שתף קטע נבחר

"הממשלה בעד ערבים בבוקר ונגד ערבים בערב"

בקרן אברהם, המעודדת שילוב הערבים במשק, לא משתכנעים מדברי נתניהו היום, על עידוד השתלבות המיעוטים. מנכ"ל הקרן: "הממשלה שמדברת בבוקר בזכות השילוב, תצביע הערב בעד חוקים גזעניים כמו חוק ועדות הקבלה"

האם דברי ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרים בוועידת ראש הממשלה המתקיימת היום (ג'), בעניין שילוב ערבים בכלכלה הישראלית הם בסך הכל אוסף הצהרות חסרות כיסוי? הנושא הטעון, שמוזכר כמעט בכל נאום של שר כלכלי בישראל, עלה גם היום בכנס המתקיים ביפו.

 

נתניהו, שנאומו הועבר בשידור חי בynet, אמר: "למיעוטים יש פוטנציאל צמיחה אדיר", ואילו שר התמ"ת שלום שמחון אמר כי מגזר המיעוטים בשל להשתלב בכלכלה. נתניהו גם הצהיר כי הממשלה מקימה קרן מיוחדת להשקעות במגזר הערבי.

 

קרנות כאלה כבר קיימות במגזר הפרטי, אחת מהן היא 'קרן אברהם', אשר אנשיה נשמעו ספקנים מאד לאחר האזנה לנאומו של ראש הממשלה. אמנון בארי- סוליציאנו, מנכ"ל קרן אברהם הפועלת לשילוב כלכלי בין ערבים ויהודים בישראל, אמר ל-ynet לאחר הנאום, כי ההצהרות הממשלתיות הן צביעות לשמה, כיוון שאותה ממשלה עצמה מקדמת, לטענתו, שורת חוקים גזעניים המונעים את שילוב הערבים בכלכלה.

 

בארי-סוליציאנו: "הפיתוח הכלכלי של המגזר הערבי הוא חשוב בצורה בלתי רגילה כדי לסגור את הפערים שנוצרו ב-60 שנות אפליה. אבל הממשלה שמגיעה לכאן ומדברת בבוקר בזכות השילוב, תצביע הערב כולה בעד חוקים גזעניים כמו חוק ועדות הקבלה. חוק זה נועד למנוע שילוב כלכלי של ערבים בחברה היהודית ופוגע בדיוק במטרה שלשמה השרים באים לדבר".

 

בחוק שיזם ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו כתוב בפירוש שאסור להפלות אנשים בשל מוצאם. כיצד הוא יכול להיות חוק גזעני שיימנע מערבים להיכנס ליישובים?

 

"התשובה המוצהרת של החוק היא למנוע מערבים לגור ביישובים קטנים של יהודים בנגב ובגליל. יש שם סעיף שאומר שאסור לפסול מועמד בגלל שהוא לא יכול להשתלב במרקם התרבותי-חברתי של היישוב, ואז אפשר לפסול אותו כי הוא לא ציוני, לא שירת בצה"ל וכדומה.

 

"יהיה מי שיגיד שזה לא חוק גזעני אלא חוק טוב, כי דרוזי, שכן מזדהה עם המדינה, יוכל להתקבל וערבי אנטי ציוני לא יוכל.

 

"אני בספק רב, יפסלו גם את הדרוזי בגלל שהוא לא חוגג את חגי ישראל, לדוגמא, זה כבר נעשה בפועל, עם בדואים ששירתו בצה"ל ולא התקבלו ליישובים יהודיים".

 

נניח שהחוק מונע כניסה של ערבים ליישובים יהודיים, למה זה מונע את השתלבותם בכלכלה?

 

"מאז הקמת המדינה, לא קם אף יישוב ערבי במדינה, והם גם לא התרחבו. מעבר ליישובים יהודיים זו הדרך היחידה שלהם למצוא לעצמם מגורים חדשים באופן חוקי. בישובים הקטנים הללו יש איכות חיים, סטאטוס וקרבה למקומות עבודה. כניסתם ליישובים זה לא מה שיסגור את הפערים, אך האיסור על כניסתם זה מה שאומר - הדרך בפניכם סגורה".

