שתף קטע נבחר

עומדים לפטר אותך? כך תשנה את רוע הגזירה

גם אם חרב הפיטורים מתנופפת מעל ראשך לא הכל אבוד. יש סייגים בחוק, ממילואים ועד טיפולי פוריות - שיקשו לפטר אותך. כמו כן, המעסיק חייב לאפשר לך להגן על עצמך בשימוע - וחשוב לדעת איך לעשות זאת? מדריך למקרה חירום

 

לא נעים לאבד מקום עבודה, ובעיקר כואב בכיס. יש דרכים למנוע את הפיטורים אך בשביל לעשות זאת צריך להבין מדוע מפטרים אותך? בדרך כלל יש לפיטורים 2 סיבות עיקריות. הראשונה: פיטורים אישיים - פיטורים ש"האשם" בהם נעוץ בעובד; לדוגמה, פיטורים על רקע אי התאמה מקצועית או חברתית או ביצוע עברות משמעת. השנייה:  פיטורים ארגוניים בשל צמצום או "התייעלות" - ש"האשם" בהם הוא המעסיק, שנאלץ לשנות את הרכב כוח האדם בעסק שלו, בשל משבר כלכלי או ניהול כושל.

 

אבל לפני שהבוס שולח אותך הביתה, חשוב לדעת שהוא חייב לזמן אותך לשימוע לפני פיטורים. אופי השימוע משתנה בהתאם לסיבת הפיטורים. בפיטורים אישיים מנסה העובד להסביר את מעשיו או לשכנע שיש מקום להימנע מפיטוריו ולהסתפק בצעד פוגעני פחות. בפיטורים ארגוניים שאינם "באשמת" העובד, השאלה אינה "למה מפטרים?" אלא "למה מפטרים דווקא אותי?".

 

מה כדאי לעובד לומר בשימוע?

חובת השימוע של המעסיק מצומצמת למדי: הוא אמור להרכיב רשימת מפוטרים על פי שיקולים עניניים, כגון: עלויות העסקה, ותק בעבודה, מצב סוציאלי, מצב כלכלי, מצב בריאותי ועוד. המעסיק צריך לשקול זה מול זה את צרכי העבודה ואת הנזק שייגרם לעובד שעתיד להיות מפוטר, גם ביחס לעובדים אחרים שמועמדים לפיטורים.

  

בשביל למנוע את הפיטורים - תבין מה השיקולים. ראשית, כדאי לברר מראש מהם השיקולים על פיהם מורכבת רשימת המפוטרים. מדובר ברשימה שאמורה להיות גלויה ופומבית ואפשר לבקש את הרשימה מהמעסיק או מארגון העובדים, אם קיים כזה.

 

בשימוע העובד צריך להביא את המעסיק למסקנה שיש להעדיף פיטורי עובד אחר על פניו.

איך עושים זאת:

  • רצוי להדגיש את הוותק בעבודה. כאשר עובד הועסק במקום העבודה תקופה מסוימת, עזב וחזר לעבוד שוב בחלוף פרק זמן, ראוי לציין את תקופת העבודה הראשונה גם אם לא היתה רצופה.
  • רצוי להדגיש מגוון של תפקידים שהעובד מילא. מדוע? אולי המעסיק מסתכל רק על התועלת מהתפקיד הנוכחי, ולא שם לב שאפשר לנצל את כישורי העובד בתפקיד אחר.
  • לנצל את "מידת הרחמים". ראוי להדגיש פרטים שלא משתקפים בתיק האישי, ולא להתבייש באף פרט. למשל, אם העובד מטפל בבן משפחה חולה, כדאי שהמעסיק ידע מכך ורצוי להציג לו אישורים רפואיים. אם העובד נמצא במצב כלכלי קשה - לקח בדיוק משכנתא, או עתיד להיוולד לו ילד או כל פרט אישי אחר שמלמד על מצוקה כלשהי שמצריכה התחשבות מיוחדת - זה הזמן לחשוף אותו.
  • אם אין בידי העובד נימוק יוצא דופן כלשהו שמבדיל אותו מחבריו לעבודה, כדאי לגלות בשימוע נכונות לפתרונות חלופיים. אלו פתרונות? למשל להציע הפחתת שכר זמנית במקום פיטורים, מעבר לעבודה חלקית כדי לקצץ בעלויות ההעסקה, ביצוע מטלות נוספות של עובד אחר בנוסף למטלות שלו; הסכמה לעבור הכשרה והסבה מקצועית; הסכמה לוותר על תנאים נלווים (כגון רכב צמוד, תוספת ביגוד, מימון הוצאות טלפון ודומיהם). המשותף לאותם פתרונות הוא המשך עבודה בעלות נמוכה יותר. אם מטרת המעסיק היא לחסוך באמת בעלויות, יש סיכוי שיעדיף פתרון כזה על פני הצעד הקיצוני של פיטורים.

