שתף קטע נבחר

תפילות נגד כשפים: הודו ופקיסטן בקרב גרעיני

דיפלומטיית הקריקט מגיעה לשיאה: שתי השכנות נפגשות למשחק שהוא הרבה יותר ממשחק, בחצי גמר גביע העולם. בפקיסטן התפללו אלפי סטודנטים מוסלמים כדי לבטל את "המאגיה השחורה", ביציע יישבו ראשי הממשלה וכוכבי בוליווד

בשנות ה-70 דיפלומטיית הפינג-פונג היתה הבסיס לקשרי החוץ בין ארצות-הברית לסין, היום (ד') ענף ספורט אחר יעמוד במרכז של יחסים בין מדינות עוינות, המחזיקות בנשק גרעיני. הודו ופקיסטן העוינות מתמודדות היום בחצי גמר גביע העולם בקריקט, למשחק שהוא הרבה יותר ממשחק - הן למעל מיליארד בני אדם בתת היבשת האסיאתית, והן למנהיגי העולם.

 

 

היחסים בין השכנות, שנלחמו ביניהן לא פעם מאז תום השלטון הבריטי באזור בסוף שנות ה-40, התערערו מאוד בעקבות הפיגועים במומבאי לפני שלוש שנים. הודו האשימה את פקיסטן בקשרים למחבלים שביצעו את אותם פיגועים, והניסיונות הבלתי-פוסקים להביא לחידוש שיחות השלום לא צלחו. אבל הקריקט עשוי לעשות את השינוי.

 

ראשי הממשלה של הודו ופקיסטן הגיעו למוהאלי שבצפון הודו כדי לראות את ההתמודדות שאמורה לשבור את שיא הצפייה בכל הזמנים למשחק קריקט, ובדרך הם גם ידונו בחזרה לשולחן המשא ומתן. לצידם ביציע יישבו גם כוכבי בוליווד. ראש הממשלה הפקיסטני יוסוף רזה גליאני, שהוזמן על ידי מקבילנו מנמואן סינג, אמר כי הגיע "כדי לקדם את הקריקט ולהפגין סולידריות עם הנבחרות", והספיק להחמיא לסינג: "הוא פוליטיקאי טוב, שרוצה לעשות משהו עבור שלום ושגשוג באזור".


עשרות כלבים ומאבטחים במוהאלי, לפני המשחק (צילום: AFP)

 

עוד לפני המשחק, דיפלומטיית הקריקט כבר הניבה פירות ראשונים, כשפקיסטן הסכימה לאפשר לחוקרים ההודים להגיע למדינה, ולחקור את פיגועי מומבאי. שנה לאחר אותה התקפה רצחנית, הותקפה נבחרת סרי לנקה בעת שהיתה במסע משחקים בהודו, ובעקבות זאת נשללה מפקיסטן זכות אירוח גביע העולם. למרות זאת, גם פקיסטנים יראו מקרוב את אחד המשחקים הגדולים בהיסטוריית הקריקט.

 

האוהדים מתרגשים: "במשחקים האהבה גדלה"

רבים מהם חצו את אחד הגבולות המאובטחים בעולם, בדרך למוהאלי, וגם המפגש ביניהם צפוי לתרום לקרבה בין הודו ופקיסטן. "כששתי מדינות משחקות האחת מול השנייה האהבה גדלה", צוטט אוהד קריקט פקיסטני ב"לוס אנג'לס טיימס". "האנשים משתי המדינות נפגשים, יושבים יחד ומעודדים וזה עוזר לפתח רגשות האחד לשני".

 

גם מי שלא יוכל לספר לנכדיו שהיה בין עשרות אלפי הצופים במוהאלי, צפוי לראות את הקרב על העלייה לגמר "מונדיאל הקריקט". חברות רבות בשתי המדינות הכריזו על חצי יום חופש, בבורסה הפקיסטנית בקרצ'י הוצב מסך ענק כדי שהמוכרים והקונים יוכלו לעקוב מקרוב אחר החבטות וההגשות, ובמחוז ביהאר שבהודו ביקשו המחוקקים מהממשלה לבטל את הדיונים – כדי לצפות בסאצ'ין טנדולקאר ובחבריו לנבחרת.

 

המנהל לקח חופש: "אין סיכוי שאחמיץ שנייה"

"זה יותר חשוב מכל אירוע בפקיסטן השנה", אמר מנהל קרן הון בפקיסטן, שלקח יום חופש כדי לצפות בהתמודדות, שאורכת כשמונה שעות (להבדיל ממשחקי "טסט" בקריקט, שנמשכים עד חמישה ימים). "אין סיכוי שאני אחמיץ אפילו שנייה מהמשחק. אני אנסה אפילו לא למצמץ".


מתפללים להצלחת הנבחרת. הסטודנטים הפקיסטנים (צילום: AP)

 

לפני המשחק, התפללו אלפי סטודנטים פקיסטנים להצלחת נבחרתם, ולהצלתה מהכשפים ההודים. המופתי נעים, שאירגן את התפילה ההמונית, התייחס לדיווחים על התגייסות "המאגיה השחורה" למען נבחרת הודו: "הילדים שלנו מוצלחים, אבל אלוהים יעזור, הם יכולים להיות מותקפים על ידי המאגיה השחורה".

 

האלופה תגיע מאסיה: סרי לנקה כבר בגמר

בגמר תפגוש המנצחת נבחרת נוספת מתת היבשת האסיאתית - סרי-לנקה. אחת

משלוש המארחות של גביע העולם 2011 (ביחד עם הודו ובנגלדש, שהודחה בשלב המוקדם), ניצחה את ניו-זילנד בעזרת יכולת טובה של הקפטן קומאר סנגקרה, החובט טילקרטנה דילשאן ובעיקר של המגישים לאסית' מלינגה ומותיה מורלית'ראן, במשחקו האחרון במולדתו.

 

סרי-לנקה, שניצחה בקלילות את אנגליה ברבע הגמר ונראתה מצוין בכל שלבי הטורניר, הפסידה בינתיים רק לפקיסטן, אותה היא עשויה לפגוש שוב בגמר. התמודדות עוד יותר קלאסית תהיה בין מורלית'ראן, אולי המגיש הטוב בכל הזמנים שיסיים את הקריירה אחרי הגמר, לבין טנדולקאר, אולי החובט הטוב אי פעם, שלא צפוי לשחק בגביע עולם נוסף - ועדיין מחכה לתואר גדול ראשון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קירוב לבבות ביציעי מוהאלי
צילום: AFP
מורלית'ראן מסרי לנקה מחכה למנצחת
צילום: AFP
טנדולקאר. האליל ההודי
צילום: AFP
מומלצים