שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מומחי קרינה: בעד הקמת כור גרעיני נוסף בישראל

"אין סיבה שהאירועים ביפן ימנעו מישראל מלגוון את שוק האנרגיה שלה", אומר ראש אגף בטיחות קרינה לשעבר במשרד להגנת הסביבה, "הקמת כור היא צעד חיובי". לדבריו, תחנת כוח פחמית כמו בחדרה, פולטת הרבה יותר חומרים רדיואקטיביים מאשר תחנת כוח גרעינית לייצור חשמל

למרות האירועים ביפן, הצהרתו של יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל בוועידת הנגב, על כך שתחנת כוח גרעינית עשויה להיבנות בצפון הנגב תוך כעשור - זוכה דווקא לתמיכה מצד מומחי קרינה ואנשי המשרד להגנת הסביבה.  

 

"כור גרעיני נוסף שיוקם בישראל יהיה כור גרעיני מדור רביעי. כור כזה עמיד בפני רעידת אדמה גם אם מדובר ברעידה בסולם 9 וגם בפני צונאמי - ובמקרה הכי גרוע הדליפה נותרת בתחומי הכור. אין שום סיבה שהאירועים ביפן ימנעו מישראל מלגוון את שוק האנרגיה שלה - הקמת כור היא צעד חיובי", כך אומר בשיחה עם ynet ד"ר אהוד נאמן, דוקטור להנדסה גרעינית במקצועו ולשעבר ראש אגף בטיחות קרינה במשרד להגנת הסביבה.

 

בשיחה עימו מותח נאמן ביקורת חריפה על האופן שבו הוקמו הכורים הגרעיניים ביפן, ומבהיר, כי בישראל אין תוכניות דומות - ולכן לא צפויים תרחישים דומים. "הכורים היפניים הם כורים מיושנים, בהחלט לא כורים מדור רביעי, ובטיפשות רבה הם הוקמו על שפת הים. אצלנו התוכניות שונות, ולכן אין סיבה לחשוש מאירועים דומים, או אסונות סביבתיים", הוא מדגיש.

 

אולם מה באשר לכורים הקיימים בישראל, שהוקמו לפני שנים רבות? "עבדתי גם בכור בשורק וגם בכור בדימונה. זה נכון שלא מדובר בכורים מדור רביעי, אך הכור בשורק הוא כור בהספק נמוך ולכן לא מהווה סיכון. באשר לכור בדימונה - אני מנוע מלהרחיב עליו את הדיבור, אבל בהחלט מדובר בכור בן 40 שכדאי מאוד לבדוק את המוכנות שלו. אני מקווה ומאמין שהגופים הרלבנטיים עושים הכל כדי לוודא שהוא בטוח".

 

תחנת כוח פחמית פולטת 

נאמן, מדגיש כי אנרגיה גרעינית נחשבת למקור אנרגיה ידידותי לסביבה, ממגוון של סיבות. לדבריו, "תחנת כוח פחמית, כמו זו שפועלת בחדרה למשל, פולטת הרבה יותר חומרים רדיואקטיביים לסביבה בתוך אפר הפחם שלה – מאשר תחנת כוח גרעינית לייצור חשמל".

 

נאמן מציין כי בנוסף, תחנות כוח גרעיניות אינן מזהמות את האוויר בחלקיקים נשימתיים, כפי שנפלט מארובות תחנות הכוח הפועלות על פחם, סולר ומזוט. 

 

לדבריו, אחד היתרונות הסביבתיים הגדולים של תחנות כוח גרעיניות, הוא גם השימוש במשאבים. "קילוגרם אחד של אורניום שווה ערך לטון פחם, ולכן ניתן ליצור בקלות רזרבות לייצור חשמל, בניגוד לדלקים המתכלים שבהם עושים שימוש כיום - שהולכים ואוזלים במהירות מכדור הארץ", הוא אומר.

 

מה בנוגע לפסולת רדיואקטיבית? נאמן משיב כי "בעולם קיימים אתרים מיוחדים, תת קרקעיים, לאיחסון פסולת רדיו אקטיבית – שנחשבים בטוחים ולא מזהמים. ייתכן שגם בישראל אפשר יהיה למצוא פתרון תת קרקעי כזה, אם יוקם כור, אם לא – ניתן יהיה אולי להסיע את הפסולת מעבר לים".

 

ישראל: מערך חירום יופעל בדליפה

דברי הרגעה נשמעים הבוקר גם מצד המשרד להגנת הסביבה. "המשרד להגנת הסביבה ערוך, באמצעות ציוד ייחודי, לגלות את כל סוגי הקרינה. ברחבי מדינת ישראל קיימת מערכת לניטור רציף של קרינת הגמא באוויר ובמקרה של תקלה בכור גרעיני קיימים כדורי יוד שמונעים ספיגת יוד רדיואקטיבי על ידי בלוטת התריס", אומרים שם.

 

במשרד מציינים כי במקרה של פליטת קרינה לאוויר (אין קרינה רדיואקטיבית, רק חומרים רדיואקטיביים  - והקרינה הנפלטת מהם היא קרינה מייננת - י.ד) יש למנוע את חדירת האוויר המזוהם אל תוך מבנים על ידי סגירת הפתחים. "כאשר מקור הזיהום הוא תקלה בכור גרעיני, ישנה אפשרות של בליעת כדורי יוד הגורמים לכך שבלוטת התריס לא תספוג יוד רדיואקטיבי מן האוויר כפי שמקובל בעולם במקרים מסוג זה", מסבירים.

 

במשרד ציינו כי במקרה של אירוע חירום ודליפה מאחד הכורים הגרעיניים בישראל, יופעל מערך החירום במדינה - שכולל את פיקוד העורף, רח"ל, המשטרה וגם נציגי משרד הבריאות והגנת הסביבה.

 

עמדה זו תואמת את עמדת משרד התשתיות, כפי שהובעה בעבר על ידי המדען הראשי, ד"ר שלמה ולד. בכנס מיוחד שבחן את סוגיית האנרגיה הגרעינית בישראל, בו השתתפו גם נציגי המשרד להגנת הסביבה, ציין ולד כי בטווח הארוך מאגרי הגז והשטחים לניצול אנרגיה סולארית בישראל לא יספיקו - ואין מקורות אנרגיה אחרים להסתמך עליהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כור ישן. דימונה
צילום: רויטרס
מומלצים