שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מעכשיו: כל שעה היא שעת כדוה"א - כך תעשו זאת

באמצעים פשוטים ותוך ויתורים קטנים, כל אחד יכול להקטין את הנזק הסביבתי שהוא גורם, למשל לחסוך במים ובאנרגיה, להיפרד מהמכונית ולהקטין את נפח האשפה. רגע אחרי כיבוי האורות - זמן לשינוי

רק השבוע שרנו יחד עם הילדים "למה לא כל יום פורים?", אך לקראת יום כדור הארץ שצוינה אתמול (ה'), אני רוצה לשאול - למה לא כל שעה היא שעת כדור הארץ?. אני לא שואלת את זה רק בגלל החגיגות הנחמדות והשמחה, שאני תמיד ששה להם, אלא בגלל שפתאום כולם דואגים לכדור הזה שלנו ורוצים לעשות לו טוב.

 

לדעתי, כל שעה צריכה להיות "שעת כדור הארץ". בכל רגע נתון אנחנו צריכים לחשוב על מעשינו ועל ההשפעה שלנו על כדור הארץ - היחיד שיש לנו, אותו כדור שמספק לנו את כל המשאבים הנחוצים לחיים טובים. ובכל יום עלינו להבין, שהבעיות הסביבתיות הגלובאליות המאיימות - משינוי אקלים ועד להכחדת מינים רבים - הן תוצאה מצטברת של טביעות אקולוגיות קטנות של מיליארדי אנשים.

 

יש לנו רק כדור אחד והוא אמור להספיק לכולנו. משום כך עלינו ללמוד לחיות כך שההשפעה שלנו תהיה פחות הרסנית ויותר מפייסת, תוך התחשבות בגבולות של כושר הנשיאה של הכדור שלנו. כל אחד צריך לבחור איפה הוא מתמקם על הרצף בין "נוחות" ל"אחריות" - בקצה של הנוחות יש את חיי הבזבוז, בלי מחר, שכנים, סביבה ודורות עתידיים. בקצה של האחריות יש חיים עם מודעות ותחושה של סולידריות, המלווה בדאגה שגם לשכנים, לסביבה ולילדים שלנו - יהיה טוב.

 

המדדים הכלכליים המקובלים מצביעים לכאורה על שגשוג בטווח הקצר. אם מפעילים מחשבה תחילה, אין סיבה ששגשוג כלכלי יבוא על בריאות הציבור ומערכות אקולוגיות, אך המציאות היום היא שונה. באורח חיינו העכשווי אנחנו דוהרים, אבל בכיוון הלא נכון: זהום אוויר כרוני, העלמות שטחים פתוחים, איכות מים לא ראויה והתדלדלות מגוון בעלי החיים בארץ, הם רק חלק מהרעות החולות שכבר פקדו אותנו.

 

אפשר גם אחרת

כעת, דמיינו את עצמכם נוסעים ומגלים לפתע שאתם לא בכיוון הנכון. האם תתעלמו ותמשיכו לנסוע לכיוון הלא נכון, או שתקחו אחריות, תבדקו איפה טעיתם ותשנו כיוון?

 

רגע לאחר שכיבינו את האור לשעה - על כל אחד מאיתנו למצוא את הכיוון הנכון שלו - לא להסתפק רק בשעה אחת שמכבים את האור, אלא לבחון את אורח חיינו ולפעול אחרת. באמצעים פשוטים ותוך ויתורים קטנים, כל אחד מאיתנו יכול להקטין את הנזק הסביבתי שהוא גורם. כמה טיפים לדוגמה:

 

חסכו מים - סגרו את הברז בזמן צחצוח השיניים, אל תשטפו את המכונית עם צינור, השתמשו במי המגזן להשקיית העציצים ועוד.

 

חסכו אנרגיה - השתמשו בנורות חסכניות, כבו את האור והמזגן כשאתם יוצאים מהחדר והקפידו על כיבוי מלא של מכשירי החשמל.

 

חסכו נייר - הדפיסו רק מה שחייבים - ומשני צידי הדף, שמרו דפים משומשים והשתמשו בצד השני שלהם.

 

עזבו את המכונית - העדיפו תמיד אופניים או תחבורה ציבורית על פני כלי הרכב הפרטי. כך גם תוכלו לפגוש אנשים וגם להספיק לקרוא את הספר שכבר שנים מחכה לכם.

 

הפחיתו את הצריכה - ככל שנקנה פחות - נזהם פחות. משום כך קנו רק מה שבאמת צריך, וגם אז - העדיפו חנויות יד שנייה או שווקי קח תן. ואם כבר קונים - אז לפחות מוצרי סחר הוגן ותכשירים שלא נוסו על בעלי חיים.

 

הקטינו את נפח האשפה - העדיפו שימוש בכלים רב פעמיים על פני שימוש בחד פעמיים, השתדלו לקנות מוצרים ללא אריזות או אריזות מתכלות, עשו שימוש חוזר במה שאפשר, מחזרו והפכו שאריות אוכל לדשן לגינה (קומפוסט). 

 

הקטינו את צריכת הבשר - זה גם בריא יותר וגם יסייע להקטין את הנזק הסביבתי שנגרם מתעשייה זו.

 

תהנו מדברים פשוטים שלא מגדילים את הנפח הכלכלי המזהם שלכם - שקיעה בים, זריחה על ההר, פיקניק ביער, טיול במדבר, טיפול בגינה קהילתית אורגנית, יצירה משפחתית.

 

היפכו למשפיעים- התנדבו לפעילות בשכונה, בוועד בית הספר, בארגונים, בוועדות איכות סביבה, בוועדות תכנון ובניה ברשות המוניציפאלית ועוד.

 

שעת כדור הארץ נותנת לנו אפשרות לחשוב ושקול כיצד לשנות כיוון ולהתחיל בפסיעות קטנות וגדולות אל ה"קיימות", כלומר חיים בריאים ויציבים, בהרמוניה עם הארץ שלנו. כי אפשר גם אחרת.

 

הכותבת היא יושבת ראש משותפת של מפלגת התנועה הירוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיריית ת"א מחושכת בשעת כדור הארץ
צילום: יעל צור
מומלצים