  • כדאי להזכיר הישגים ולא להניח שהם הוכנסו לחשבון. ציינו בשיחת השימוע מכתבי הצטיינות, חוות דעת חיוביות שניתנו במהלך השנים, המלצות ממונים, מכתבי תודה מלקוחות וספקים, כל תרומה במהלך השנים שאינה מובנת מאליה. גם אם הסכמתם להפחתת שכר בגל פיטורים קודם או התגייסתם לעבודה מאומצת לצורך פרויקט מיוחד - זה מצריך אזכור. 

 

הבוס לא השתכנע? נפנף בחוק

אם ביצעתם את כל זה והמעסיק עדיין איתן בדעתו לפטר אתכם - נסו להיתלות בחוק ובמצבים שמצריכים התחשבות מיוחדת לפיו. למשל:

  • מחלה או מוגבלות של העובד מחייבת את המעסיק לתת לה משקל מכח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
  • עובד מבוגר יכול להדגיש את גילו ואת הקושי למצוא עבודה אחרת.
  • חל איסור לפטר עובד או עובדת בטיפולי פוריות, בהריון ובמהלך 60 יום לאחר תום חופשת הלידה.
  • יש לציין זימון לשירות מילואים אם הוא עומד על הפרק בתקופה הרלוונטית לפיטורים.
  • עובדים שפעילים בארגון העובדים זכאים להגנה מיוחדת.

 

"פטר את יוסי, הוא איטי יותר" 

לא רצוי להציע למעסיק לפטר עובדים אחרים. מעבר לעניין המוסרי, נקודת המוצא היא שהמעסיק מכיר את כל העובדים ממילא. מה כן אפשר לעשות? לומר משפטים כלליים כמו: יש לי הרבה מכתבי המלצה בהשוואה לעובדים אחרים; אני ותיק מאחרים; אני קרוב יותר לגיל פרישה מאחרים. כלומר, להשתמש בהשוואה כללית ולא פרטנית.

 

הפור נפל ואין מוצא? מקסם את תנאי פרישתך 

אם הפור נפל ובכל זאת המעסיק החליט לפטר אותך, יש מקום לשקול ולבקש קיום שימוע נוסף לצורך דיון בתנאי פרישה. כאן המקום לבקש פיצויים מוגדלים, תקופת הסתגלות ארוכה ואפילו פנסיה תקציבית עד למועד הזכאות לפנסיה מקרן פנסיה או מחברת הביטוח.

 

גם במקום בו קיים ארגון עובדים וחלים על העובד הסכמי פרישה, יש אפשרות לבקש התחשבות מיוחדת מוועדת חריגים. מדובר בגוף משותף למעסיק ולארגון העובדים שמטרתו לאפשר לעובד פרק זמן הולם לחיפוש עבודה אחרת. אז אם נסיונותיכם למנוע פיטורים לא צלחו עד כה - נסו גם את זה. אחרי הכל, מה כבר יש לכם כבר להפסיד?

 

הכותבת היא מומחית בדיני עבודה, שותפה במשרד עוה"ד רובין-שמואלביץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיטורים? לא כל כך מהר
צילום: shutterstock
עו"ד דפנה שמואלביץ
צילום: שלף הבר
מומלצים