שתף קטע נבחר

איתן אמר: כשמתים איברים נרקבים. אבריו הצילו 8

הטרגדיה של איתן דיוויס בן ה-39, שנפטר במפתיע מדלקת קרום המוח, נתנה חיים לשמונה בני אדם. האיברים הושתלו במסגרת מרתון השתלות מיוחד שנערך בסוף השבוע האחרון בבתי"ח ברחבי הארץ. המרתון התאפשר לאחר שמשפחותיהם של שני נפטרים נוספים, כולם היו חתומים על כרטיס אדי, הסכימו לתרום

11 ישראלים קיבלו חיים חדשים בסוף השבוע האחרון, בזכות שלוש משפחות שהסכימו לתרום איברים. במרתון השתלות שנערך לאורך 24 שעות בימים חמישי ושישי, נרתמו עשרות אנשי צוות רפואי ומערך השתלות האיברים, לביצוע ניתוחי ההשתלות בחולים. בבית החולים "איכילוב" התקבלו שתי תרומות מבני 65 ו-68, שנפטרו עקב אירוע מוחי. בבית החולים "אסף הרופא" התקבלה תרומה ממשפחתו של איתן דיוויס, תושב יבנה בן 39, שנפטר לאחר סיבוך של דלקת קרום המוח. איבריו הצילו חייהם של שמונה חולים.

 

 

כל הנפטרים נשאו כרטיס אדי ובני המשפחות, לאחר שנקבע מוות מוחי נשימתי אצל יקיריהן, ביקשו לתרום את איבריהם להצלת חיים. "איתן היה אדם מאוד מיוחד" מספרת ל-ynet ענת, רעייתו של איתן דיוויס. "כל מה שעשה הוא עשה אותו עד הסוף. אני משוכנעת שהוא היה שמח אם היה יודע עד כמה התרומה עזרה וכמה אנשים הוא הציל. גם בשבילנו זו איזושהי נחמה. תמיד בהקשר הזה הוא אמר: האדם מת, זה לא עוזר שאיבריו יירקבו, לפחות יועילו למישהו אחר. ואם אפשר להציל חיים, זו נחמה קטנה לאבידה הגדולה".

 

מרתון ההשתלות: דרש היערכות מיוחדת

קצב השתלות איברים של יותר מתרומה אחת ביממה דורש היערכות מוגברת בכל המרכזים הרפואיים: חדרי ניתוח, בנק הדם, מעבדות, יחידות לטיפול נמרץ ועוד. לחץ ומתח רב מופעל על המומחים בתחום, מהרופאים המטפלים בממתינים להשתלה ולאחריה והרופאים המנתחים המבצעים את ניתוחי ההשתלה, ועד למרדימים, למפעילי מכונות הלב-ריאה, האחיות ומתאמות ההשתלה, אשר יחד עם הרופאים אחראיות על השגת ההסכמה מהמשפחה ועל שימור האיברים עד לניתוח התרומה.

 

מרתון ההשתלות כלל, כאמור, 11 חולים. בוריס רויטיך בן ה-54 מעפולה עבר השתלת לב בבית החולים "בילינסון". רויטיך עבר התקף לב בשנת 2003 ולאחריו עוד מספר התקפים נוספים, ובגופו הושתל קוצב. "מי שלא היה במצב הקשה של המתנה להשתלה לא יוכל להבין את המשמעות של החיים החדשים שקיבלתי" אמר היום. "קודם הייתי מתעייף מכל צעד וכל מיחוש היה גורם לי ללחץ רב. אני מודה למשפחת התורם שנתנו לי חיים".


יריב קריסטל וד"ר מילטון סאוטה, מנהל מחלקת ניתוחי ריאות במערך לניתוחי חזה ולב בבילינסון. מצפה לילד

 

שתי ריאות הושתלו ביריב קריסטל, גרפיקאי בן 28 מכפר רופין החולה בסיסטיק פיברוזיס (CF). קריסטל המתין כחצי שנה להשתלה, בזמן שהוא ורעייתו מצפים לילדם הראשון. לאורך תקופה ארוכה היו בני הזוג במתח באשר להתמודדות עם הלידה הקרבה לצד ההמתנה לתרומה שתציל את חייו של יריב. יריב מאושפז ביחידת טיפול נמרץ לב-חזה, מצבו טוב והוא אינו מונשם.

 

ריאה נוספת הושתלה באישה בת 59 מראשון לציון. היא מאושפזת ביחידת טיפול נמרץ לב-חזה. מצבה בינוני והיא עדיין מונשמת.

 

כבד הושתל באשה בת 55 מצפון הארץ, שסבלה מגידול בכבד. מצבה יציב והיא אינה מונשמת. כבד נוסף הושתל בגבר בשנות ה-50 לחייו מאזור המרכז שסבל מכבד שומני. מצבו קשה.

 

בבית החולים לילדים "שניידר" קיבלה ילדה בת חמש וחצי חיים חדשים לאחר שעברה ניתוח השתלת אונת כבד. הניתוח התבצע בערב שבת. הילדה, אשר סבלה מאי ספיקת כבד על רקע מחלת איטמות דרכי המרה, נזקקה להשתלה להצלת חייה. מצבה יציב.

 

מושתלי הכליה הם גבר בשנות ה-60 לחייו מאיזור המרכז ואישה בת 62 מהצפון - שניהם סבלו מאי ספיקת כליות.  

 

"היה ברור להם שזו הצוואה והרצון של יקירם שנפטר"

"המשפחות האצילות היו במצב כל כך טראגי של התמודדות עם עובדה קשה של מוות, אך מיד הסכימו לתרום איברים ולהציל חיים", סיפרה ל-ynet מיכל לוגסי, מתאמת ההשתלות של בית החולים "איכילוב". "לכל המשפחות ולבני משפחתם יש כרטיס אדי בארנקם והיה ברור להם שזו הצוואה והרצון של יקירם שנפטר, והתודה מתחילה מכאן, מהמשפחות שאומרות כן".


ד"ר איתן שניר (מימין) סגן מנהל המערך לניתוחי חזה ולב ב"בילינסון", בוריס רויטיך וד"ר טוביה בן גל, מנהל היחידה לאי ספיקת לב במערך לקרדיולוגיה בבית החולים 

 

"משפחתו של איתן ז"ל הייתה כל כך מקסימה", מוסיפה מירי לבנטל, מתאמת ההשתלות של בית החולים "אסף הרופא". "ראינו אחידות מלאה בהחלטה לתרום איברים ולהציל חיים לאחר מותו הטראגי בגיל צעיר כל כך. איבריו של איתן הצילו כל כך הרבה אנשים שהמוות היה קרוב אליהם ומכאן מילת התודה היא כל כך אדירה".

 

"חשיבות החתימה על כרטיס אדי היא גבוהה ביותר", אומרת דבורה שרר, דוברת המרכז הלאומי להשתלות. "למשפחה יותר קל לקבל החלטה לתרום איברים ולהציל חיים כשהנפטר חתום על הכרטיס. בנוסף, חוק הקדימות להשתלה קובע כי מי שחתום על כרטיס אדי יקבל קדימות להשתלה במידה ויהיה, חלילה, זקוק לה". 

 

במהלך השנה האחרונה נפטרו 124 ישראלים בעודם ממתינים להשתלה. רובם ממתינים לכליה, כבד, ריאה ולב. מדובר בעלייה משמעותית בהשוואה לשנים קודמות. בשנת 2006 נפטרו 64 ממתינים להשתלה, ב-2007 נפטרו 86 ממתינים, ב-2008 הלכו לעולמם 80 ממתינים וב-2009 נפטרו 92 ישראלים בעודם ממתינים להשתלת איברים.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איתן דיוויס ז"ל. "היה שמח לדעת כמה אנשים הציל"
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים