שתף קטע נבחר

מחטף בששינסקי: האוצר ניסה לבטל הקלות מס

אמש הכניס האוצר תוספת לתקנות הצמודות לחוק אשר מבטלת סיכום שנעשה לפני כחצי שנה, לפיו הוצאות הפיתוח של שותפות הגז יוכרו לצרכי מס. יו"ר ועדת הכספים גפני עצר את הדיון ודרש להוציא את התוספת בטענה כי "לא מפרים הסכמים". מנהל רשות המסים בתגובה: "העולם השתנה"

יו"ר ועדת הכספים, חבר הכנסת משה גפני, בלם היום (ד') ניסיון למחטף של האוצר שעלול היה לעכב את אישור חוק ששינסקי. ניסיון המחטף נעשה בתוספת שנכנסה אמש לתקנות הצמודות לחוק, שאין לה גיבוי בהחלטת הממשלה המאשרת את החוק. בנוסף, התוספת סותרת סיכום שנעשה לפני חצי שנה בין רשות המסים לבין החברות השותפות בפרויקט תמר.

 

 

היו"ר גפני עצר את הדיון ודרש להוציא מהתקנות מה שלא נכלל בהחלטת הממשלה. לפי הסיכום שעשו החברות עם רשות המסים לפני חצי שנה, האוצר יכיר להם לצורכי מס בהוצאות הפיתוח על קידוחי נפט וגז. התוספת שנכנסה אמש לתקנות מבטלת את ההכרה.

 

משמעות של ביטול התקנות עלולה לעלות לחברות מאות מיליוני שקלים בשנה. התקנות הן למעשה נספח לחוק כפי שהיה גם לגבי החוק הקיים.

 

הוועדה החליטה להצביע בו זמנית לחוק והתקנות. אם לא תצביע לתקנות החוק ירוקן מחלק לא מבוטל של תוכנו.

 

"לא תצאו מכאן עם כל תאוותכם בידיכם"

מנכ"ל דלק אנרגיה, גדעון תדמור, טען שהתיקון הוא הפרה של ההסכם. משה אשר מרשות המסים, הגיב שההסכם הוא פרשנות המבוססת על תשתית החוק הקיים ואם משנים את החוק אין תוקף להסכם. היו"ר גפני עצר את הדיון אחרי ויכוח סוער סביב המשמעות והניסיונות לצאת מהסבך, ודרש להוציא מהתקנות מה שלא נכלל בהחלטות הממשלה לגבי חוק ששינסקי.

 

"אותי לימדו שלא מפרים הסכמים. השינוי לא מקובל עליי ולא אתן יד לפגיעה בחברות, אחרת אתם מסבכים אותנו", אמר גפני לנציגי האוצר ויעץ להם: "קחו את התקנות וחיזרו בכם, אחרת אצביע בשבוע הבא נגד כל התקנות. אין לי ברירה. תקנות זה לא חוק, חייבים לאשר אותן במקשה אחת ולא אחת אחת".

 

מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, שהוזעק לוועדה, ניסה לשווא לרכך את זעמו של גפני. "העולם השתנה", אמר וסיפק פרשנות שלא שכנעה את היו"ר.

 

גפני סיים היום את הדיונים על סעיפי החוק ודחה את שלב הסיכומים וההצבעות לישיבה אחת או שתיים שיתקיימו בסוף השבוע הבא. לפני ההצבעות נדרש האוצר להשיב על השאלות הרבות שהעלו חברי הוועדה ונציגי הציבור, המערערות על הוראת שונות. "תעשו הקלות כי לא תצאו מכאן עם כל תאוותכם בידיכם", אמר גפני לנציגי האוצר.

 

תקנה קטנה - כסף גדול

התקנות החדשות מיישמות את אחת ממסקנות ועדת ששינסקי, לבטל הטבת מס ניכרת שניתנה ליזמים בחוק הקיים. ההטבה נועדה לסייע ליזמים לקבל אשראי בנקאי למימון פרויקטים ארוכי טווח, עתירי הון, ולשמור על יציבות בתזרים ההכנסות שלהם לאחר גילוי הנפט או הגז.

 

ההטבה מוגדרת בתקנות של החוק הקיים כ"ניכוי אזילה", לפיו ערך החברה של היזם יורד ככל שהפרויקט מתקדם ואוזל מלאי הנפט או הגז הנשאבים. הניכוי דומה למודל הפחת המוכר לצרכי מס. לפי התקנות הקיימות, האוצר אפשר ליזמים לנכות 27.5% מרווחיהם ולשלם את מס רק על 72.5% מהרווחים במקום על 100% מהרווחים. זאת לאחר שבחוק הקיים הם שילמו לממשלה תמלוגים בגובה 12.5% מסך כל ההכנסות.

 

ועדת ששינסקי, שגיבשה מודל חדש למיסוי רווחי הנפט והגז חישבה ומצאה כי בנסיבות החדשות של גילוי שדות הגז, הטבת "ניכוי האזילה" תפחית בהיקף משמעותי את המס שתכננה לגבות מרווחי היזמים ותשאיר למדינה בעיקר את ההכנסה מהתמלוגים בשיעור 12.5% מההכנסות.

 

לאחר שהוועדה החליטה שלא לשנות את שיעור התמלוגים, היא התמקדה במיסוי הרווחים ולכן המליצה לבטל את הטבת "ניכוי האזילה" כדי להפיק מהרווחים את מירב ההכנסה למדינה. "ניכוי האזילה" בשיעור 25.7% מהרווחים הוסדר עד כה בתקנות שנספחו לחוק הנפט הקיים. אבל ביטולו, שאושר בממשלה, במסגרת חוק ששינסקי, לא נכנס לחוק החדש. את עצם ביטול הניכוי העדיף האוצר שגם הוא יעוגן בתקנות. לחוק נכנס רק תחליף להטבה שבוטלה המאפשר ניכוי פחת מיוחד בשיעור של עד 10%.

 

אמש התברר ליו"ר ועדת הכספים כי בנוסף לביטול "ניכוי האזילה" האוצר הגניב לתקנות תוספת שלא אושרה בממשלה, אשר מבטלת גם הטבה אחרת שניתנה ליזמים לפיה הם נהנו עד כה גם מההכרה לצרכי מס על הוצאות פיתוח קידוחי הנפט והגז. היזמים שכמעט השלימו עם גזרת ביטול "ניכוי האזילה", התקוממו נגד כוונת האוצר לבטל גם את ההכרה בהוצאות, בניגוד לסיכום שהיה להם עם הממשלה לפני חצי שנה.

  

דלק אנרגיה טענה כי ביטול ההכרה בהוצאות הוא גם ביטול התמריץ של המדינה לבצע קידוחים נוספים שכן הוא מגדיר את מיסוי הרווחים שהם יידרשו לשלם ב-8%-10%. לדברי החברה, הביטול הזה כמוהו כהגדלת התמלוגים לפחות ב-20% במקום השיעור הקיים של 12.5%. לדבריהם, המשמעות היא פחות רווחים בסדר גודל של מאות מיליוני שקלים בשנה. כאמור, יו"ר הוועדה, הח"כ גפני, עצר את התהליך ושלח את נציגי האוצר לעיין מחדש בהחלטתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר ועדת הכספים משה גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים