שתף קטע נבחר

צילום: AP

השופטת ביקרה את מזוז: הכריע כבר ב-2006

"שפיטת קצב על-ידי הציבור היא המשך להתבטאויות אומללות של היועץ המשפטי לממשלה ושל נבחרי ציבור", כתבה השופטת שהיתה בדעת מיעוט בגזר הדין. היא כתבה שהנשיא לשעבר "היה בכלא חברתי שסוגריו הם מתקפה תקשורתית, ביזוי, תיעוב והחרמה", והציעה להגדיל את הפיצוי לקורבנות

ביקורת חריפה של השופטת יהודית שבח, שהיתה בדעת מיעוט, על היועץ המשפטי לממשלה: השופטת, שהיתה בדעת מיעוט, כתבה בגזר הדין כי על מני מזוז: "אם היועץ המשפטי כבר הכריע בשנים 2006-7 כי הנאשם הינו עבריין מין סדרתי, מה לו לציבור כי ימתין עד להגשת כתב האישום ועד למתן הכרעת הדין?".

 

נשיא ואנס - עמוד מיוחד ב-ynet

 

השופטת שבח, שביקשה לגזור ארבע שנות מאסר על קצב - בניגוד לשני השופטים האחרים שגזרו על קצב שבע שנות מאסר - כתבה בגזר הדין מילים קשות נגד מזוז: "שפיטת הנאשם על-ידי הציבור בטרם משפט לא נולדה בחלל ריק והיא היוותה אך המשך ישיר להתבטאויות אומללות ומיותרות של היועץ המשפטי לממשלה ושל נבחרי ציבור אחרים".

 

היא כתבה עוד, כי עוד בטרם הוכרע אם להגיש כתב אישום נגד קצב, "מצא לנכון היועץ המשפטי לממשלה להכריז קבל עם ועדה כי 'האופציה של עלילה נראית לי די קלושה' וכי 'הסתבר שיש לנו אדם שלאורך שנים התנהג התנהגות של עבריינות מין סידרתית'". היא המשיכה לתקוף את מזוז: "יועץ משפטי אינו אמור לפעול בזירה התקשורתית, החל מעניין שטרם הוחלט לגביו אם יוגש כתב אישום והמשך בעניין התלוי ועומד בבית המשפט וטרם הוכרע".

 

יש לציין כי בעבר הדגיש מזוז שהדברים שיחסה לו השופטת שבח, על התבטאויותיו בנוגע לקצב, נאמרו לאחר שהסדר הטיעון כבר נחתם ולא בזמן שהתיק היה תלוי ועומד. מזוז הדגיש כי אין שום כלל או נורמה שאוסרת התבטאות כזאת ומעבר לכך שהדברים אכן נכונים.

 

בנוסף התייחסה השופטת שבח ל"צהלת השמחה וקריאות הגנאי הצורמות כלפי הנאשם". היא כתבה שהם "היוו אך אקורד סיום לתהליך ארוך, ממושך ועקבי שלשפיטת הנאשם על-ידי הציבור והרשעתו בטרם משפט. תהליך זה התבטא, בין היתר, בהפגנה בכיכר העיר, בהתקהלויות מול בית המשפט, בהנפת שלטים בעלי תוכן מבזה, טוקבקים מלעיזים ועוד כהנה וכהנה, הכול - זמן רב לפני שבית המשפט אמר את דברו". השופטת שבח כתבה כי כל נאשם זכאי להגיע לבית המשפט כשהוא נהנה מחזקת החפות - ונאשם יכול להיות מורשע רק על-ידי בית המשפט.

 

השופטת שבח כתבה בגזר הדין, כי בית המשפט "אינו זקוק למעודדות או לסיוע תומך אחר". היא הוסיפה, כי "בית המשפט זקוק לאמון הציבור, ואמון זה נפגע קשות כשהמשפט מתנהל בצל הפגנות מאורגנות נגד הנאשם, המכריזות עליו כאנס בעיצומו של הליך שמיעת הראיות, אף לפני כן".

