שתף קטע נבחר

צבא נערים ואבנים. הסודות של הפגנות נבי צלאח

כמעט 4 שנים שמדי יום שישי נערכות הפגנות אלימות בכפר הפלסטיני הסמוך לרמאללה. כעת, בעקבות מעצרם של שבעה נערים והגשת כתבי האישום נגדם, נחשפת פעילותם הקשה. מהרעלה ועד ידויי בקבוק התבערה - הצצה אל מאחורי הקלעים של ההפגנות האלימות ביותר בסביבה

כבר קרוב לארבע שנים שמדי יום שישי מתקיימות הפגנות אלימות בכפר הפלסטיני נבי צלאח, השוכן ליד רמאללה. ההפגנות שכוללות ידויי בקבוקי תבעה, זריקת אבנים והבערת צמיגים, פרצו על רקע סכסוך קרקעות עם המתנחלים מנווה צוף הסמוכה. ואולם, לפי מה שקורה בשטח, נראה שמדובר במשהו עמוק יותר, וכפי שהצהיר בדצמבר האחרון ראש מועצת הכפר: "נפסיק רק כשהכיבוש יבוא על סיומו והמתנחלים יפונו מכאן".

 

 

מדי יום שישי נערכות הפגנות בנעלין ובבלעין הסמוכות לגדר ההפרדה, אך האירועים בנבי צלאח ידועים כאלימים ביותר. לפני כשבועיים, היחידה המרכזית של מחוז ש"י בפיקודו של מפקד הימ"ר, אלי אסייג, עצרה בשיתוף פעולה עם חטמ"ר בנימין את נאג'י תמימי, תושב הכפר בן 48, בחשד לארגון ההפגנות והסתה לאלימות. מעצרו הוארך מספר פעמים, וכעת הוא עצור בכלא עופר.


ההפגנות האלימות ביותר. (צילום: AP) 

 

תמימי הוא לא עוד אחד מתושבי הכפר. הוא משמש כסגן המנהל הכללי במחלקת הקרקעות והתשתיות ברמאללה, השייך למפקדת התיאום והקישור של הרשות הפלסטינית.

 

ביום ראשון האחרון הוגש נגד תמימי כתב אישום שכולל אישומים חמורים, כגון הסתה, תמיכה בארגון עוין, ארגון ונטילת חלק בתהלוכה ללא רישיון, כניסה לשטח צבאי סגור, פעילות הסתה ותעמולה עוינת, זריקת חפצים לעבר אדם ופגיעה ברכוש. תמימי אינו משתף פעולה עם חוקריו. בחלק מהזמן הוא שומר על זכות השתיקה ובשאר "מרצה" לחוקריו נגד הכיבוש. אם יורשע, עשוי בית המשפט הצבאי לגזור עליו 14 חודשי מאסר ותשלום קנס כספי בגובה אלפי שקלים.

 

במשטרת מחוז ש"י בטוחים שתמימי הדמות המרכזית מאחורי ההפגנות והוא זה שגם מלבה אותן. במהלך השיחה עם ynet מתאר אסייג מערכת סמי צבאית המחולקת לגדודים ומפקדי שטח, שמטרתה להתעמת עם חיילי צה"ל.

 

"תמימי מנהל תחתיו צבא שלם של מפגינים, שמחולק בצורה מסודרת לגדודים בני 17-14 איש", מספר אסייג, "הוא דמות מאוד כריזמטית ומיליטנטית, ומכיר היטב את כללי המשחק - מה מותר ומה אסור. הוא לא עושה זאת באקראי. מדובר בפעולה מתוכננת היטב ולא בהפגנה עממית. הוא מלהיט אותם ומכווין אותם להתעמת עם כוחות צה"ל".

 

לפי אסייג, בראש כל גדוד ב"צבא" של תמימי עומד מעין מפקד, וכל גדוד כזה אחראי על התגרות אחרת בצבא, "הכל בניצוחו ובניהולו של אדם אחד".


"מכיר היטב את כללי המשחק - מה מותר ומה אסור" (צילום: רויטרס) 

 

מלבד תמימי, בשבועות האחרונים עצרו אנשי ימ"ר ש"י גם שבעה נערים בגילאי 16-14, שתועדו מיידים אבנים ובקבוקי תבערה לעבר כוחות צה"ל. נגד כל השבעה הוגשו כתבי אישום והם נעצרו עד תום ההליכים המשפטיים. למרות שמדובר רק בנערים, ממצאי חקירותיהם הם ששפכו אור על ההתנהלות "הצבאית" מאחורי ההפגנות ועל פעילותו של תמימי.

 

הסימון: צלצול - ניתוק

הנערים סיפרו לחוקריהם כיצד תמימי גייס אותם במסגד ובמבנה המועצה המקומית, חילק להם רעות לכיסוי הפנים והסביר להם איך לפעול. "ההוראות היו לצאת להפגנה לא אלימה בתחילה. כשהתהלוכה הייתה מגיעה למרכז הכפר, ואנשים היו מסתובבים לאחור, זה היה האות להתחיל ליידות אבנים", סיפר אחד הנערים שרק בן 14 וחצי.

