שתף קטע נבחר

מחאת העו"סים: שלחו יחד SMS לאנשי האיגוד

כ-150 עובדים סוציאליים המשיכו להפגין מול בניין ההסתדרות בתל-אביב, כאשר בפנים ישבו אנשי האיגוד שלהם ודנו בפרטי ההסכם עם האוצר. התומכים: "יש הישגים". המתנגדים: "הם אינם מספיקים". ומה דעתכם?

ככל שמתקדם איגוד העובדים הסוציאליים להסכם עם משרד האוצר, בחסות ההסתדרות, מתגלה קרע של ממש בין תומכי ההסכם למתנגדיו. מ-8:00 בבוקר (יום א') הפגינו במשך שעות ארוכות כ-150 מתנגדי ההסכם מול בניין ההסתדרות ברחוב ארלוזורוב בתל-אביב, בשעה שצירי איגוד העובדים הסוציאליים דנו והצביעו על ההסכמות במשא ומתן עם האוצר.

 

גם בחלוף שבועיים מתחילת השביתה, לא מתכוונים העובדים הסוציאליים להרפות מהמאבק. המפגינים, מצוידים בתופים, ברמקולים ומצב רוח קרבי, צעקו לצירים לא לדבר ולא לחתום על ההסכם, עם חידוש המשא ומתן לפנות ערב. לנוכח איום מפורש של המשטרה כי מפירי סדר או חוסמי כבישים ייעצרו, המפגינים השתמשו בשיטות מקוריות להפגין את מחאתם. בין היתר, רקדו לצלילי "שיר מחאה" של הדג נחש, ואף כרזו את מספרי הטלפון הניידים של בכירי האיגוד, ושלחו להם מסרונים באופן מרוכז והמוני עם קריאה להימנע מחתימה על ההסכם.

 

חלק מהעובדים הסוציאליים הגיעו עם ילדיהם המחופשים, שעזרו להם להניף את השלטים. בין המפגינות גם סמדר הרן, עובדת סוציאלית, ששכלה את משפחתה בפיגוע הרצחני שביצע סמיר קונטאר בנהריה: "זו פעם ראשונה שאני יוצאת למאבק על שכר. בכל פעם אני מדחיקה את הסכום שאני מקבלת בתלוש".

 

המפגינים דורשים צו הרחבה, שיכלול בהסכם גם את שליש מסך העובדים הסוציאליים המועסקים בעמותות בשל ההפרטה. במסגרת צו זה, אמורים לקבל העובדים המופרטים מעבר לשכר של כ-7,000 שקלים, גם את הזכויות הסוציאליות המוענקות לעובד מדינה מהמניין. כמו כן, דורשים העובדים הסוציאליים שתוספות השכר שהתגבשו יוענקו בתקופה קצרה יותר, ולא יתפרסו על פני מספר שנים.

 

לפי הסכם המסגרת:

  • שבוע העבודה יגדל מ-39 שעות ל-40.5 שעות.
  • תוענק תוספת שכר אחידה של 7.25% לכלל העובדים הסוציאליים בשירות המדינה.
  • כל העובדים יקבלו תוספת אחידה של 1,100 שקלים עד 2014.
  • ההפרשות לפנסיה יגדלו ב-0.5% ב-2011 ובשיעור דומה בעוד שנה.
  • העובדים יקבלו מענק חד-פעמי של 2,000 שקלים ותוספת לילדים במעונות יום - 300 שקלים לילד ראשון עד גיל 5 ו-200 לילד שני.
  • משרד האוצר התחייב ששכר עובדים סוציאליים בעמותות לא יפחת מ-6,000 שקלים. עוד התחייב האוצר לאכוף סנקציות על מי שלא יצייתו לכך, עד כדי ביטול ההתקשרות עם עמותות סוררות.

 

"הסכם לא טוב מספיק" 

באיגוד העובדים הסוציאליים טוענים שמדובר במהפך חסר תקדים שיאפשר גם למועסקים בעמותות אפשרות להתקדם מבחינת השכר. תוספות השכר, כך אמרו, יוצמדו לכלל העובדים במגזר הציבורי. את המפגינים כל זה לא מספק. הם קראו ליו"ר האיגוד, איציק פרי, להימנע מחתימה על ההסכם.


