שתף קטע נבחר

ניסו לרצוח חייבת, גזרו מוות על המילה "קוקסינל"

מאחורי פרשת הסחיטה סיפורים מסמרי שיער. "בוא ליפו" היה הקוד - ובפגישה הובהר שהחיים על הכף. אשה ניצלה במזל ממטען במכונית, כשבתה לצדה. "אם יקרה משהו לאחי - תהיה בבית קברות", כתב חשוד לנסחט. ואיך הציל ביקור אצל הנשיא פרס בחנוכה את אחד החייבים?

אחרי שהמשטרה חשפה הבוקר (יום ד') פרשת סחיטה בהיקף אדיר במרכז הארץ, מתבררים פרטים מאחורי החשדות החמורים. מעדויות שבידי המשטרה עולה כי אנשי עסקים מפוחדים שילמו מאות אלפי שקלים רק כדי להציל את חייהם. באחד המקרים, ניצל איש עסקים מסחיטה, לאחר שהבטיח לראש ארגון הפשיעה ביפו, עיזאת חמאד, שיגיש לנשיא פרס בקשת חנינה לאחיו של חמאד. במקרה אחר ניצלו בנס אשה ובתה בת ה-12, לאחר שמטען חבלה התפוצץ בעודן ברכב.

 

 

במסגרת הפרשה נעצרו בחודשיים האחרונים 24 חשודים, שלפי החשד התערבו בסכסוכים בין אנשי עסקים, ועסקו בגביית חובות. גם חמישה ניסיונות רצח יכללו בכתבי האישום הקרובים. בין החשודים אנשי משפחת עזרא מאור יהודה, אנשי ארגונו של עיזאת חמאד מיפו ואנשי משפחת חרירי מאזור השרון. הם נעצרו הודות להסכם שנחתם עם שני חשודים נוספים, שהסכימו להפוך לעדי מדינה, ולהפליל את חבריהם.


מילת הקוד: "בוא ליפו" (צילום: עופר עמרם)

 

באמצעות המעקב אחר משפחת עזרא, הצליחו החוקרים לעלות על ארגונו של עיזאת חאמד. "בוא ליפו" היו מילות הקוד של הכנופיה כאשר חבריה ניסו להסביר לנסחטים עד כמה חשוב שישלמו להם. מי שהגיע ליפו על פי השיטה הזאת, היה מבין היטב שחייו מוטלים על הכף.

 

לטענת החוקרים, החשודים הפעילו בארגון שלהם "רכז מודיעין" שתפקידו היה לאתר סכסוכים כספיים בין בעלי עסקים ובעלי חובות. כך הגיעו לעומרי קנדה, שחקן הפועל תל-אביב בכדורגל, שהיה חייב כ-67 אלף שקלים בגלל הימורים. "לא תשלם - נדאג שלא תשחק כדורגל", הבהירו לקנדה, שארגן את הכסף בתוך כמה ימים.

 

הבטחת שקר לבקשת חנינה מפרס

כמה מהחשודים הגיעו לבעל עסק לחברת גומי שהיה חייב כסף לאיש עסקים אחר. על פי העדויות שבידי הימ"ר, האיש זומן לביתו של חמאד בחג החנוכה האחרון ונדרש לשלם את הכסף. האיש התחנן, אמר שאין לו, וביקש לצאת על מנת להגיע לטקס הדלקת נרות בבית הנשיא לשם הוזמן.


עומרי קנדה. "לא תשלם - נדאג שלא תשחק כדורגל" (צילום: אלי אלגרט)

 

"הנקודה הזאת הצילה אותו", אמרו החוקרים. חאמד, שאחיו מרצה מאסר עולם, ניסה לנצל את קשריו של בעל החוב וביקש ממנו לדאוג לחנינה לאחיו. איש העסקים המבוהל שיקר והבטיח שיקדם את בקשת החנינה. הוא ביקש מחמאד לארגן לו מסמכים, והבטיח להגיש אותם ללשכת נשיא המדינה.

 

מקרה חמור שכמעט הסתיים בהרוגים התרחש ביפו לפני מספר חודשים. היה זה שכמטען חבלה התפוצץ ברכב של תושבת יפו כשהיא נוסעת בו יחד עם הבת שלה, בת 12. החקירה הובילה שוב לארגון חמאד, שעל פי החשד לא אהב את העובדה שהיא עירבה גורם שלישי בסכסוך כספי שהיה לה, למרות שהובהר לה מפורשות לא לערב גורם נוסף. "המטען נועד להרוג אותה", הסבירו במשטרה. היא ניצלה במזל. 

 

עוד חיים ניצלו אחרי שעד המדינה נשלח לרצוח את סמי טורק ביפו. העד, שבשלב זה היה עוד "חייל" בארגון חמאד, ארב לטורק, צילם אותו ואף הביא את הצילום לאישור הבוסים. אלא שרגע לפני שהתוכנית יצאה לפועל, התחרט עד המדינה והחליט שלא לרצוח. "הוא פחד להיכנס לסכסוכים הגדולים בתוך יפו", הסבירו בימ"ר.

