות אחרות. התרופות ההורמונאליות נתקלו בשנות ה-70 של המאה ה-20 לביקורת קשה, לאחר דיווחים כי הן עלולות לפגוע בעוברים בהריונות מוקדמים.

 

בשנות ה-90 הוצא מהשוק הגלגול הקודם של התרופה, אבל היא זכתה לחיים חדשים בשנת 2003, לאחר פרסום של מחקר שדיווח כי היא עזרה למנוע לידות מוקדמות בקרב נשים שסבלו מהיסטוריה של לידות כאלה. במידה והילודים שרדו את ההריונות המוקדמים הללו, הם נזקקו לחודשים של טיפול אינטנסיבי ופעמים רבות סבלו ממוגבלויות.

 

הסיבה ללידה מוקדמת לא מובנת לחלוטין, אבל בארה"ב היא מתרחשת בשיעורים גבוהים יותר בקרב נשים שחורות לעומת נשים לבנות או היספאניות. המחקר מצא שבקרב נשים מקבוצת הסיכון ללידה מוקדמת שקיבלו את הזריקות, רק 36% מהן סבלו מלידה מוקדמת. זאת לעומת 55% מקרב הנשים בקבוצת הסיכון שלא קיבלו את הזריקות.

 

מאחר ואין אלטרנטיבה טובה יותר מהזריקה הזו, בשנים שלאחר פרסום המחקר החלו יותר ויותר רופאים מיילדים לרשום את הזריקה לנשים בסיכון, והיא מומלצת על ידי התאחדות הרופאים המיילדים והגניקולוגים האמריקנים. על פי כמה הערכות, כ-130 אלף נשים בשנה זכאיות לזריקה. רק חלקן משתמשות בה, אבל המספרים גדלים בעקביות.

 

אחד מסיפורי ההצלחה של התרופה הוא המקרה של ביאטריס דיאז מצפון קרוליינה. דיאז בת ה-33 ילדה את בנה הראשון לאחר 24 שבועות בלבד והוא היה במצב כה קשה שהיא לא יכלה להחזיק אותו במשך חודש. היום הוא מרותק לכיסא גלגלים והיכולת המנטאלית שלו היא ברמה של תינוק בן 9 חודשים.

 

כשהיא נכנסה להריון שוב, הרופאים רשמו לה את הפרוגסטרון, בזריקה שבועית שניתנה לה לאחר 16 שבועות של הריון. מאז היא ילדה עוד שתי בנות בריאות לחלוטין ולא סבלה מלידה מוקדמת. דיאז, שבעצמה אינה מתכננת להביא עוד ילדים לעולם, מזועזעת מהמחיר החדש: "זה סכום מטורף של כסף. אני לא יודעת מה הייתי עושה כדי להשיג את הכסף".

 

החברה: הוצאנו מיליוני דולרים על מחקר נוסף

וכיצד מסבירים בחברת KV את הזינוק במחיר? כדי לקבל את אישור מנהל המזון והתרופות, טוען המנכ"ל, דיויס, החברה הוציאה מיליוני דולרים על מחקר נוסף, כולל מחקר בינלאומי שכלל 1,700 נשים. מנהל התרופות חתם על ההסכם עם החברה בחודש שעבר, על פי ההסכם, מובטח לחברה כי היא תהיה המקור הבלעדי של התרופה למשך 7 השנים הבאות.

 

ארגון "מצעד הפרוטות" האמריקני, אחד הארגונים שלא למטרות רווח הגדולים והידועים בארה"ב בנושא טיפול בילדים, חגג את האישור בהודעה לעיתונות שהוציא. הוא הודיע כי במידה וכל הנשים הזכאיות לזריקה יקבלו אותה, ימנעו כעשרת אלפי לידות מוקדמות בשנה. אלא שהארגון מקבל מאות אלפי דולרים כל שנה מחברת הבת של KV.

 

"בפעם הראשונה, יש לנו טיפול המאושר על ידי ה-FDA שאנחנו יכולים להציע לנשים שסבלו מלידה מוקדמת, כשאנחנו נותנים להן תקווה שלילד הבא שלהן תהיה הזדמנות טובה יותר להתחלה בריאה של החיים", אמר ד"ר אלן פליישמן, המנהל הרפואי של הארגון.

 

בכל הנוגע לעלות הזריקה, טען פליישמן שתכניות הסיוע של החברה מבטיחה שהזריקה לא תימנע מכל אישה הזכאית לה, גם אם היא אינה מסוגלת לשלם.

 

למרות שרופאים רבים טוענים כי הגרסאות הזולות יותר של התרופה שנוצרו עד כה על ידי יצרניות שונות היו באיכות מספקת, מעתה כל הרופאים ייאלצו להשתמש בגרסה של KV, שהיא היחידה המאושרת כחוק. בחודש שעבר שלחה חברת KV מכתבי התראה לכל יצרניות התרופה, שמזהירים אותן לא להמשיך לייצר את הזריקה, ולא מנהל המזון והתרופות יפתח בהליכים נגדן.


פורסם לראשונה 13/03/2011 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בחברה מבטיחים הנחות לשכבות החלשות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים