שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

תושבי יפן אוגרים מזון: לא מספרים את האמת

הודעות ההרגעה מצד השלטונות היפניים לא עשו את העבודה. התושבים הפסיקו להאמין, חלקם בורחים מאזורים הנחשבים בטוחים, אחרים אוגרים מזון, מים וסוללות: "מדברים איתנו בז'רגון טכני ומבקשים להישאר מחוץ לטווח הביטחון. הפסקנו להאמין להם". בארגון הבריאות העולמי דווקא חושבים אחרת: "הממשלה היפנית נוקטת בכל האמצעים הנכונים"

היום הזה ביפן עומד בסימן החשש מפני אסון גרעיני. תושבים ברדיוס של 30 קילומטרים מהכורים בפוקושימה הונחו להישאר בבתים, לאחר שקרינה רדיואקטיבית דלפה הלילה (יום ג') לאוויר. רבים מהם מאשימים את השלטון באי אמירת אמת ובהסתרת התמונה מלאה בנוגע לסכנות הקרינה. "אני לא חושב שהם אומרים את האמת. אולי הם עצמם לא יודעים", אמר טושיאקי קיוצ'י, בעל עסק בן 63, מהעיר סומה, השוכנת 50 קילומטרים ממקום הדליפה הגרעינית.  

 

האסון ביפן - הדיווחים האחרונים ב-ynet:

 

רמת הקרינה בטוקיו עלתה, אך אישי ממשל הבהירו שהיא עדיין אינה מסכנת את הבריאות. ולמרות ההודעות המרגיעות, תושבים ממשיכים לאגור מזון ומים, והמדפים במרכולים התרוקנו. "המצב היסטרי", אמר טומונאו מאטסו, דובר חברת "ניסין פודס", שתרמה יותר ממיליון קערות נודלס להכנה מהירה לאזור האסון.

   

מאז הפיצוץ השני, תושבים בסומה ובמקומות אחרים, מפקפקים בהודעות הממשלה, וחלקם עוזבים את הבית למקום בטוח יותר: "חייבים לצאת מכאן. זה לא בטוח יותר", אמר אחד מתושבי סומה, שהתארגן לעזוב את האזור.  

 

אבל גם אם יורו לתושבי סומה להתפנות, לא כולם יוכלו לעשות זאת. טושיאקי קיוצ'י מספר שמכוניתו נהרסה באסון. התושבים תלויים במידע המתקבל באמצעי התקשורת: "המידע שאנחנו מקבלים הוא רק מה שמשדרים בטלוויזיה או ברדיו. לא אומרים לנו דבר על הבטיחות, מדברים איתנו בז'רגון טכני ומבקשים להישאר מחוץ לטווח הביטחון".

שינאקו טאצ'יה, בת 70, אמרה בשעה שניקתה את ביתה מהריסות הצונאמי: "האמנתי למנהלי הכורים הגרעיניים, אבל לא עוד. אני חושבת שהם אינם גלויים איתנו. הם לא אומרים לנו שום דבר".

 

ובחזרה לטוקיו: המדפים בחנותו של קזוהירו מינאמי ממערב לבירה היפנית התרוקנו וכעת הוא מחכה למשלוח חדש. גם אם יגיע המשלוח כצפוי היום, ייאלץ לסגור את המרכול, בשל הפסקת חשמל מתוכננת של שלוש שעות. אפילו בעיר הירושימה, במערב יפן, שלא נפגעה ברעש או בצונאמי, אבל ידעה בעבר אסון גרעיני משלה, תושבים אוגרים מזון וסוללות. החברות המסחריות נרתמות לסייע. פנאסוניק תרמה 500 אלף סוללות ו-10 אלפים פנסים לנפגעי האסון.

 

"עובדים מסביב לשעון כדי למלא החנויות במזון"

אנתוני רוז, מנהל רשת המרכולים Seiyu, בבעלות וול מארט אסיה, אמר: "אחנו עובדים מסביב לשעון כדי לשפר אספקה לחנויות. יהיה מפנה חיובי ב-48 השעות הקרובות". שוקו אמסאראה, דובר של רשת מרכולים גדולה אחרת בשם Daiei, הסביר ש"הצריכה גדלה משום שאנשים אוגרים לפתע מים מינרליים, נודלס ומצרכים אחרים בעלי חיי מדף ארוכים".

 

יפן גם נכנסת לתקופה לא ברורה של מחסור באנרגיה, בשל שיתוק 11 הכורים הגרעיניים בצפון מזרח המדינה. הממשלה ביקשה מאזרחים לכבות את האור במספר ערים. גם הרכבת בטוקיו עמוסה מהרגיל בשעות השיא, משום שהחברה קיצצה את מספר הרכבות הפועלות כדי לחסוך באנרגיה.

 

במקביל, ארגון הבריאות העולמי (WHO) מסר כי יפן נוקטת באמצעים הנכונים כדי להגן על אוכלוסייתה מקרינה רדיואקטיבית. "יפן לא ביקשה מה-WHO לשלוח מומחים מטעמו לאזור הנגוע בקרינה, אבל סוכנות האו"ם נמצאת בכוננות כדי להגיע לשם במידת הצורך", אמר דובר ארגון הבריאות העולמי, גרגורי הארטל, לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה שנשאר
צילום: רויטרס
אם ובתה מתאחדות
צילום: AP
המדפים ריקים
צילום: AP
מרתיחים מים
צילום: AP
מומלצים