 

שלי נרקיס לא נשבר

מקרה אחר שבו ניסו החבורה לסחוט לא פחות ולא יותר את מי שכונה "מלך השוק האפור", שלי נרקיס. על פי החשד, נרקיס היה בעל חוב של כמה מאות אלפי שקלים. חמאד נכנס לתמונה, הזמין אותו לביתו ואמר לו שהוא צריך לשלם כ-400 אלף שקל. נרקיס לא הסכים. על פי העדויות שבידי המשטרה, במפגש אף הוצאו כלי נשק, אבל נרקיס לא נשבר - ולא שילם.

 

המרדף האינסופי אחר הכסף היה מפחיד. "אנשי המודיעין" החשודים גילו כי שני בעלי עסקים רכשו דירה וחייבים 70 אלף שקלים למוכר. אנשיו של חמאד הבהירו לשניים כי הם בעלי החוב, שדורש פירעון. בו במקום הוציאו השניים 40 אלף במזומן, אבל זה לא הספיק. הכסף הוחזר להם - ולמחרת קיבלו הודעה שהם חייבים 300 אלף שקל. את הסכום הזה הם שילמו, ורק לאחר שהסוחטים לא הסתפקו והמשיכו לדרוש עוד 700 אלף, הנסחטים איימו לפנות למשטרה.

 

והיו גם עסקאות מפוקפקות. חמאד ואנשיו הצליחו לקחת לרשותם דירה על חוף הים של יפו, שבה זכו בהליך משפטי שלושה עורכי דין. "רכז המודיעין" של הארגון הביא מידע על כך שהשלושה קיבלו את הדירה במחיר טוב. חמאד ואנשיו פנו אליהם, והכריחו אותם בדרכם לוותר על הדירה ולהעביר את הבעלות עליה. זמן קצר לאחר מכן היא נמכרה לגורם שלישי.

 

בלשים התחבאו בארון

גם אנשי עסקים מהשורה הראשונה נפלו קרבן למעשי החבורה. לפחות במקרה אחד, בעל עסק למזון המעסיק 1,200 עובדים הרגיש את נחת זרועה של החבורה. היה זה לאחר שבנו הפסיד סכום של כמה עשרות אלפי שקלים בהימורים. החבורה גילתה שלאב יש כסף רב, והצליחה לסחוט ממנו 600 אלף שקל - רק כדי שיעזבו אותו. האב סירב להתלונן

במשטרה, אבל הוא סיפר על המקרה שוב לעד המדינה שהקליט אותו, ובכך סיפק ראיות לסחיטה.

 

הפלג של משפחת חרירי לא טמן ידו בצלחת. הבלשים לתעד בזמן אמת סחיטה שהתרחשה בתוך בית ביהוד. בעל עסקי מזון שנסחט על ידי החבורה, שילם בכסף מסומן של המשטרה כ-5,000 שקל לכמה גברתנים שהגיעו לביתו. מה שהם לא ידעו זה שהבית הוקף במצלמות, ובתוך הארונות התחבאו בלשים שחיכו, שמא מישהו יעמוד בסכנה. זמן קצר לאחר שנעצרה החבורה עם הכסף המסומן, שלח אחיו של אחד החשודים SMS לנסחט: "אם יקרה משהו לאחי - אתה תהיה בבית קברות".

 

האכזריות והאופן שבה אדם יכול היה לסיים את חייו היו בלתי נתפסים. כך למשל, מציינים במשטרה, כי לקוח שהתווכח עם החבורה של חמאד ופלט בשיחה את המילים "בן זונה" - נדרש לשלם 120 אלף שקל.

 

אדם אחר שקיבל "קו" מארגון חמאד להפעיל הלוואות באור יהודה ולא עמד בתשלום השבועי של גבייה מלקוחות - 60 אלף שקל - נדרש לתת הסברים. קשה להאמין, אבל כשבמהלך ויכוח הוא זרק את המילה "קוקסינל", נגזר עליו לפי החוקרים עונש מוות, לא פחות. "הצלנו אותו ברגע האחרון, כשהמחסלים כבר היו ליד הבית שלו עם מטעני חבלה",

 אמרו גורמים במשטרה. מי שהבריח את היעד היה לא אחר מאשר עד המדינה, שהזהיר אותו. "אם לא גל המעצרים, הבנאדם הזה לא בחיים".

 

ה"טעות הגדולה" שהובילה לחשיפה התרחשה ב-27 בינואר 2010. אז הושלך רימון על בית הוריו של יניב בן דוד, מלווה גדול בשוק האפור, שעל פי החשד ניסתה משפחת עזרא להשתלט על עסקיו. אז החל גל המעצרים, שהוביל לעד המדינה הראשון, ומשם לשני. "מדובר באנשים שגלגלו מחזור כספים של 200 אלף שקל בחודש רק מהלוואות", אמר מפקד ימ"ר תל אביב, ניצב-משנה שלומי מיכאל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוא ליפו. עיזאת חמאד
צילום: עופר עמרם
בקשת חנינה לנשיא פרס
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
שלי נרקיס. "מלך השוק האפור"
צילום: יריב כץ
מומלצים