שתף קטע נבחר

הנתיב החלופי של הטרור

הנתיב הימי הרגיל יוצא מנמל בנדר עבאס באיראן ודרך תימן וסודן מגיעים כלי הנשק לרצועת עזה. אך בשל המעקב הצמוד, בחרו איראן וסוריה נתיב אחר - והשתמשו בנמל טורקי כהסוואה

מחפשים דרך אחרת להבריח נשק לרצועה: ספינת הנשק ויקטוריה, ששייטת 13 השתלטה עליה לפנות בוקר (יום ג'), אמנם יצאה על-פי הרישומים מנמל מרסין בטורקיה לנמל אלכסנדריה במצרים, אבל נמל המוצא שלה היה העיר לטקיה שבסוריה. מדובר בנמל העיקרי, דרכו מתבצעות הפעילות הצבאית והטרוריסטית של הממשל בדמשק.

 

 

ניתן להעריך כי ספינת הסוחר, בבעלות חברה גרמנית, נחכרה במקור על ידי סוריה או איראן - סביר להניח באמצעות שיתוף פעולה בין שתי המדינות - כדי להעביר נשק לעזה. הסיבה לכך היא, שלאחרונה נתקלים האיראנים בקשיים גוברים והולכים להעביר נשק ישירות, בנתיב הקודם לעזה.

 

הנתיב "הרגיל" הוא מנמל בנדר עבאס באיראן לתימן. משם, דרך הים האדום, לסודן. מסודן הועבר נשק ישירות לסיני, או עם תחנה קצרה במצרים. התחנה הסופית היתה רצועת עזה. האיראנים הבינו שהנתיב הזה חשוף לעיני המודיעין הישראלי והאמריקני, ומרבית הברחות הנשק בנתיב הזה אכן סוכלו לאחרונה, לפי פרסומים זרים. לכן, החליטו כנראה האיראנים על נתיב הפוך, בסיוע המשטר בדמשק.

 

הספינה האזרחית נועדה להסוות את מכולות הנשק שהוטענו עליה בסוריה, וכך גם ביקור הביניים בנמל מרסין בטורקיה, שאליו הגיעה הספינה - עם מכולות הנשק עליה. כמות מכולות הנשק על הספינה שנתפסה היתה מועטה יחסית ונראה שמדובר גם בכלי נשק קלים יחסית.

 

הסוואה בטורקיה

מכל מקום, הביקור בטורקיה, נועד להסוות את יעדה ואת משימתה העיקרית של הספינה. ברור לגמרי כי באנקרה לא ידעו מה נושאת הספינה. בנמל מרסין הועמסו על הספינה מכולות אזרחיות ואז המשיכה הספינה למצרים. לאחר מכן, הפליגה דרומה - לכיוון אלכסנדריה, כשהיא מפליגה בנתיב מרוחק יחסית מחופי ישראל.

 

מנמל אלכסנדריה, אמור היה הנשק להגיע דרך סיני לעזה. לא ברור אם הנשק היה אמור להגיע ממצרים לסיני דרך הים או באמצעות המנהרות המקשרות את שטח מצרים המדינה לסיני.

 

חיל הים השתלט על הספינה, כשהיא היתה במרחק 200 מייל ימי (כ-320 ק"מ) מחופי ישראל, מחוץ למים הטריטוריאליים. אולם, כיוון שהספינה נשאה נשק, שנועד על-פי הערכה לעזה, יש לישראל זכות חוקית להשתלט

 עליה ולבדוק את מטענה. בדיוק כפי שנעשה לאונייה פרנקופ - שהפליגה באותו נתיב, אך בכיוון ההפוך מפורט סעיד במצרים לנמל לטקיה בסוריה, בנובמבר 2009.

 

נראה שגם הפעם מדובר בניסיון איראני או סורי להבריח נשק לרצועת עזה, וסביר להניח ששתי המדינות ניסו לנצל את המצב במצרים, כדי לתגבר את כוחו של חמאס ברצועת עזה. בנוסף, עקב אי הוודאות במצרים נוצר מצב של ואקום שילטוני בסיני, המאפשר להבריח לשם נשק וסחורות אסורות - בקלות יחסית.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההשתלטות על ה"וויקטוריה"
צילום: דובר צה"ל
מומלצים