שתף קטע נבחר
צילום: Index open

חשוב לאין ערוך: כך בוחרים מערוך

נכון, כדי לרדד בצק אפשר להשתמש גם במקל של מטאטא. אבל אם רוצים לעשות את העבודה קלה ויעילה במיוחד - כדאי להצטייד במערוך איכותי. מירי צל דונטי סקרה 10 מערוכים וחזרה עם מדריך לא שטחי בכלל

את המערוך האהוב עליי קיבלתי מאמי. הוא מערוך פשוט שנרכש לפני יותר מחצי מאה, אין לו ידיות, ובסוד אגלה לכם שכבר יש בו אי אילו חריצים. אני עדיין מריחה ורואה בעיני רוחי את מאפיה של אמא שבשנים האחרונות איננה אופה. למרות שברשותי מספר מערוכים איכותיים מסוגים שונים, בכל פעם שאני מרדדת בצק ידי מושטת אליו אוטומטית. אבל עם כל הכבוד לנוסטלגיה, כנראה שאין ברירה ויש אביזרים שרצוי לחדש ולצעוד עם הקדמה.

 

אם פעם מערוכים היו בעיקר מעץ, היום הם נאלצים להצטופף לצד מערוכים מנירוסטה, שיש, חומר נון סטיק, סיליקון, פלסטיק ואחרים. עדיין מערוך עץ קלאסי מוערך ואהוב גם על אנשי מקצוע.

 

על מנת להפוך מסת בצק לבצק מרודד ומוכן לאפיית פאי, עוגיות, קיש וכדומה חייבים לרדד אותו. כשמרדדים על משטח ישר, חלק וקר אפשר לרדד בצק דקיק אפילו בעזרת בקבוק מלא בנוזל קר או מקל של מטאטא. כמובן שיש לכך מגבלות, הבקבוק קצר מדי ומקל מטאטא לעיתים לא חלק ועבה מספיק לכן כדאי לרכוש לפחות מערוך אחד איכותי, ואפילו יותר אם בכוונתכם לרדד פסטה או בצקים מאוד דקיקים. המערוך לא חייב בהכרח להיות מאוד יקר, אך כן הייתי ממליצה להשקיע במערוך איכותי, שגם יקל על עבודת הרידוד.


 

(צילום: דודו אזולאי)

 

איך בוחרים מערוך?

  1. ידיות: בעלי מקצוע אופים וקונדיטורים מעדיפים מערוך ללא ידיות מטיפוס צרפתי זה מאפשר להם לחוש את הבצק. האמריקאים מרדדים במערוך עם ידיות וזאת כדי שהרידוד יהיה אחיד.
  2. גודל: לאורך המערוך ולקוטרו יש משמעות באיכות הרידוד. מערוך עבה וכבד מתאים לבצקים בטקסטורה קלה כמו בצק עלים ובצק שמרים. מערוך ארוך ודק ללחמים דקים: בצק פילו, פסטה ושטרודל.
  3. חומר: מערוך בינוני מחרסינה, זכוכית, שיש או פלסטיק חלול (ניתן למלאו במים קרים) מיועד לבצק פריך כדי לשמור על קור הבצק.
  4. משקל: מערוך כבד עושה כמעט בעצמו את עבודת הרידוד ומונע מאמץ.
  5. יושר: כשבוחרים מערוך יש לגלגל אותו על הדלפק בגובה העיניים ולבדוק שאין בו חריצים והוא איננו עקום.
  6. איזון: חשוב לבדוק שהמערוך מאוזן אחרת הבצק לא ירודד בעובי שווה.

 

טיפים

  • מערוך עץ הוא מערוך בסיסי לכל אופה ואופה מתחיל. זהו מערוך רב שימושי, רצוי מעץ קשה ואיכותי, חלק ללא חריצים, עם ידיות.
  • לפני הרידוד חייבים לאבק את המערוך בקמח.
  • מנקים את המערוך עם מברשת או מטלית יבשה, אין צורך לשמן אותו ו/או לרחוץ במים. מערוך עשוי עץ שנטבל במים עלול להתעקם.
  • אין ברשותכם מערוך שניתן לקרר? רדדו בצק פריך עדין בעזרת בקבוק עם נוזל קר.
  • שימו לב: מערוך מלא במים קרים עלול להזיע ולהרטיב את הבצק, לא מומלץ.
  • מערוך יכול לשמש כפטיש מטבח לעת מצוא, אפשר בעזרתו לרסק לחם יבש לפרורים, אגוזים למיניהם ואפילו לדקק שניצלים.

 

סקירת מערוכים

מערוך עם ידיות מתקפלות של Lekue

מערוך סיליקון נון סטיק כחול עם ידיות פלסטיק לבנות. יתרונו הגדול בידיות המתקפלות: כשהן פתוחות המערוך משמש לרידוד על משטח וכשהן מקופלות אפשר לרדד בתוך תבנית. יבואן: מ.ג. א סחר. מחיר: 170 שקלים. 


(צילום: דודו אזולאי)

 

מערוך עץ של Patisse

למערוך מיסב (טבעת שתומכת בציר) ובזכותו הוא מסתובב בקלות יתר על צירו. תענוג לרדד בעזרתו, העץ איכותי ובעל משקל - מה שמקל על העבודה - ומחירו סביר. יבואן: רוסולינג. מחיר: 59.90 שקלים.


(צילום: דודו אזולאי)

 

מערוך מתכת של Patisse

מערוך נון סטיק ממתכת עם ידיות שחורות, מסיבי ונוח לשימוש. הבצק אינו נדבק תודות לציפוי המיוחד. יבואן: רוסולינג, מחיר: 85 שקלים.


(צילום: דודו אזולאי)

 

מערוך פלסטיק של Tupperware

מערוך פלסטיק שיתרונו הגדול בכך שאפשר למזוג לתוכו מים קרים כשמרדדים בצק פריך ומים חמימים כשמרדדים בצק שמרים. המים מוסיפים לו משקל ומסייעים לקלות ואיכות הרידוד. יבואן: טי אנד פי גיל, מחיר: 84 שקלים.


(צילום: דודו אזולאי)

 

מערוך לילדים של Mastrad Kids

מערוך סיליקון קטן וחמוד לידיים קטנות. DOMO DM, מחיר: 109 שקלים.


(צילום: דודו אזולאי)

 

מערוך מהסדרה המקצועית של KitchenAid

מערוך איכותי וכבד מחומר נון סטיק. ידיות הסיליקון הקעורות מאפשרות מרווח רחב בין הידיים למשטח העבודה. ניופאן גורמה, מחיר: 215 שקלים.


(צילום: דודו אזולאי)

 

מערוך שיש של RSVP

כשמרדדים בצק פריך חשוב שהוא יישאר קר. רידוד במערוך שיש שומר עליו שלא יתחמם. בקיץ אפשר להכניס את המערוך למקרר לפני השימוש. זהו מערוך שיש אפור עם ידיות עץ, כבד מאוד ומאפשר רידוד ללא מאמץ. מגיע עם בסיס עץ תואם. קיצ'ן וורקס, מחיר: 89 שקלים.


(צילום: דודו אזולאי)

 

מערוך עם דיסקיות של Joseph Joseph

מערוך יפהפה מעץ בגימור חלק עם פטנט מקסים: משני צידיו מוברגים דיסקים בגדלים שונים. בוחרים את הדיסקיות לקביעת עובי רידוד הבצק לפי הרצוי (2 מ"מ, 6 מ"מ או 10 מ"מ) ומבריגים בשני קצותיו. כאשר לא משתמשים בדיסקיות הוא משמש מערוך רגיל ללא ידיות. בנוסף, על גבי המערוך מצוינות מידות כך שתוכלו להתאים את עלה הבצק לרוחב התבנית. יבואן: סוהו, מחיר: 149 שקלים.


(צילום: דודו אזולאי)

 

מערוך נון סטיק של Mario Battali 

מערוך גדול וארוך במיוחד ולכן מעולה למשטחי בצק רחבים. כבד מאוד, כך שאין צורך בשום מאמץ בזמן הרידוד. הידיות עשויות עץ בעוד המערוך עצמו מצופה בחומר לא נדבק. נוח לעבודה מסיבית, מקצועית. יבואן: כרמל דיירקט, מחיר: 250 שקלים.


(צילום: דודו אזולאי)

 

מערוך עץ עם ידיות מקופלות של Kaiser 

מערוך עץ עם ידיות עץ מקופלות. מצוין בעיקר לרידוד בצק בתוך תבנית. כבד דיו ונוח לעבודה. יבואן: שקל. מחיר: 125 שקלים.


(צילום: דודו אזולאי)

 


 

  • מטרת המדור היא להציג בפני הקוראים מגוון כלים מעניינים וייחודיים בתחום המטבח והקולינריה. למען הסר ספק, יובהר כי אף אחת מהחברות המוצגות לא משלמת תמורת הופעת מוצריה. אנחנו סוקרים רק כלים איכותיים שמשווקים על ידי חברות מוכרות, ובוחרים מתוכם את אלה שעמדו בהצלחה במבחן המעשי.
  • לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח אפשר לכתוב למייל
  • לכל הכתבות של מירי צל דונטי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו אזולאי
מערוך? סיפור ארוך
צילום: דודו אזולאי
מומלצים