שתף קטע נבחר

נשורת רדיואקטיבית שמקורה ביפן הגיעה לישראל

במרכז למחקר גרעיני בשורק התגלתה נשורת רדיואקטיבית בריכוז זעיר, שאינה מהווה סכנה לבריאות או לסביבה. הקרינה נמוכה פי 400 אלף מזו שנמדדה בארץ, לאחר הפיצוץ בצ'רנוביל. גם בארה"ב ובאירופה הריכוזים שנמדדו אינם מסוכנים

באסיה התחבאו בכיתות בגלל חשש מגשם חומצי , בקליפורניה ובצפון אירופה  התגלתה קרינה - וכעת הנשורת הרדיואקטיבית מיפן הגיעה גם לישראל. בתחנה לגילוי חלקיקים וגזים רדיואקטיביים באטמוספירה, שפועלת במרכז למחקר גרעיני בשורק, התגלתה אתמול (ג') נשורת בריכוז זעיר - שאינה מהווה סכנה לבריאות או לסביבה.

 

  • מודאגים? דברו על הנשורת בפייסבוק

 

במסגרת ארגון האמנה לאיסור ניסויים גרעיניים (אמנ"ס) מופעלת רשת של עשרות תחנות גלובאליות, לגילוי חלקיקים וגזים רדיואקטיביים באטמוספירה. בישראל, כמו בתחנות רבות בעולם, התגלתה נשורת שמקורה בכורים ביפן. התחנות פועלות באופן רציף לאורך כל השנה, ובשבועיים האחרונים התגלו בחלקן חומרים רדיואקטיביים שנפלטו לאטמוספירה בעקבות הפגיעה בכורים בפוקושימה ביפן.


מפת הנשורת. מסוכנת ביפן, אפסית בארץ (מאתר הוועדה לאנרגיה אטומית)

 

התחנה בשורק כוללת משאבה בעלת ספיקה גבוהה, השואבת את האוויר

 ומעבירה אותו דרך סנן הקולט את החלקיקים. אותו סנן נבדק במעבדה למדידות גרעיניות, בעלת מיכשור לגילוי החומרים הרדיואקטיביים. אתמול התגלו באוויר עקבות של החומר יוד-131, בריכוז אקטיביות של כ-0.00005 בקרל למטר מעוקב. משמעות הריכוז שנמדד היא שב-20 אלף מטר מעוקב של אוויר יש בממוצע התפרקות אחת לשנייה של יוד-131.

 

מומחי הוועדה לאנרגיה אטומית הדגישו כי אין בריכוז זה כל סכנה לבריאות ולסביבה, גם אם ריכוז זה יישאר דומה למשך זמן רב. גם הריכוזים שנמדדו באמריקה ובאירופה אינם מהווים סיכון בריאותי או סביבתי. לשם השוואה, בימים הראשונים שלאחר תאונת צ'רנוביל ב-1986 נמדדו סביב תחנת הכוח בה אירעה התאונה ריכוזים העולים על 100 אלף בקרל למטר מעוקב. בישראל נמדד ריכוז מירבי של כ-20 בקרל למטר מעוקב. המדידה כיום מראה ריכוז נמוך פי 400 אלף.

 

ובינתיים ביפן: הקרינה עולה, הדיג הופסק

בישראל הקרינה אמנם אינה מסוכנת, אבל ביפן המצב שונה בתכלית. בכירים במדינה המזרח-אסיאתית הודו היום כי הם אינם קרובים לפתרון המשבר הגרעיני בתחנת הכוח בפוקושימה, לאחר שמדידות חדשות הראו עלייה דרמטית בקרינה במי הים. על פי אותן מדידות, הזיהום הרדיואקטיבי הוא פי 3,355 מהרמה המותרת, והתגלה בים, כמה מאות מטרים מהתחנה.  


מודדים קרינה ביפן. המשבר בפוקושימה רחוק מסיום (צילום: בועז ארד)

 

דובר סוכנות הביטחון הגרעינית והתעשייתית ביפן, "ניסה", הודיע כי הדיג באזור

הופסק, אך הדגיש כי הזיהום אינו מהווה איום מיידי לבני אדם."נמצא מדוע זה קרה, ונעשה הכל כדי למנוע מהקרינה לעלות", הוסיף הדובר, הידהיקו נישיימה.

 

הלחץ נותן אותותיו גם על מנהלי תחנת הכוח. יו"ר החברה, מסטקה שימיזו, נלקח לבית החולים אתמול, לאחר שסבל מתשישות. שימיזו, בן 66, לא נראה בציבור מאז מסיבת עיתונאים שקיים ב-13 במרס, יומיים אחרי אסון הצונאמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור הפגוע בפוקושימה. הנשורת מגיעה משם
צילום: AP
מומלצים