שתף קטע נבחר

העירייה שחוברה לה יחדיו: טיול רגלי קצר בירושלים

שלושים ושניים מבנים היו לעיריית ירושלים, עד שכונסו למתחם אחד של בתים חדשים וישנים, שמרכזו בכיכר ספרא. סיור היסטורי-מוניציפלי יציג בפניכם כמה מהם, אפילו בלילה

לפעמים עירייה זה לא רק ארנונה, ביורוקרטיה, פקידים וראש העיר. מתחם עיריית ירושלים משלב בין מבנים חדשים לצד מבנים היסטוריים, גינה, כיכר ונוף מרהיב על מרכז ומזרח העיר.

 

  • מחפשים עוד טיולים בירושלים והסביבה? כנסו לכאן

 

הסיור שלנו ייקח אתכם למתחם המוניציפלי הגדול בישראל, כראוי לעיר הבירה שהיא גם הגדולה בישראל - בשטח ובמספר התושבים. לא פחות מ-100 מיליון דולר היתה עלותה של קרית העירייה, ולשמחת המטיילים - המתחם פתוּח לקהל ומשמש כאתר תיירות לכל דבר.  

 

 

באופן מפתיע, דווקא סיור בשעות הלילה יהיה נוח במיוחד, שכן המבנים מוארים, השמש אינה קופחת על ראשינו והרומנטיקה במיטבהּ. עד 1995 היו 32 משרדי העירייה מפוזרים ברחבי העיר, וכיום מכיל המתחם יותר מעשרה מבנים חדשים וישנים, שחלקם אף "סופחו" ממתחם מגרש הרוסים, כמו בניין אביחיל. כיום כל משרדי העירייה מכונסים במתחם הקרייה. הבנייה עצמה החלה באזור כיכר ספרא כבר ב-1988 והמתחם נחנך בתחילת שנות התשעים. 

 

את סיורנו נתחיל דווקא בכיכר צה"ל, אל מול חומות העיר העתיקה מצד אחד ומנגד - מבנה העירייה הישן

שקומתו העליונה בצורת ריבועית ועליו דגל ישראל. בימי המנדט הבריטי הוחלט כי יש להקים מבנה עירייה כראוי לעיר מרכזית כמו ירושלים. המימון הגיע בעזרת בנק ברקליס, שבתמורה לתרומתו, קיבל את הקומה הראשונה לשימוש הבנק במשך 30 שנים מרגע הקמתו, משנת 1934 ועד ל-1963. האדריכל קליפורד הולדיי שבנה בעיר גם את ביה"ח לרפואת עיניים - כיום מלון הר ציון ובית אות המוצר הירושלמי שמעל לסינמטק.

 

באמצע שנות ה-40 של המאה שעברה, ביקשה עיריית ירושלים המנדטורית לבנות מתחם חדש שיספק את צרכיה, אולם תכנית זו הוקפאה. 


מבט אל מגרש הרוסים (צילומים: רון פלד)

 

לאחר מלחמת העצמאות וחלוקת ירושלים בין ישראל לירדן, הוכרזה ירושלים כבירת מדינת ישראל. בניין העירייה הארעי ישב ברחוב יפו ובעצם שימש כמבנה העירייה הישראלי בזמן כהונתם של ראש העיר העברית הראשון דניאל אוסטר (1949-1959) ומרדכי איש שלום שבחר לחזור למבנה ההיסטורי שמולנו ברחוב יפו 22.

 

באותה תקופה, עיריית ירושלים הירדנית ישבה ברובע הנוצרי, ובבניין שברחוב יפו שכנו רק משרד ראש העיר ומועצת העיריים. יתר המשרדים היו פזורים ברחבי ירושלים. במהלך כהונתו של טדי קולק ז"ל, שנבחר כראש עיר ב-1965, הוגשו תוכניות שונות לשיפוץ המתחם.

 

מכיכר צה"ל ניתן לפנות לרחוב יפו (משמאל לבניין המנדטורי) ולעבור בגן דניאל הקטן והמרשים, על שמו של ראש העירייה הראשון הישראלי דניל אוסטר. במקור, נבנה הגן בידי העותמאנים. כיום יש בו שני פסלים: האחד עשוי אבן ירושלמית, סיפור עקידתו של יצחק, והשני עשוי מתכת ומזכיר פני אדם.

 

היסטוריה - גם של בייגלה

אם נחזור אל כיכר צה"ל ונפנה צפונה בצמוד לבניין העירייה ההיסטורי, נבחין מימין בשורת בתי אבן שיובילו אותנו מגן דניאל אל כיכר ספרא הגדולה. לשמחתנו, מברית המבנים משולטים בשלטי מתכת כחולים שמספרים את סיפורם.

 

בסמטה הצרה (סמטת יוחנן מגוש חלב) נבחין מימיננו בזה אחר זה בבנין "הבייגלמעכר",

אשר שימש כמלון פייל - הראשון מחוץ לחומות העיר העתיקה באמצע המאה ה-19. את כינויו ביידיש קיבל המבנה בשל העובדה שמ-1950 עד 1988 שכנה כאן מאפיית בייגלה מפורסמת.

 

הבית הבא ברחוב הוא בניין החברה התנ"כית (מס' 8), ולאחריו בית ברגהיים (מס' 6) שנבנה בשנת 1880 והיה ביתו של הבנקאי והסוחר הגרמני (יהודי מומר) פיטר ברגהיים. לאחר מותו של בעל הבית הוא הפך למלון, ולימים שימש את ביה"ח הדסה. המבנה האחרון בטרם נגיע לכיכר ספרא הנו בניין הזאולוגיה (מס' 4) ששימש בין השאר את מעבדות מחלקת הזאולוגיה של האוניברסיטה העברית.


בניין העירייה המודרני בכיכר ספרא

 

מכאן נגיע אל כיכר ספרא הגדולה, על שם המשפחה החלבית הנודעת שתרמה לבניית הרחבה. נפנה שמאלה לכיוון עצי הדקלים משמאל בצמוד לרחוב יפו. שימו לב לפסל הקרוי 'בורג ארכימדס' המשחזר שאיבת מים כפי שהיה נהוג בתקופות קדומות.

  

בסמוך לדקלים ממערב, שוכן בניין אביחיל. במקור נבנה המקום ב-1863

כביה"ח לצליינים רוסיים והיה חלק ממגרש הרוסים שנמצא לא הרחק. בתקופת המנדט הפך לבית החולים הממשלתי, ולאחר מכן הפך לבית חולים צה"לי - אביחיל. שימו לב בחזית המבנה לסמלה של האגודה הפרבוסלבית בארץ ישראל.

 

בניין העירייה הראשי מכיל את משרדו של ראש העירייה וכן את אולם מועצת העיר שבקומה 6. בקומה זו יש גם מרפסות ארוכות ומראה נוף מרהיב על אזור מזרח העיר, אזור מגרש הרוסים הסמוך, ומרכז ירושלים. ניתן להצטרף לסיורים מודרכים במתחם מטעם העירייה. ההרשמה נעשית דרך אתר האינטרנט של עיריית ירושלים.

 

לאתר של רון פלד על סיורים בירושלים .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טדי ישב כאן. בית העירייה מנוקב כדורים
צילום: רון פלד
גן דניאל אוסטר
צילום: רון פלד
בית אביחיל. פעם זה היה בית חולים
צילום: רון פלד
מומלצים