שתף קטע נבחר

"אחרי" - להוביל שינוי חברתי

הם נראים כמו בני שירות רגילים, אבל לכל אחד מהם סיפור האנושי מרתק, וההתנדבות עבורם היא עוד נצחון בדרך האישית שלהם. תזכרו את השמות ותכירו את המנהיגים של המחר

לא קל לגרום לחברי קומונות 'אחרי' בחדרה לדבר על עצמם, ארבעת הנציגים שבחרו להתראיין ולספר קצת על שנת השירות שלהם מתעקשים לדבר כמעט רק על הפעילות, הפרוייקטים בהם הם מעורבים ועל החניכים.

 

שרבל בולוס הגיע מקרית שמונה לקומונות ההתנדבות בחדרה, בבית הספר 'שלו' כבר יזם והקים כמה וכמה פרוייקטים ובינם- סיירת 'צליל' שהפכה את הבית הספר בקרית אליעזר לבית ספר ללא אלימות בסיוע התלמידים. ננייה טרפה הגיעה מקריית מלאכי, חונכת תלמידים ולא מוכנה לוותר על אף ילד, עמרם סקוט מדימונה מרגיש שהוא עושה שינוי ונאור דהרי מאשדוד מדבר על הסיפוק העצום שבנתינה.

 

אבל העשיה החברתית של הקומונה הקטנה הזו אינה מובנת מאליו. אף אחד מהארבעה לא גדל בחממה מפנקת והם נאבקים גם היום בסטיגמות בקהילות שלהם לגבי תרומה והתנדבות או לגבי הבחירה שלהם ל'בזבז' שנה מהחיים בנתינה לקהילה. מי צריך את זה בכלל?

 

פרוייקט אחרי

פרויקט "אחרי", נועד לטפח מנהיגות צעירה ומעורבות חברתית בקרב בני נוער מהשכונות, מעיירות הפיתוח, ממרכזי קליטה ומפנימיות הנמצאים בצומת הדרכים האחרון בו ניתן להשפיע על עתידם באמצעות חינוך. כ-3,500 בוגרי תיכון תורמים שנה לפני הצבא בקהילות ברחבי הארץ, בבתי ספר ובמתנס"ים.

 

את הראיון עם הקבוצה ערכנו במיוחד לרגל חג פורים במהלכו חילקו מתנדבי אחרי והנערים עמם הם מתנדבים משלוחי מנות בבסיסי צה"ל השונים בשיתוף האגודה למען החייל - מדובר בלא פחות מ-20,000 משלוחי מנות, והכל מתרומות בלבד. לא דבר מובן מאליו לאף אחד מהם, לכל אחד מהם סיפור אישי שיכול בקלות להיות תסריט לסרט מרתק באורך מלא.

 

לבחור אחרת

שרבל הוא בן למשפת צד"לניקים שהגיעה לקרית שמונה בשנת 2,000 לאחר היציאה מלבנון. למרות מצבה המורכב והקשה של קהילת הצד"לניקים בישראל בעשור שחלף, בחר שרבל להתנדב לשנת שירות ב'אחרי' .

 

''ההתנדבות הזו לא ברורה מאליה במקום ממנו אני מגיע, אבל חשבתי על זה שהחברים שלמדו איתי יוצאים לשנת שירות או לצבא ואני לא אשב בבית בחיבוק ידיים, למרות המצב המורכב שלנו, הצד"לניקים, לא הייתי מוכן לחיות במדינה ולא לתרום לה'', ולמרות שניכר כי מדובר בבחור בעל יכולת מנהיגות מולדת, המאבק של שרבל להתגייס לצה"ל עדיין בעיצומו. והוא לא מתכוון לוותר.

 

עמרם סקוט הגיע גם הוא מקבוצה לא מקובלת בישראל, בן לקהילת הכושים העבריים בדימונה, הוא מודה שלא חשב להתנדב לשנת שירות אבל יום המיונים ל"אחרי" שכנע אותו, והוא לא מצטער לרגע, למרות שהקהילה ממנה הגיע לא תמיד מבינה את הצעד שעשה '' אני מרגיש שינוי, שינוי קטן אבל שינוי בנערים שאיתם אני עובד במסגרת שנת ההתנדבות'', הוא אומר ומספר שבעקבותיו הגיע עוד בן מהקהילה לשנת התנדבות באחרי. למרות שעמרם אינו חייב להתגייס הוא, יחד עם עוד חברי הקומונה, מתכונן בימים אלו לגיוס לגרעין נח"ל כדי שיוכל להמשיך ולתרום לקהילה גם במסגרת השירות הצבאי.