 

גם התקשורת זכתה לביקורת מהשופטת. "משפט השדה שנערך לנאשם על-ידי הציבור, הינו גם תוצאה ישירה של משפט מהיר שנערך לנאשם על-ידי התקשורת, במקביל למשפט שנערך לנאשם על-ידי בית המשפט, ובו הוכרע דינו זמן רב לפני שבית המשפט עשה זאת, הכל בסיוע מסיבי וחסר תקדים של הדלפות מגמתיות, שאיש לא נתן עליהן את הדין".

 

על ההדלפות היא כתבה: "כוונתי לפרסומים אין ספור שהופיעו במהלך המשפט, תוך הפרה בוטה של הלכת הסוביודיצה, וכיד דמיונו הטובה של הכתב ונקודת מבטו הוא. עדים התראיינו באופן חופשי, עדויות קבלו פומבי לכל דכפין, ואט אט נחצו כל הגבולות, ומרכז הכובד של ההכרעה בשאלת האשמה או החפות, עבר מבית המשפט הדן בתיק, אל מרקע הטלוויזיה ואל דפי העיתונות".


קצב בבית המשפט (צילום: ירון ברנר)

 

לכן, הסבירה השופטת שבח, יש להקל בעונשו של קצב: "אין לבית המשפט שליטה על היועץ המשפטי לממשלה, לא על רשויות האכיפה, לא על העיתונות ואף לא על הציבור. הדרך היחידה הנמצאת בסרגל הכלים של בית המשפט ליישום השפעת התופעות שהוזכרו על הנאשם, שאמור היה ליהנות מחזקת החפות עד לרגע הינתן הכרעת הדין ואין הדבר עומד בסתירה, כאמור, להרשעתו במעשים חמורים, הינה התחשבות בעונש, על דרך מתן הקלה ניכרת, בוודאי לא זניחה".

 

על הענישה, כתבה השופטת שבח כי מדובר בעבירות חמורות. "בהינתן נסיבות רגילות, העונש שראוי היה להטיל על הנאשם מתבטא בשש-שבע שנות מאסר לריצוי בפועל, בהיותו משקף נכונה את מדיניות הענישה הנוהגת". היא הזכירה את הבדרן חנן גולדבלט, שנידון לשבע שנות מאסר בבית המשפט המחוזי בתל-אביב ואילו בית המשפט העליון קיצר את עונשו בשנה.

 

בהמשך גזר הדין היא חזרה לתאר את ההתנהלות בארבע השנים וחצי האחרונות, מאז נחשפה הפרשה. "מאז שנת 2006, עת נצרב אות הקלון על מצחו, עם הרשעתו בטרם משפט על-ידי רשויות האכיפה, הציבור והתקשורת. הגם בית המשפט עצמו, ששמע את הראיות, הגיע למסקנה זו רק ארבע שנים לאחר מכן. הנאשם היה שרוי באותן שנים, בהן זכאי היה ליהנות מחזקת החפות, בכלא חברתי שסוגריו הם מתקפה תקשורתית, ביזוי, תיעוב והחרמה. אות קין נצרב על מצחו של הנאשם לנצח. הוא מוכה, מנודה, חבול ומבוזה. עונש של ארבע שנות מאסר בפועל לא יפגע בעקרונות הענישה ובעקרון ההלימות".

 

השופטת שבח הזכירה גם את המתלוננות נגד הנשיא לשעבר קצב: "המתלוננות, ובייחוד א' ממשרד התיירות, לא תיוושענה מכך שהנאשם יישב בכלא מספר שנים נוספות, ומנגד תפקנה תועלת מרובה יותר באם תקופת המאסר תהא אמנם קצרה יותר, אך יתווסף לה פיצוי משמעותי, אשר יסייע להן בהליך השיקום לו הן כה זקוקות".

 

לסיכום, כתבה השופטת כי היא היתה גוזרת ארבע שנות מאסר על קצב, אך מורה לו לשלם פיצויים יותר גבוהים למתלוננות - 200 אלף שקלים לא' ממשרד התיירות ו-50 אלף שקלים לל' מבית הנשיא.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופטת שבח. ביקורת על הרשויות והתקשורת
צילום: מתוך אתר בתי-המשפט
קצב. 7 שנות מאסר
צילום: עידו ארז
מזוז. "הכריע כבר ב-2006"
צילום: עידו ארז
מומלצים