שתף קטע נבחר

בוסתנים, פריחה ורכבת: טיול בנחלי שורק וקטלב

הנחל הכי ארוך בהרי ירושלים, שנשפך לים לא הרחק מפלמחים, מציע בעונה הזאת שלל פריחה וגוונים ירוקים, מנוקדים באדום של גזעי הקטלב. קבלו המלצה חמה לטיול בנוף הקריר

טיול קל יקח אתכם השבוע אל אפיק נחל שורק, העמוק והרחב, ואל האפלוליות הנעימה של נחל קטלב. במהלך המסלול יחשפו תחנות בזמן של רכבת ישראל החדשה ושל זו הישנה שעלתה מיפו לירושלים. עכשיו, כשהטבע זועק כולו אביב - זהו אחד המסלולים היפים בו תפגשו נוריות סחלבים וצבעונים, וכמובן הרבה עצי קטלב אדומי גזע.

  

 

איך מגיעים?

נוסעים בכביש 386 היפה מעין כרם לכיוון בר גיורא. הכביש נמשך לאורך עמקו הירוק של נחל שורק,

כשהוא עובר לרגלי מעיינות הסטף והמנזר הציורי של אבן ספיר (מנזר יוחנן) שמולם. חולפים בהמשך על פני המכון הגדול לטיהור ביוב שבעמק הנחל. לאחר כ-8 ק"מ מגיעים אל מסעף הדרך לתחנת בר גיורא (1). כאן פונים ימינה ונוסעים בדרך עפר טובה המלווה את מסילת הרכבת. לאחר כ-2.5 ק"מ חונים ברחבת עפר רחבה בצל עצי אקליפטוס, כשממול תחנת הרכבת (2).

 

תופעה גיאולוגית ייחודית

נחל שורק הוא הארוך בנחלי הרי ירושלים. כ-40 ק"מ אורכו רק בתחום הרי ירושלים, בין רמאללה לבית שמש. משם הוא ממשיך בשפלה ובמישור החוף לאורך כ-30 ק"מ נוספים, עד לשפך הים ליד קיבוץ פלמחים, לא הרחק מהכור הנושא את שמו של הנחל. יחד עם יובלו הגדול, נחל רפאים, הוא מנקז את מי הנגר העילי של כ-80% מן השטח של הרי ירושלים.


הכי ארוך באזור. נחל שורק (צילומים: שמעון לב) 

 

הנחל מפתיע בשתי תופעות גיאולוגיות חריגות. ראשית, חתך העמק שלו עצום ממדים – רוחב עמק הנחל מגיע ל-4 ק"מ ועומקו לכ-400 מ'. זהו מפתח שאינו פרופורציונלי לשטח הניקוז שלו. החוקרים העלו כבר לפני זמן רב השערה מעניינת והגיונית בעניין המפתח המוגזם הזה: נראה שנחל שורק בן ימינו הוא המשכו התחתון של נחל קדום, שאורכו היה פי שלושה ויותר, ואגן ניקוזו הגיע לאלפי קילומטרים רבועים. ידוע שלפני יצירת הבקע הסורי-אפריקאי ירדו נחלי ענק מעבר הירדן במזרח אל הים התיכון. יצירת הבקע הזה בין עבר הירדן לישראל קטעה את העמקים הללו. חלקיהם המזרחיים מסתיימים כיום בבקעת הירדן והמערביים נמשכים מפרשת המים הארצית לים התיכון.

 

התופעה הגיאולוגית השנייה הבולטת במקום היא הפיתולים החריפים דמויי האות היוונית אומגה. הם נמשכים לאורך עמקו של הנחל, ומכונים מאנדרים. זוהי תופעה לא שגרתית, שמוסיפה נופך ייחודי לנופי הנחל.

 

תצפית על הנחל

נחל שורק, הנושא לאורך מסלולו שמות שונים (ואדי רמאללה, ואדי בית חנינא, ואדי תולמא, ואדי עין כרם וואדי סראר), הוא שמורת הטבע הגדולה ביותר בהרי ירושלים. מעל לכל, בולט בו החורש הים תיכוני היפה המכסה את מורדות עמק הנחל. בעבר היה נהוג לכנות את הנחל בשם השגוי נחל שורק, על שום שריקת הרכבות הנוסעות בו בין תל אביב לירושלים, אך השם הנכון הוא נחל שורק, על שום גפן השורקה שבעבר היו מגדלים לאורכו.

 

את מסלול ההליכה מתחילים בחציית הנחל לעברו הדרומי מעל גשר מתכת צר, שהותקן על גבי צינור מים. ממשיכים מערבה מתחנת הרכבת בשביל רחב מסומן ירוק, שעובר בגשר קמרוני מתחת למסילה. מעברה השני של תחנת הרכבת נזהה מסעף שבילים: שביל שסימונו שחור ממשיך דרומה במעלה נחל קטלב אל עין גיורא שבראש הנחל, ושביל שסימונו ירוק פונה ימינה מערבה. פונים בשביל הירוק ועולים איתו מערבה. השביל עובר תחילה בחורש נמוך, ובהמשך בשולי מטע זיתים יפה.