 

לא רק הנערים מהכפר נבי צלאח משתתפים בהפגנות. תמימי דאג גם לגייס מהכפרים הפלסטינים הסמוכים, כמו דיר ניזאם, דיר א-סודאן ובית רימא. ביחד הם כולם מחולקים לשמונה גדודים, כשכל אחד מהם מונה 25 "חיילים" ובראשו המפקד שנמצא בקשר עם תמימי שעומד על אחד משני גגות המבנים הגבוהים בכפר. הנערים עד גיל 15 כונו "אל-אשבל" ("הצעירים") ועליהם אחראי בסים תמימי שגם הוא נעצר לאחרונה.


"כתבו דו"ח על האירועים". משליכים אבנים בנבי צלאח (צילום: רויטרס)

 

"הסימון לאותם מתפרעים היה ניתן באמצעות הטלפון", פירטה התביעה הצבאית בבית המשפט, "במקרים מסוימים היה צלצול וניתוק, ובמקרים אחרים היו הוראות באמצעות הטלפון או כריזות באמצעות רמקולים". לדברי התביעה הצבאית, "לאחר שהקבוצות היו מתעמתות עם כוחות צה"ל בכפר, תמימי ואחרים היו נפגשים בביתו ובוחנים את ההוראות שנתנו לקבוצות. הם גם נהגו לכתוב דו"ח על האירועים שהתבצעו".

 

הפגנות בשלט רחוק 

ראש צוות החקירה בימ"ר ש"י, ג'לאל עוידה, סיפר על התפקידים השונים של כל אחד מהגדודים בעת ההפגנה. "היו כאלה שתפקידם היה ליידות אבנים ממוקד מסוים, אחרים להסית את כוחות צה"ל. היה גדוד שתפקידו להצית צמיגים ואחר לתקוע את הג'יפים הצבאיים עם פחי אשפה בוערים. אחרים עוסקים במארבים לכוחות צה"ל המסיירים במקום במהלך השבוע. בכל סוף שבוע גדוד אחר יצא לפגרה ולא השתתף בהפגנות על מנת להחליף כוחות".


"מעצרו של תמימי פגיעה קשה למפגינים" (צילום: AP)

 

מחומר החקירה עולה גם כי הפעילים הזרים שלוקחים חלק בהפגנות נשמעים להוראותיו של תמימי, שהן בדרך להימצא בנקודות החיכוך עם כוחות הצבא ולחצוץ ביניהם לבין המפגינים. כך שאם יהיו מעצרים, הם אלה שתחילה ייעצרו. "הזרים אינם מודעים לשיטות הפעולה המלאות ולכן לא מסוגלים לספק מידע רב", מסביר

עוידה.

 

למרות שהדבר לא הוכח, ככל הנראה גורמים הקשורים לרשות הפלסטינית הם שמכווינים את הפעילות והכספים שמשולמים לנערים מגיעים מתרומות מארגונים הרשומים בחו"ל. ואולם, ל-ynet נודע כי אם תוך כדי ההפגנה אחד הנערים נפצע, מוגשת בקשה לסיוע מאחד מאותם ארגונים, אך הכסף לא מגיע לפצוע.

 

בינתיים, ההפגנות האלימות בנאבי צלאח ממשיכות להתקיים, ככל הנראה בשלט רחוק. "ברור שיימצא לתמימי ראש אחר להנהיג את ההפגנות" מסכם אסייג, "אולם ברור גם שמעצרו הוא בדבר פגיעה קשה למפגינים והדבר כבר מורגש בשטח".

 

האנרכיסט יונתן פולק מסר בתגובה: "מעניין שהמשטרה שכחה לציין כי העלילות המתוארות בכתבה מבוססות על עדותו של ילד בן 14, שנלקח ממיטתו באישון לילה ובאיומי רובה, הוכה על ידי החיילים, ונחקר לאחר שלא התאפשר לו לישון בלילה. מרתק עוד יותר שהמשטרה שכחה לציין גם שהוכח בבית המשפט שהנער נחקר ללא נוכחות מי מהוריו כפי שדורש החוק, ללא שנאמר לו שעומדת לו זכות השתיקה ולאחר שנמנע מעו"ד שלו, אשר היה נוכח בתחנה, לפגוש אותו".

 

"במסע התשבחות העצמי של המשטרה והניסיון להשחיר את המאבק העממי הפלסטיני, שכחה המשטרה באורך פלא גם להזכיר כי בית המשפט הצבאי עצמו מצא כי הפגמים בחקירתו של הנער כה קשים עד שיש להורות על שחרורו בתנאים", הוסיף פולק.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מהומות בנבי צאלח
צילום: רויטרס
נבי סאלח. "לא הפגנה עממית"
צילום: רויטרס
מומלצים