שתף קטע נבחר

חוקרת אפריקה תמר גולן הלכה לעולמה

ד"ר תמר גולן, מחלוצות המחקר של אפריקה באקדמיה הישראלית, נמצאה הערב ללא רוח חיים. בחייה עשתה רבות למען אפריקה ופעלה כדי להכיר לישראלים את היבשת שכה שאהבה

ד"ר תמר גולן, שהייתה שגרירת ישראל באנגולה ושימשה כעיתונאית 'מעריב' בפריז, ביקרה לראשונה באפריקה כבר בשנות ה-60 יחד עם בעלה אביהו גולן ז"ל. גולן, בוגרת השומר הצעיר, יצאה לאתיופיה כדי ללמד צעירים במדינה במסגרת שליחות ציונית, והחליטה לקשור את גורלה עם אפריקה לאחר מותו של בעלה ביבשת. היא סיימה דוקטורט בלימודי אפריקה בארה"ב והחלה לתור את אפריקה.

 

"היא לא הייתה אשת אקדמיה במובן הקלאסי של עריכת מחקרים, פירסום מאמרים והתקדמות בסולם הדרגות האקדמי", מספרת עליה חברתה פרופ' גליה צבר, ראש החוג ללימודי אפריקה באוניברסיטת ת"א. "היא לא מצאה את מקומה באקדמיה הממוסדת אבל חייתה וחוותה את אפריקה באופן אינטנסיבי מאוד. היא נכנסה ויצאה מבתי מלכים בקונגו, בליבריה ובמקומות רבים, אך גם נפגשה עם פעילי אופוזיציה.

כשהייתה כתבת מעריב בפריז הבית שלה היה מרכז לפעילים פוליטיים ולפעילי זכויות אדם. היו לה יחסים קרובים עם מי שהיה נשיא חוף השנהב ואפילו היה לה רומן עם נסיך ניגרי עליו היא כתבה באחד מספריה", ביניהם: "אפריקה אפריקה", "גורילות ודיפלומטיה" ו-"שחור לבן, לבן שחור".

 

לפני כעשור חזרה גולן לארץ ועברה להתגורר בקיבוץ להב. "היא החליטה שעליה לתרום לחיזוק לימודי אפריקה באקדמיה הישראלית ויזמה את לימודי אפריקה באוניברסיטת בן גוריון", מספרת פרופ' צבר. "היא הצליחה לגייס הרבה משאבים לטובת העניין ובשנים האחרונות הוציאה משלחות של סטודנטים מתנדבים לאפריקה. ליבה נשאר כל הזמן עם אפריקה ועם האפריקאים.

 

שיעוריה בלטו לטובה בפן החוויתי שלהם: במהלכם ניגנו התלמידים מוזיקה אפריקאית, שרו ואפילו למדו להכין אוכל אפריקני. היא רצתה להכיר לסטודנטים את אפריקה שאהבה. היא הייתה ג'ינג'ית חמת מזג וכשאהבה זה היה ללא גבולות. הייתה בינינו חברות אמיצה מאוד".

 

לאתר של תמר גולן.

 

בהכנת הכתבה השתתף אחיה ראב"ד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמר גולן ז"ל
צילום: רפי ברבירו
מומלצים