 

קבר השיח'

לאחר כ-20 דקות מגיעים אל חורבות הכפר דיר א-שיח' (3) ואל מיבנה הקבר הגדול של שיח' באדר. הקבר הוא המיבנה השלם היחידי שנותר מן הכפר הנטוש דיר א-שיח'. זהו מיבנה מונומנטלי ומרשים, שבראשו כיפה גדולה ולבנה. מומלץ מאוד לסייר במקום. דרך פתח קטן בקיר האבן, התוחם את מיבנה הקבר, ניתן לרדת לחצר עם בור מים, וממנה להמשיך אל חלל המיבנה עצמו המכונה "מקאם", כלומר בית תפילה בערבית. הוא הוקם לזכרו של שיח' באדר, שהיה מפורסם במעשי הניסים שלו בימי הביניים.

 

ממבנה הקבר ממשיכים דרומה בשביל הירוק, בהליכה בין חורבות הכפר. לאחר 50 מ' מגיעים למסעף שבילים (4): השביל הירוק פונה ימינה לצפון-מערב, שביל כחול ממשיך ישר לכיוון דרום-מזרח, ועולה דרך מדרונו של נחל קטלב אל עין גיורא. פונים בשביל האחרון ומתקדמים לאורכו. השביל נמשך על קו גובה אחיד פחות או יותר, על גבי מדרון תלול ומיוער בעצי אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית וקטלב. מכאן נשקף נופם של נחל שורק ונחל קטלב. לאחר כקילומטר הליכה פוגשים בצינור המים העולה מנחל קטלב אל בר גיורא (5). חוצים אותו הלאה לדרום-מזרח, מעל עמקו הצר של נחל קטלב.


חלון לנוף הנשקף מדיר א-שיח'

 

צל ומי מעיין

לאחר הליכה של קילומטר נוסף מנקודת חציית הצינור מגיעים אל צומת שבילים (6). השביל הכחול מתחבר בנקודה זו לשביל שחור. פונים שמאלה בחדות לכיוון צפון ויורדים עם השביל השחור אל ערוצו של נחל קטלב (ולא ממשיכים עם אותו שביל שחור הלאה לדרום מזרח אל עין גיורא ואל צומת בר גיורא). הירידה נוחה, הגם שלעיתים היא תלולה מעט. לאחר כ-10 דקות מגיעים לאפיק נחל קטלב. עמק הנחל צר מאוד, כמעט קניוני, ושוררת בו אפלולית נעימה שמעניקים צל הקירות ועצי האלון הגדולים הצומחים בנחל. מכאן מתחילים את הירידה בעמקו המרהיב של נחל קטלב.

 

במהרה מגיעים אל עין קטלב (7) – שתי נביעות מים קטנות בערוץ הנחל שמזינות פלג מים צנוע. צמחי מים מלווים את הפלג הזה לאורכו: שנית, ערברבה, פטל קדוש, נענע משובלת ואף עצי ערבה יפים. ליד הנביעה התחתונה שרידי מיתקן לאיסוף המים. זוהי בריכת בטון קטנה וסגורה, שלרגליה סכר בטון. מכאן משכו בכח הכבידה מים בצינור לתחנת הרכבת של דיר א -שייח', היא תחנת בר גיורא של ימינו. המים נאספו במכלי ברזל גדולים שנותרו עד היום ליד התחנה, ושימשו ל"תדלוק" רכבות קיטור שעלו מיפו לירושלים.


קיר אבנים בנחל קטלב

 

השביל היורד בנחל מגיע אל בוסתן קטן (8), שנותרו בו כמה עצי לימון. בהמשך הוא חובר לדרך עפר סחופה,

המלווה את צינור המים הגדול (אותו צינור שחציתם בדרך מדיר א-שיח' לראש נחל קטלב). כאן, בקטע האחרון של הנחל, מתרבים עצי הקטלב אדומי הקליפה, שעל שמם נקרא הנחל. במהרה מגיעים לתחנת בר גיורא שבמפגש נחל קטלב עם נחל שורק. מיבנה התחנה השתמר היטב. זהו מיבנה בריטי שהוקם במעבר בין מסילה אחת למסילה אחרת באותה תחנה ונקרא נקודת עיתוק. בנקודה זו היו נפגשות בתזמון מדויק הרכבת העולה לירושלים וזו היורדת ליפו. בסמוך לתחנה ומעט ממזרח לה עומדים מכלי המים החלודים שאליהם נאספו המים ממעיינות נחל קטלב. מן התחנה יורדים חזרה לגשר המתכת שמעל לאפיק נחל שורק, וחוצים אותו אל רחבת החניה, שם ממתין הרכב.

   

מידע כללי:

טיול רגלי

אורך המסלול: כ-5 ק"מ

משך הטיול: 2 - 4 שעות

 

  • המסלול מבוסס על טיול מאת מנחם מרקוס שהופיע בספר "מורה דרך" בהוצאת מפה.

 

  • היכנסו לאתר מפה לעוד טיולים מומלצים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עצי קטלב מכל עבר
צילום: באדיבות אתר מפה
תחת גשר הרכבת בבר גיורא
צילום: שמעון לב
תחנת הרכבת הישנה בבר גיורא
צילום: שמעון לב
מומלצים