שתף קטע נבחר

"כיפת ברזל" הוצבה ליד ב"ש. נתניהו: בלי אשליות

המערכת, שאמורה להגן על תושבים בדרום מפני רקטות, תוכל כנראה לפעול תוך כמה ימים. במערכת הביטחון הבהירו כי יידרש זמן עד לשילוב מלא בפעילות הצבאית, וראש הממשלה הדגיש: "זה לא מענה שלם או מקיף. לא נוכל להגן על כל בית"

המערכת שאמורה להגן על חלק מתושבי הדרום נכנסת לפעולה, אבל ראש הממשלה מצנן את ההתלהבות: באזור באר שבע פרסו הבוקר (יום א') כוחות מערך ההגנה האווירית של צה"ל את המערכת המבצעית הראשונה של "כיפת ברזל" להגנה מרקטות. המערכת מוצבת מחוץ לעיר הגדולה. לפי ההערכות, בעוד כמה ימים היא תוכל לפעול.

 

"ישראל נתונה לאיום טילים 20 שנה, מאז מלחמת המפרץ", אמר הבוקר ראש הממשלה בנימין נתניהו לשרים בישיבה. "אינני רוצה ליצור אשליה שמערכת כיפת ברזל, שאנו פורסים לראשונה היום, תיתן מענה שלם או מקיף".


הגנה לתושבי באר שבע (צילום: הרצל יוסף)

 

הוא הוסיף כי "מערכת כיפת ברזל עדיין בשלב ניסיוני ובכל מקרה אין באפשרותנו לפרוס סוללות שנוכל להגן על כל בית,

 כל בית ספר, כל בסיס וכל מתקן. המענה האמיתי לאיום הטילים הוא בשילוב של אמצעי תקיפה והרתעה עם אמצעי הגנה, ובעמידה איתנה של הממשלה והציבור. בכל מקרה, ישראל רואה בחמאס הכתובת האחראית בעזה לכל דבר שנורה כלפינו משטח הרצועה".

 

הבוקר פוזרו המשגרים בכמה נקודות המרוחקות זו מזו - חלקן במרחק של כקילומטר מהעיר עצמה - ואילו המכ"מ נמצא בנקודה אחרת, ומקושר לכל המשגרים. בסך הכל הם מכסים את שטח הער - ואף יותר ממנו.

 

פריסה בלי תוכנית פעולה

מפקד מערך ההגנה האווירית (הנ"מ לשעבר), תת אלוף דורון גביש, אמר כי המערכת נמצאת בשלב זה בניסוי מבצעי, כלומר בשלב האחרון שבו נבדקות המערכות כולן בשטח, והאינטגרציה ביניהן. "המערכת יכולה לתת הגנה ברמה טובה, זאת התחושה שלנו, אבל אנחנו עדיין נמצאים בניסוי מבצעי וראוי שהתושבים ימשיכו להתנהג כפי שהתנהגו עד עתה בהישמע האזעקה".


אחת הסלולות בשטח. המכ"ם במקום אחר (צילום: הרצל יוסף)

 

התכנון המקורי היה להתחיל את הניסוי המבצעי בעוד מספר שבועות, אולם עקב האירועים האחרונה ברצועת עזה, הואצו ההכנות ואף נערך ניסוי רחב בו יורטו רקטות דומות לגראד.

 במערכת הביטחון מודים כי המערכת עדיין אינה בשלה באופן מלא. עם זאת, העדיפו לפרוש אותה ולהתחיל את הניסוי מוקדם ככל שניתן, על מנת לספק במידת הצורך הגנה - ולו חלקית - לתושבי הדרום.

 

גם אם תהיה רגיעה במצב הביטחוני ברצועת עזה, מתכוונים במערך ההגנה האווירית להמשיך בניסוי מבצעי, הכולל תנועה ממקום למקום של המשגרים והסוללות. גם אחרי הפריסה הראשונית, למערכת הביטחון עדיין אין מדיניות לגבי ההפעלה השוטפת.

 

"אי אפשר למגן כל מוסד לימודי"

שר הביטחון אהוד ברק חזר היום בישיבת הממשלה על דבריו מסוף השבוע, לפיהם כיפת ברזל היא לא נותנת בסופו של דבר כיסוי של 100 אחוז. הוא גם התייחס לנושא המיגון, הדגיש את חשיבות האצת הפעילות למיגון יתרת היישובים בעוטף עזה, בהתאם להחלטת הממשלה, והזכיר כי היישוב בו התפוצצה רקט בליל שבת אינו ממוגן.

 

"בשנים האחרונות מיגנו את מוסדות החינוך ביישובי עוטף עזה והיה היגיון במיגון זה. אולם, לאור התגברות האיום, הגדלת הטווחים, וההצטיידות ברקטות ארוכות, ברור שאין אפשרות למגן כל מתקן וכל מוסד לימודי בערי הדרום ובכלל מדינת ישראל", אמר ברק. "אנו פועלים להתמודדות מול טווח האיום, בין השאר באמצעות פיתוח - מיגון, התקפה וגם מדינאות".

 

הבוקר פגע צה"ל בחוליית מחבלים, שעמדו לשגר רקטה מצפון רצועת עזה. לפחות שני פעילי ג'יהאד איסלאמי נהרגו, ואחרים נפצעו. העיתון הערבי הלונדוני "אל חיאת" ציטט גורם בכיר

 בארגון, שטען כי הג'יהאד אינו מעוניין במלחמה מול ישראל. הוא אמר שירי הרקטות לעבר באר שבע ואשדוד היו תגובה ל"תוקפנות הישראלית ברצועת עזה", ואיים כי לג'יהאד יש יכולת לירות טילים למטרות רחוקות יותר, אם ישראל תמשיך בהסלמה ברצועה.

 

"צריך שהאויב ואזרחיו ירגישו את הפגיעה בהם בדיוק כמו שאנו מרגישים את הפגיעה בנו", טען הבכיר בארגון, אולם יחד עם זאת הדגיש כי "אם ישראל תעצור את ההסלמה, נהיה מחוייבים לרגיעה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המערכת ליד באר שבע
צילום: הרצל יוסף
נתניהו, הבוקר. שלב ניסיוני
צילום: מרק ישראל סלם
ניסוי במערכת כיפת ברזל
צילום: דובר צה"ל
מומלצים