 

דווקא הממשלה הנוכחית, ובעיקר שר השיכון אריאל אטיאס, היא הראשונה שמוציאה מכרזים רבים לשיווק קרקעות להרחבת יישובים ערבים.

 

"זה נכון, בגלל שאטיאס מפחד שערבים יגורו יחד עם היהודים. הוא מבין שלא תהיה להם ברירה והם יגורו בערים יהודיות, כמו שקורה בפועל. למיטב ידיעתי, אטיאס היה השר הראשון שאמר שערבים ויהודים צריכים לגור בנפרד".

 

היית רוצה שערבים יגורך ביישוב מגוריך?

 

"בעיר מגוריי יש ערבים וזה לא מפריע לי, להיפך. יתרה מכך, אני שוקל בימים אלה מעבר לשכונה מעורבת".

 

"סידורי האבטחה - מסר שהציבור הערבי מסוכן"

יש לציין שהכנס, שכאמור נערך ביפו, נערך תחת סידור אבטחה חסר תקדים. מאבטחים שומרים היטב על כל וועידה כלכלית בהשתתפות ראש הממשלה, אך בוועידות הנערכות בבתי המלון של דרום תל אביב, שנמצאים במרחק הליכה מיפו, השומרים נמצאים בתוך המלון, ואילו לכבוד הכנס הזה, הציבו כוחות הביטחון מחסומים ברחובות יפו, ברדיוס של קילומטר ממקום הכנס. לדברי בארי-סוליציאנו: "גם סידורי האבטחה החריגים הם מסר לציבור הערבי שהוא מסוכן, בלי סיבה ביטחונית שיש בה היגיון".

 

שר התמ"ת, שלום שמחון, אמר לynet בתגובה לדבריו של בארי-סוליציאנו: "זה דמגוגי לגמרי. החוק לא מונע שילוב של ערבים, אלא שומר על קהילות קטנות עם אופי מיוחד. אני חי בקהילה קטנה כזו, באזור שבו 70% ערבים, ויש לנו בדיוק אותה גישה למקומות עבודה כמו להם. זה פשוט קשקוש".  

 

בנאום שנשא בכנס, התייחס גם שר השיכון אטיאס לאמירות אלו ואמר: "אנו מוציאים יותר מכרזים לדרוזים ולערבים, אם בודקים לפי גודל האוכלוסיה, ובצדק, כי הם סובלים ממצוקת דיור גדולה יותר, ואיננו מתכחשים לכך. הבעיה היא שכנראה בנינו את המכרזים באופן שאינו מתאים לדרישות האוכלוסייה.

 

"הבעיה היא שאין מספיק ביקוש מצד הערבים עצמם לאדמות שאנו משווקים להם. במגזר הדרוזי, שקיבל סבסוד עמוק במיוחד, יש היענות של 30% בלבד. אני חושב שחלק מהסיבה לכך, היא הבעיה שקיימת גם במגזר היהודי בפריפריה: גם כשיש קרקעות אין כסף לבנות ולקנות בתים. הפיתרון לכך זה נושא שאנו נמצאים בו בעימות עם האוצר: החזרת הסבסוד במשכנתאות לזוגות צעירים בפריפריה - זה יעזור לכל המגזרים. אנחנו מתכוונים להתעמת על דרישות אלה מול האוצר".

 

אטיאס אמר ל-ynet בתגובה לטענות: "איננו מונעים מאיש להתמודד במכרזים בערים המעורבות, אבל אנחנו מונעים מיהודים להתמודד במכרזים ביישובים ערביים, בשל העובדה שרוב מכריע של התושבים הערבים רוצה לגור ביישובים ערביים. שאר הטענות הן בין דמגוגיה לפופוליזם זול".

 

ממארגני הכנס נמסר בתגובה לטענות בעניין האבטחה: "יפו נבחרה כמקום הכנס בשל האותנטיות שלה ובשל העובדה שהיא יותר מכל מקום אחר מסמלת חיים משותפים בין יהודים וערבים. סידורי האבטחה באירועים שבהם משתתף ראש הממשלה נעשים בהתאם להוראות כוחות הביטחון".

 

ממשרד ראש הממשלה לא נמסרה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רה"מ בוועידה
צילום: חגי דקל
מומלצים