שתף קטע נבחר

רפורמה בגנים: "כריתת הפרטיים - בכייה לדורות"

הוועדה לזכויות הילד תצביע על אישור "חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות". בינתיים, נמשך הוויכוח בין המומחים לגיל הרך שתומכים לארגוני הגנים הפרטיים שמתנגדים בתוקף. על דבר אחד הם מסכימים - המדינה צריכה להגדיל את הסבסוד

"חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות" מתקרב להכרעה: הוועדה לזכויות הילד צפויה להצביע היום (ב') על אישור החוק לקראת קריאה שנייה ושלישית. בינתיים, נמשך הוויכוח בין המומחים לגיל הרך המצדדים בהצעת החוק וטוענים כי מדובר ברפורמה חשובה, ובין ארגוני הגנים הפרטיים שמזהירים מפני עליית מחירים חדה.

 

 

לאחר חודשים ארוכים צפויה הוועדה לזכויות הילד לסיים היום את דיוניה בנושא הצעת החוק הממשלתית שיזם יו"ר הוועדה ח"כ זבולון אורלב, ולהצביע על אישורה לקראת קריאה שנייה ושלישית.


"עליית מחירים דרמטית" (צילום אילוסטרציה: עידו ארז)

 

מדובר בהצעת חוק ששמה לה למטרה, לראשונה מאז קום המדינה, להסדיר את הרישוי לפעוטונים ומעונות היום, בהם שוהים מעל שבע פעוטות בגילאים 3-0. כיום ישנם כ-250 אלף פעוטות הנמצאים בפעוטונים הפועלים ללא כל פיקוח.

 

בנוסף, לפי הצעת החוק, מי שיקבע את הקריטריונים הבטיחותיים, הפיזיים והסביבתיים להפעלת הפעוטונים יהיה שר התמ"ת, באישור ועדת העבודה והרווחה, ואדם שיחרוג מכך עונשו עשוי להיות עד שנת מאסר.

 

תקנות השר אמורות, בין היתר, להסדיר נושאים כמו גובה התקרה במעון, שטח החצר, גידור, מעקה ביטחון, גודל המטבחון והיקף חדר השירותים וחדר הכביסה. על מנת להקל על הגנים הפרטיים, יינתן להם פטור מתשלום ארנונה והם יקבלו היתרים זמניים לשימוש חורג עד להסדרת הנושא, בהתאם לדרישות ועדות התכנון והבנייה.

 

בארגוני הגנים הפרטיים מתנגדים בתוקף להצעת החוק וחוששים שהעלאת הדרישות תהייה כרוכה בעלויות של מאות אלפי שקלים, דבר שלבסוף ייפול על כתפיהם של ההורים. "אם הגנים הפרטיים לא יזכו לתקציבים לביצוע ההתאמות הנדרשות לסטנדרטים החדשים, הרי שלא יהיה מנוס מעליית מחירים דרמטית בשכר הלימוד", אמרה יו"ר ארגון גני הילדים הפרטיים בישראל, שולמית ביסמנובסקי, "התוצאה של כך תהיה כריתה של ענף גני הילדים הפרטיים ותהיה זו בכייה לדורות, גננות רבות תוותרנה מראש על ההליך המסובך, היקר וכמעט בלתי אפשרי".

 

"עלולים להיווצר פערים חברתיים"

חנן דגן, מנכ''ל איחוד גני הילדים הפרטיים, הוסיף: "במתווה הנוכחי, הרפורמה היא בבחינת גזר דין מוות לענף, רוב הפעוטונים לא יוכלו לעמוד בנטל הכלכלי ויהיו חייבים להעלות את שכר הלימוד באופן משמעותי, מהלך שיתגלגל לפתחם של ההורים".


"כל אחד יכול לפתוח מעון ללא כל הכשרה" (צילום אילוסטרציה: עידו ארז)

 

מנגד, ראש המסלול לחינוך לגיל הרך במכללה האקדמית לחינוך דוד ילין בירושלים, ד"ר יעל דיין, הדגישה כי מדובר בחוק הכרחי, לאור המצב כיום, בו ילדים גדלים תוך סיכון התפתחותי ובטיחותי. "אין ספק שיש חשיבות רבה לחוק שכן המצב כיום הוא שכל אחד יכול לפתוח מעון ללא כל הכשרה מינימלית או הקפדה בטיחותית", אמרה.

 

עם זאת לטענתה, בהחלט ישנם קשיים ביישום הצעת החוק, משום שהיא לא מחייבת את המדינה לשאת בעלויות והחשש הגדול, שנושא הכספים יתגלגל לפתחם של ההורים - מוצדק. "על-פי דרישות החוק, יקטן למשל היחס בין מספר הילדים למטפלת, אך כיוון שאין לכך כל תקצוב ממשלתי הגננות ייאלצו להעלות מחירים והתוצאה היא שהמשפחות מהמעמד החלש יוותרו ללא מסגרת חינוכית".

 

עידית צולמן, ראש תוכנית הגננות הפרטיות במכללת לוינסקי, ציינה כי לדעתה מדובר בפספוס של חלון הזדמנויות המנוצל שלא כהלכה. "החוק הוא בהחלט הכרחי, אך הפיקוח חייב לחול על כל המסגרות החינוכיות ולא ייתכן שמחריגים מהחוק פעוטונים המחזיקים מתחת לשבעה ילדים", טענה צולמן, "החשש הוא שהורים ללא יכולת כלכלית ישלחו את ילדיהם למשפחתונים הקטנים וכך עלולים להיווצר פערים חברתיים, שכן פעוטונים אלו יפעלו ללא כל פיקוח על התכנים הפדגוגיים, הפיזיים והתברואתיים

בגן".

 

גם סגנית ראש עיריית תל אביב והאחראית על הגיל הרך, מיטל להבי, תומכת בחוק. "אין ספק כי מדובר ברפורמה נחוצה מאוד וחבל מאוד שרק עכשיו המדינה התעשתה ומתחילה לפעול בנושא הכול כך חשוב לשלומם של הילדים", אמרה. על החשש מפני עליית המחירים אמרה סגנית ראש עיריית תל אביב כי "הרפורמה נותנת גזרים בדמות פטור מתשלומי ארנונה והקלות נוספות בנושאי היתרי בנייה, כך שלמעשה לטווח הארוך למרות ההוצאות הכרוכות בהעלאת הסטנדרטים של הגנים הרי שבעתיד ההקלות הללו דווקא יטיבו עם הגננות ויביאו להורדת מחירים בעלות הגנים החודשית".

 

ח"כ אורלב ניסה לרצות את המתנגדים ואמר כי "ככל שתהיה תביעה של החוק להעלאת הסטנדרטים, כך תהיה מחויבת הממשלה להגדיל את התקציב לסבסוד הגנים". בנוגע להחלטה להגביל את החוק לפעוטונים של שבעה ילדים ומעלה אמר ח"כ אורלב כי "בשלב הראשון אנו נערכים לקליטה של 15 אלף מסגרות חינוך ואני מניח שבעתיד יהיה תיקון לחוק והמספר יפחת משבעה ילדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעון יום. "בכייה לדורות"
צילום: thinkstock
מומלצים