שתף קטע נבחר

הדיונים על חוק ששינסקי: רגב ושאמה התעמתו

ועדת הכספים דנה בסעיפי החוק למיסוי אוצרות הנפט הגז והטונים עלו במהרה. "אם ההיטל יהיה גבוה מ-40% נגמר עידן החשמל הזול", צעקה ח"כ מירי רגב. עמיתה לסיעה ח"כ שאמה-הכהן עקץ: "את דואגת לטייקונים?"

ועדת הכספים נכנסה היום (א') בעין הסערה של חוק ששינסקי. חברי הוועדה החלו לדון בסעיפי החוק וסערה פרצה סביב גובה היטל רווחי הגז שהיזמים ישלמו למדינה בנוסף לתמלוגים. את התמלוגים האוצר ייגבה בשיעור של 12.5% מההכנסות. זהו סכום קבוע. ההיטל יהיה יחסי לרווחים ויחושב לאחר ניכוי ההשקעות וההוצאות. חישוב ההיטל הוא זה שהסעיר את הרוחות.

 

נוכחות הח"כים היתה הפעם סבירה, לעומת הישיבה הקודמת, וכללה 10 מתוך 17 חברי הוועדה. על בקיאות רובם בנושא אפשר להתווכח. הצעקות של ח"כ מירי רגב (ליכוד) השתלטו על חלקים מהדיון, שהיה בעיקרו מקצועי, בין השותפים למיזמי הגז לבין נציגי האוצר.

 

אבל צעקותיה לפחות הוסיפו נופך דרמטי באווירה שגלשה לא אחת לשעמום. משקיעים נלחמו על כל אחוז מההיטל המוצע, זאת בשעה שכל אחוז שקול לשלושה מיליארד שקל שהם ירוויחו או ייאלצו להעביר לקופה הציבורית.

 

הממשלה הציעה שהיזמים יתחילו לשלם את ההיטל, לא לפני שיחזירו לעצמם את מלוא השקעותיהם, לפני שהחלה ההפקה המסחרית, ובשיעור של 150%, כלומר ההשקעה נטו פלוס תשואה של 50% כתמריץ להשקעות נוספות.

 

עד שיגיעו להכנסה הגבוהה פי 1.5 מההשקעה, ההיטל יהיה 0. לאחר ההחזר הנדרש, ייגבה ההיטל על פי קצב עליית הרווחים. החל מ-20% ועד תקרה של 50%, גם תקרה זו לא לפני שהחזירו לעצמם לפחות פי 2.3 מההשקעה.

 

מכאן ואילך, ההיטל יישאר 50% אם הרווחים לא ירדו. יחד עם התמלוגים הקבועים, המיסוי המקסימאלי הכולל יגיע עד 62.5%. אודי אדירי, מי שהיה מרכז ועדת ששינסקי, אמר כי בפועל מחפשי הגז לא יתחילו לשלם את ההיטל, אלא לאחר שהכנסותיהם יגיעו לפחות עד 8 מיליארד דולר (בהנחה שההשקעה הראשונית, עד מציאת הגז, תסתכם ב-3.5 מיליארד) - עניין של שנים. הסכום הנ"ל כולל, לדבריו, גם הוצאות ביטוח לאחר מציאת הגז ועד להפקתו המסחרית.

 

"לא אכפת לי מהטייקונים" 

רגב צעקה שתקרת ההיטל, אסור שתעלה על 40% ולא 50%. כלומר, בעשרה אחוזים פחות מהצעת הממשלה, על פי המלצות ועדת שישינסקי. "את מייצגת את החלשים, אבל דואגת לטייקונים?" שיסע אותה חברה לסיעה, ח"כ כרמל שאמה הכהן.

 

"לא אכפת לי מהטייקונים", ענתה רגב. "אני דואגת רק לתעריפי החשמל שהציבור ישלם כפי שדורש משרד התשתיות, שאמר כי אם ההיטל יהיה גבוה מ-40% נגמר עידן החשמל הזול". רגב טענה כי היא דוברת בעצה אחת עם ח"כ ציון פיניאן (ליכוד) מרכז הקואליציה בוועדה. אבל הוא לא התבטא, אלא חזר ואמר רק "שהחוק לא ייצא מהוועדה כמו שנכנס".