 

ננייה טרפה עושה רושם של נערה רזה קטנה ושקטה, הצעירה דוברת העברית הרהוטה שהתעקשה על שנת שירות, עלתה רק לפני עשור מאתיופיה לארץ עם אביה ושבעה אחים. אמא קטנה, כמו שמגדירה אותה מדריכת הקומונה, מריה.

 

לעזוב את האחים ולצאת לשנת שירות היתה אולי אחת ההחלטות הקשות ביותר של ננייה, ההתמודדות היומיומית אינה זרה לה ''דווקא הסיפור האישי שלי הוא שמאפשר לי להתבר יותר בקלות לילדים ולנערים אותם אני מדריכה, כי גם אני הייתי במקום דומה לשלהם''.

 

את רביעית המנהיגים הצעירים חותם נאור דהרי, בחור דתי מאשדוד שבחר גם הוא להתנדב לשנת שירות במקום להצטרף לישיבת הסדר או לשרת שירות רגיל בצבא, ולמרות כל הקשיים שבמגורים בקומונה מעורבת הרחק מהבית. ''אני מתכונן באופן מוחלט לשלב עשיה חברתית בעתיד שלי גם אחרי השירות הצבאי''. דווקא נאור זוכה לאהדה והכרה בבחירה שלו מצד המשפחה באשדוד, אמו גם היא מעורבת בפרויקטים חברתיים בעיר ולכן קיבלה את הבחירה של בנה בשמחה.

 

מתנדבים גם בפורים

אם לא די בבחירה המורכבת שלהם ובשעות העבודה הרבות בבתי הספר, במתנ"סים ובפרוייקטים שהם יוזמים ברחבי העיר חדרה, לקראת פורים רתמו כולם את זמנם ומרצם, גייסו גם את החניכים והתלמידים והתייצבו יום יום מדי חודש בפתחי הסופרמרקטים השונים כדי לאסוף מוצרים למשלוחי המנות לחיילי צה"ל ''אספנו עגלות על גבי עגלות, בכל יום הגיעו חניכים שלנו עם אנרגיות חדשות ורצון לעזור".

 

קל להבין את האנרגיות והרצון לסייע של החניכים כשמולם ניצבים ארבעה אנשים צעירים, מנהיגים עתידיים, שבוחרים כל בוקר לתרום לחברה למרות הכל. ''אנחנו אולי לא בני השירות הרגילים, אולי אין לנו יכולת כלכלית או גב תומך אבל דווקא בגלל זה אנחנו מביאים איתנו ערך מוסף להתנדבות ולילדים איתם אנחנו מתנדבים''.

 

יום מעשים טובים - כולכם מוזמנים

עמותת "רוח טובה", המובילה את "יום מעשים טובים", קיימה אותו לראשונה במאי 2007. 7,000 איש הרימו אז את הכפפה והתנדבו לעשות טוב.

 

חלפה שנה, ומספר המתנדבים עלה ל-12,000 בני אדם שהתייצבו ב-500 פרוייקטים התנדבותיים בכל רחבי הארץ. בשנה השלישית - 20,000 מתנדבים ב-600 פרויקטים, ואילו בשנה שעברה 70,000 בני אדם עזבו את שגרת יומם והלכו לעשות טוב ב-1,000 מסגרות שונות.

 

ומה צפוי השנה? ב-5 לאפריל יתקיים "יום מעשים טובים" החמישי. נכון לעכשיו, יש כ-100,000 מתנדבים שכבר שריינו ביומן את התאריך ואת ההזדמנות לעשות משהו טוב למען מישהו אחר. אם גם אתם רוצים לקחת חלק בעשייה, אתם בהחלט מוזמנים להצטרף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים