שתף קטע נבחר

עושים שבת ביפן: יש עירוב, יש חלות

את העירוב הוא מקים על חורבות העיר, ואת החלות יביא מן המאפייה הכשרה - מרחק שמונה שעות נסיעה. רב המשלחת הצבאית ליפן מספק תמיכה דתית ורוחנית: "הפעילות שלנו בשבת לא תשתנה. מצווה לחלל את השבת כדי להציל חיים"

כשצבי יהודה מנדסבך יצא לקורס קצינים והפך לרב צבאי בכומתה כתומה, הוא לא העלה על דעתו שיום אחד יהפוך לספק שירותי הדת עבור עשרות חיילים ממש בסוף העולם. אבל אז רעדה האדמה, ומנדסבך, רב מחוז מרכז של פיקוד העורף, עזב את המשרד בצריפין ועלה על המטוס ליפן.

 

 

בתחילת השבוע הגיע יחד עם משלחת הסיוע של צה"ל לעיר מינמי-סאנריקו, ומאז הראש שלו עסוק בענייני כשרות ותפילות, תפילין ושבת - וגם פסח.


קצין, רב וחובש. הרב מנסבך ביפן (צילום: דובר צה"ל)

 

בשיחה עם ynet מהעיר היפנית שבמחוז מיאגי, ערב השבת הראשונה של המשלחת על עיי החורבות במדינה, מבקש סֶגֶן הרב מנדסבך קודם כל להרגיע: "המקומיים לא ירגישו שום הבדל בפעילות שלנו בין חול לשבת". לדבריו, ההלכה מתירה לכוחות הישראלים לחלל את היום הקדוש לצורך הצלת חיים – גם בעבור מי שאינם יהודים, ומבחינה זו צה"ל נוהג כמו בפעילות מבצעית שמטרתה, למשל, הגנה על המולדת.

 

"ודאי שמחללים שבת בשביל להציל גויים, 'מפני דרכי שלום'", הוא מצטט את ההלכה. "זה למען חיזוק הקשר עם יפן, השתתפות איתם והפגנת סולידריות".

 

שמונה שעות נסיעה למאפייה 

הרב מנדסבך אומר כי לא ניתן שלא להשתאות מעומצת האסון - "עיר שלמה פשוט נמחקה, אפילו לא רואים חורבות" - אבל גם כשמסביב תוהו ובוהו, אי-אפשר לוותר על בניית "עירוב". אתמול (יום ד') עמל מנדסבך שעה ארוכה על העמדת המחיצות, העמודים והחוטים שיאפשרו לצוות הישראלי לטלטל חפצים בשבת מבלי לחללה.

 

היום כבר מצפה לו נסיעה של שמונה שעות, עד למאפייה הכשרה הקרובה ביותר למחנה (ובחזרה), כדי להשיג חלות - גם אם עד שיגיעו הן כבר לא יהיו כל-כך טריות.

 

אז איך תיראה השבת במינמי-סרינקו? לכ-60 חברי המשלחת (כמחציתם צוותי רפואה) הוגדר מהו התחום שבו מותר לטלטל חפצים, נקבעה ארוחה חגיגית בערב שבת, ניתן זמן מיוחד להתארגנות לשבת, ועוד. הרב מפיקוד העורף לא שוכח שהמשימה שלשמה הם נשלחו לשם היא העיקר, ולכן לא יהיה "נוהל שבת" הקיים בקורסים הצבאיים ובאימונים.

 

מנדסבך מגלה גאוות יחידה אמיתית כלפי "כור מחצבתו", ואומר: "הרבנות הצבאית עושה, כהרגלה בקודש, הכל - בכל זמן ובכל מקום. השליחות קודמת לכל, והמשימה מעל לכל".

 

נאמן לדרכם החדשה של הרבנים בצה"ל, התפקיד שנטל על עצמו אינו מסתכם רק בסיפוק טכני ומצומצם של צורכי דת לכעשרת חובשי הכיפה שבמשלחת, אלא גם בתמיכה רוחנית בחבריה – דתיים ושאינם – במציאות המורכבת שבה הם נדרשים לתפקד. "יש התמודדות לא פשוטה עם המראות", הוא מסביר.

 

ליל סדר ליהודים המקומיים

אבל לא רק לחברים מהארץ דאג הפעם נציג הרבנות, אלא גם ליהודים המקומיים הנתונים בצרה. מתן הסיוע ליפנים לא הוגבל בזמן, ולכן נערכה המשלחת גם לשהייה של כמה שבועות במדינה, והביאה עמה מהארץ "ערכת ליל הסדר" לכל חייל. בצה"ל חשבו גם על יהודי טוקיו, שבוודאי יתקשו להשיג בעצמם מצות, יין והגדה של פסח, והעמיסו על המטוס עוד ערכות רבות – לטובת המקומיים.

 

"זו זכות גדולה להיות במשלחת הראשונה בעולם שמוטסת ליפן", מסכם סגן מנדסבך, ומפרגן לחבריו: "אם היינו בארץ, היו צריכים לפחות 200 איש בשביל מה שעושים פה

 60 בלבד. ההתארגנות שלנו מדהימה".

 

את ההורים והמשפחה המודאגת בישראל הוא מבקש להרגיע: "אנחנו במרחק של יותר ממאה קילומטר מהכורים. לקחנו איתנו מומחה לבטיחות קרינה, ותוצאות הניטור לא שונות בהרבה ממה שיש בישראל".

 

בבית החולים שהקים הצוות הישראלי ישנם חדרי רנטגן, מעבדה, בית מרקחת ויחידה לטיפול נמרץ, וכן מרפאות ילדים, כירורגיה, אורתופדיה, מיילדות, נשים, אף אוזן גרון ועיניים. לצורך יצירת הקשר עם האוכלוסייה באזור, נערך בראשית השבוע מפגש מקדים של אנשי המשלחת עם נציגי המרפאה האזורית, ולשליחי צה"ל הצטרפו מתנדבים יפנים דוברי עברית, המשמשים כמתורגמנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשלחת הצבאית ביפן
צילום: דובר צה"ל
תמונות ממחוז מיאגי
צילום: AP
מומלצים