 

בתגובה הציע שאמה הכהן דווקא לייקר את ההיטל ל-60%, כך שהמיסוי הכולל יגיע ל-72.5%. הסיכום בינתיים - נציגות מפלגת השלטון בוועדת הכספים קרועה, 2-1 נגד הצעת הממשלה, מה שיגרום לכאב ראש לראש הממשלה נתניהו ולשר האוצר שטייניץ.

 

דווקא מהאופוזיציה חש להגן על הממשלה ח"כ חיים אורון (מרצ) שהתריס כלפי רגב שמערבבת את מסי הגז עם תעריפי החשמל. "ממתי מגלגלים את המס על הצרכן? ולמה רק עם הגז?" שאל, והעלה הצעה מעשית ופקחית אגב להפסיק עם הוויכוח הנקודתי ולחשב את המיסוי על הסל הכולל של מרכיביו.

 

"את החרדים תוציא מהעסק"

את ח"כ אחמד טיבי (תע"ל) שעשעה במיוחד הנוסחה המורכבת שצירף האוצר לחישוב ההיטל, אשר נהירה רק למתמטיקאים מקצועיים. הוא הציע "להחליף כמה אותיות המייצגות כל אחת מרכיב מסוים, כך שתהיה נוסחה לחישוב חלק הרווחים שיגיע ישירות למגזר הערבי, ונוסחה אחת לחישוב החלק של צפון תל-אביב, ונוסחה אחרת לחישוב החלק שיקבלו החרדים".

 

"את החרדים תוציא מהעסק", שיסע אותו יו"ר הועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה). "אם אתה לא תוציא, היועצים המשפטיים יוציאו לאחר שיגידו שלחרדים זה לא חוקי".

 

ברוב קטעי הדיון הרציניים והרגועים, טענו בעלי העניין בשדות תמר ולוויתן כי בנוסחת ההיטל חסרים רכיבי הוצאות נוספים. גדעון תדמור, מנכ"ל דלק-אנרגיה, החברה המובילה, טען כי תקרת ההוצאות המוכרת חייבת להיות גמישה ולכלול גם השקעות יתר בתשתיות כמו אלה שהחברה השקיעה לא מכבר בפרויקט ים תטיס, מול אשדוד, המאפשרות לה היום להגדיל את קצב תפוקת הגז. כך שהיא מצליחה למלא את מקום הגז המצרי, שנפסק.

 

משקיעים אחרים דרשו להרחיב, בין השאר, את מגוון הוצאות המימון של ההשקעות, או לפחות את המס שיוטל על הרווחים של בעלי המניות מהציבור והשוואתו למס החברות. הם טענו שהאוצר מחשב את המס יחד עם הכנסותיהם האישיות האחרות, כך ששיעור המס המוטל עליהם יגיע ל80%.

 

את ח"כ אורון קוממה הדרישה להכיר גם בהשקעות על ייצוא הגז למדינות אחרות, מחוץ לישראל, שהיא כרוכה בהנחת צינור יקרה לחופי אירופה. "למה לייצא את הגז ולא להשאיר אותו במקומו לטובת הדורות הבאים בישראל?", שאל. "מה שאתם רוצים זה רק להגדיל את הרווחים שלכם".

 

ח"כ שי חרמש (קדימה) הגיב על דרישות הח"כים מהליכוד להפחית את ההיטל. "פחות 10% פירושם מתנה של 30 מיליארד שקלים למשקיעים", אמר. אודי אדירי מהאוצר דחה את הצעות החכים להפחית את ההיטל, בטענה שהוא משקלל באופן יחסי את ההשקעה של החברות בפרויקט הגז מול ההשקעה האישית של היזמים.

 

מחר יתקיים דיון אקדמי נוסף על ההיבטים העקרוניים, החוקתיים והרטרוספקטיביים של חלוקת הרווחים, בו ישתתף גם שר התשתיות, עוזי לנדאו. השר נאבק גם הוא להוריד את המס על היזמים, אשר תוקע עוד טריז בגלגלי הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר ועדת הכספים משה גפני
צילום: מתי אלמליח
מירי רגב
צילום: גיל יוחנן
כרמל שאמה הכהן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים