שתף קטע נבחר

רוחות של שינוי: אמריקניזציה OUT, סיניזציה IN

מקדונלד'ס בכל פינה, מתחמי קולנוע וקניונים ענקיים – ישראל הפכה כבר מזמן לבבואה צרכנית של ארה"ב, אך האם מגמה זו עומדת בפני שינוי? בקרוב יוקמו 5 סניפים של "השוק הסיני" – שווקים צבעוניים עם סחורה ותפאורה סינית. גימיק או מגמה?

 

כלכלה, צרכנות ותרבות הולכים יחד ומשפיעים אלה על אלה. לאחר תקופה ארוכה של שלטון הכלכלה האמריקנית, שהביאה את הקניונים והמקדונלד, מעניין לראות חדירה של התרבות הסינית אל מחוזותינו, אשר באה בעקבות עליית הכלכלה הסינית. פנג-שואי וטאי-צ'י, הייסנס והאייר – את כל אלה כבר ראינו כאן, אך בחודשים הקרובים עומד לחדור מושג חדש מהמזרח: השוק הסיני.

 

החל מחודש יולי עומד להתווסף יעד חדש לחוויית השופינג, עם שווקים של סחורה מסין עם תפאורה סינית הכוללת אלמנטים של פגודות, פנסים סינים ומוסיקת רקע סינית. חלק מהמוכרים בשווקים יעסיקו עובדים מסין, במרכזו של כל שוק יוקצה שטח לפעילות לילדים, שבו יסתובבו בובות דובי פנדה מחופשות שישעשעו ויחלקו מתנות לילדים, ולצד זה יפעלו במקום מסעדה סינית ובית תה סיני.

 

התפיסה מוכרת לכל מי שסייר בשוקי סין, או בשווקי ה-China towns של אירופה וארה"ב. הדוכנים, המעברים, המסעדות, העיצוב, ומעל לכל כמובן הסחורה הסינית המתאפיינת במחירים נמוכים. ביולי.

 

קבוצת משקיעים ישראליים תפתח בחולון, בצמוד לכביש 4 ליד פונדק הסיירים, סניף ראשון של רשת השווקים. המיקום טבעי לנוכח העובדה שהמחלף החדש של חולון מזרח מגיע עד לאתר עצמו. אחריו מתוכננים סניפים נוספים בפתח תקווה, ירושלים, נתניה וחיפה, ולטווח ארוך, לאחר מיצוב הפרויקט, בכוונת הקבוצה לפתוח סניפים בפראג ובוורשה.

 

מי עומד מאחורי המיזם?

מדובר בשלב הנוכחי בפריסה של חמישה מרכזים באולמות ענקים וממוזגים בגודל של 3,000 עד 3,500 מ"ר, שבכל אחד מהם עשרות חנויות וביתנים בהם מיוצגים יבואנים ויצרנים הפועלים מול סין. מכיוון שמדובר ביבואנים ויצרנים, אין פערי תיווך, והסחורה צפויה להיות זולה ותואמת לתפיסה של השוק הסיני.

 

התפיסה הכלכלית שמאחורי הרשת מעניינת כשלעצמה. מדובר במבנים שהכניסה אליהם תוביל את המבקר אל שוק של דוכנים ומעברים, אבל בנוסף לכך יהיו בו קומות של משרדי חברות העוסקות במוצרים סיניים או נותנות שירותים לתחום זה, וכן אולמות של מכירות פומביות, אולמות המיועדים לשמש למכירות של סטוקים לסיטונאים בלבד.

 

מאחורי רשת "השוק הסיני ישראל" עומדת קבוצת משקיעים פרטיים הפועלת כקבוצת רכישה, בהם איש ההיי טק לשעבר נועם אילון, אשת שיווק הפרויקטים ירדנה צפריר, איש השיווק אבי שרר, ואירית שרר שמגיעה מתחום הנדל"ן.

 

הסקרים מנבאים הצלחה

הקבוצה מממנת את הסניף הראשון ומתכוונת לצרף משקיעים פרטיים נוספים על מנת להקים במשותף את כל הסניפים הבאים בלי מימון חיצוני. תחשיבי התוכנית הכלכלית של הרשת צופים כי התשואה של המיזם על ההשקעה בהיותו בתפוסה מלאה תעמוד על 50% לשנה.

 

לצורך התוכנית נערכו סקרים מקדימים, מהם עולה למשל כי יש עניין בקונספט. 88% מהנשאלים הצהירו כי יבקרו בשוק הסיני. דרך אגב, השם עצמו "השוק הסיני" נבחר אף הוא בסקר צרכני מתוך ארבע אפשרויות שהוצגו.

 

היקף ההשקעה המוערכת נע בין 9 ל-10 מיליון שקל לסניף, סכום אשר כולל את תקציב הפרסום לשנה הראשונה. כיום, לפני פתיחת הסניף הראשון, ההשקעה הנדרשת היא 100 אלף שקל עבור כל אחוז, כאשר מקסימום הבעלות עבור כל משקיע תעמוד על 5%. קבוצת המשקיעים שואפת לממן את פתיחת כל 5 הסניפים בעלות של עד 50 מיליון שקל ללא מימון חיצוני.

 

עיקר הפעילות תהיה בדוכנים ובמכירות הפומביות. עלות הפעלת דוכן תכלול שכירות, ארנונה, מיזוג, חשמל, שמירה, ניקיון וניהול (כמו בירידים), והכנסות הקבוצה תהיינה מדמי השכרת החנויות והדוכנים, ולצידם 8% מכל מכירה שתתבצע במכירות הפומביות, מכירות של סטוקים ועודפי יבוא של יבואנים המיועדים לסיטונאים בלבד.

 

טל רשף הוא יועץ ומרצה לתרבויות ועסקים בסין , מאמן עובדים ומנהלים לרילוקיישן . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית .

 


פורסם לראשונה 27/03/2011 21:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קונג פו פנדה - הסמל הסיני בקולנוע האמריקני
מקדולנלד'ס בשנגחאי
צילום: AP
טל רשף
מומלצים