משרוקיות נגד אנשי האיגוד (צילום: ירון ברנר)

 

הילה חורש, עובדת סוציאלית במועצה אזורית מרחבים וחברה בתנועת "עתידנו", אומרת כי "בהסכם אין התייחסות לנושא כוננויות וזמינות בשעות הערב, אין שום תגמול לכך. עובדים סוציאליים נשחקים מהכוננויות האלו, זה מעייף ומתיש. גם תוספת לשכר שתינתן לנו בארבע פעימות היא לא בשורה משמעותית לעומת מה שכל המשק קיבל, בחודש הבא נקבל רק 400 שקלים יותר, זאת תוספת כל כך שולית ומזערית, שהיא לא תכסה אפילו את מה שהפסדנו בשביתה. גם תוספת של 1,100 שקלים נראה רק ב-2014, עד אז נצטרך לסתום את הפה".  

 

אבל הדרישה הקריטית ביותר שלא התקיימה מבחינת השובתים היא צו ההרחבה לעמותות: "ההסכם לא מספיק טוב בשבילנו, לא בשבילו יצאנו לשביתה הזו אחרי 17 שנים", אומרת חורש. לדבריה, ניכרת תחושה שההסתדרות לוחצת לסגור הסכם, "אך זה הסכם שלא מיטיב איתנו".

 

"יש הישגים מרשימים"

אביבה, אחת העובדות הסוציאליות, שהגיעה מהצפון להשתתף בהפגנה, אמרה ל-ynet: "בין האפשרות לעבוד בשבועיים האחרונים בניקיון, כדי לא להפסיד משכורת של חודש מרס, לבין מלחמה על העתיד שלי ושל חבריי, העדפתי להגיע הנה ולבחור באפשרות השנייה. אין לנו, ולו לרגע, מחשבות לוותר, כי מבחינתנו זה מאבק של להיות או לחדול, ואחרי שהקרבנו כל כך הרבה בשבועיים האחרונים, כולל את התמיכה והטיפולים בשכבות המצוקה, עליהן אנחנו אחראים, נמשיך במאבק עד הסוף". 


הילדים באו לסייע להורים במאבק (צילום: ירון ברנר) 

   

מנגד, כאמור, נשמעים קולות אחרים. ארזה נעם גרשון, ראש צוות במחלקה לעבודה סוציאלית בעיריית קריית-ים, אמרה ש"בהסכם יש הישגים מרשימים. נכון שלא הכל תוקן, אבל גם במאבקים קודמים, כמו של איגוד המורים, לא הכל מושג. הסתכלתי על המשא ומתן הזה בעיניים פקוחות וריאליות. לא חשבתי שזה ריאלי שנכפיל את שכרינו ולא חשבתי שנקבל הכל עכשיו ומיד. ממה שהאיגוד פרסם מדובר על תוספות שכר לא רעות, ממוצע של 25% תוספת. גם עובדי העמותות זכו לשיפור ניכר. הם לא ממש חלק מתוך האיגוד, אבל האיגוד נלחם לטובתם וזה הישג מרשים. משא ומתן הוא לא דבר פשוט והם יודעים לנהל את זה באופן מרשים"

 

נעם-גרשון העלתה עוד נקודנה שנשכחת בלהט המאבק: נכון לרגע זה נראה שהעובדים השובתים לא יפוצו על ימי השביתה, ומדובר על למעלה משבועיים. "עם כל תוספת שלא תהיה, יקח לנו שנים להחזיר את עלות ימי השביתה האלו. מדובר על כמעט חצי משכורת וצריך להכניס גם את זה לשיקולי עלות ותועלת. למעשה, השביתה נמשכת למען עובדי העמותות. תנאי השכר של עובדי המדינה סוכמו כבר לפני שבוע. אני לא זוכרת מגזר ששבת למען מישהו אחר. יש רוב שחושב כמוני אך קולו פחות נשמע. שומעים בעיקר את המתנגדים. נשמע שיש אינטרסים מאחורי המתנגדים להסכם ועומדים מאחוריהם כאלו שתנגדים להפרטה".

 

ממה שקראתם עד כה, האם אתם בעד המשך השביתה או חושבים שהגיע הזמן לחתום על הסכם עכשיו?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה מול בניין ההסתדרות בתל-אביב
צילום: ירון ברנר
העובדים הסוציאליים
צילום: ירון ברנר
מומלצים