שתף קטע נבחר

עולים ל-LED: מה מסתתר מאחורי המסך?

מסכי LED כבר נחתו בישראל, ואפשר למצוא אפילו דגמים זולים ונגישים שמשתמשים בטכנולוגיה זו. זה הזמן לפרק כמה מסכי LED ולגלות כיצד הם פועלים, ואיזה יתרון יש להם על ה-LCD והפלזמה

<< עוד ב-dtown: סקירת מצלמת סוני NX5

 

בשנים האחרונות, השם החם ביותר בחנויות החשמל והאלקטרוניקה בתחום מסכי הטלוויזיה הוא LED. המסכים הראשונים הגיעו לארץ לפני כשלוש שנים, אך הגאות האמיתית במכירות ארעה רק בשנה האחרונה.

 

רוב המידע שהגיע לצרכנים אודות אותו "LED" קסום עבר בערוצים פרסומיים או דרך אנשי מכירות שלהוטים לסגור עסקה. בתכל'ס, לקוחות רבים לא מבינים מה מסתתר מאחורי השם. מה היא טכנולוגיית ה- LED וכיצד היא פועלת? האם כדאי לבחור במסכים אלה על פני מסכי LCD ופלזמה מתקדמים? המשיכו לקרוא.

 


 

איך זה עובד?

 

לפני מספר שנים פירקנו טלוויזית LCD מול המצלמות, והצגנו את קרביו של המסך שמבוסס על פנל LCD קדמי: בתוך משטח שחור ושטוח זה, דחוסים שני מיליון תאים (במסך Full HD) – וכל אחד מהם מייצג פיקסל. לתאים אלו אין יכולת הארה עצמית (להבדיל מטכנולוגיית פלזמה) והם יכולים רק לשלוט על מידת האור שעוברת דרכם.

 


פאנל LED ועליו פאנל LCD

 

איך זה מתאפשר? הודות לגבישים הנוזליים מהם מורכבים התאים (מכאן מגיע שם המסך – Liquid Crystal Display). הגביש הנוזלי מאפשר לחסום את האור בהתאם לזרם חשמלי שעובר בו. מאיפה מגיע האור? מתאורת פלורסנט בתוך המסך. לשיטה זו יש כמה חסרונות: צריכת חשמל, פליטת חום וגודל פיזי שמגדיל את עובי המסך.

 

אחד הפתרונות לתאורה יעילה היא נורת ה-LED. זוהי דיודה שפולטת אור כשעובר בה זרם חשמלי. הנורות עצמן קטנות יחסית לעוצמת האור שהן פולטות, חסכוניות בחשמל, עמידות למכות וזעזועים וגם נדלקות באופן מיידי.  

 

האם LED תורם לתמונה חדה יותר?

לא ממש. נורות ה-LED אחראיות רק על אספקת תאורה ולא משפיעות על איכות עיבוד הווידאו. מי שמשפיע הוא מעבד התמונה של המסך, שמסוגל למתוח פיקסלים, להחליק עיוותי תמונה ולשפר איכות שידור סטנדרטית לרמת HD. גם מסכי LCD שמאחוריהם מעבד תמונה טוב יכולים להפיק תמונה עשירה וצבעונית למהדרין

 

ומה לגבי הצבע השחור? לעיתים קרובות, נדרשת היכולת להציג צבע שחור באזור מסויים במסך. זה יכול לקרות, למשל, כאשר לבושה של דמות בסרט היא שחורה לחלוטין. השחור הזה דורש החשכה של פיקסלים באופן מקומי. בפלזמה זה יותר קל, אך ב-LCD זה מאתגר בגלל מבנה מנגנון התאורה.

 

במסכי ה-LED היקרים, ניתן לבצע כיבוי מקומי של כמה נורות LED שמאירות את אותו האזור בתמונה, אך בשאר זה לא אפשרי והמעבד פשוט מחליש את התאורה במסך כולו. הפעולה מורידה מהבהירות הכוללת של התמונה, ומשפר בתמורה את הגוונים הכהים. בעבר לקח למנגנון התאורה הדינמית כמה שניות בכדי לזהות את התוכן המוצג ולהגיב אליו. תאורת LED מאפשרת מעבר מהיר יותר בין עוצמות הארה, מה שפותר את העניין.

 

מלבד עניין איכות התמונה, ה-LED מספק נצילות טובה יותר (חלק גדול יותר של האנרגיה הופך לאור במקום לחום) וכך מחמם פחות את גוף המסך. צריכת החשמל השתפרה, לעיתים בערך של עשרות אחוזים ביחס למסכי FFCL (פלורוסנט), מסך LED מודרני בגודל 42 אינץ' יכול לצרוך 70-140 וואט בלבד.

 

LED בדוך או בסיבוב?

התאורה החדשה מוטמעת במגוון צורות במסכים החדשים. הרוב המוחלט של מסכי ה-LED מבוסס על תצורת EDGE LED, בה נורות ה- LED מסודרות לאורך מסגרת המסך בלבד. הסידור מבוצע לעיתים רק בשתי שורות – על פס מסגרת המסך העליון והתחתון. השיטה הזאת זולה יותר ליצור, חסכונית בחשמל והכי חשוב: מאפשרת ליצור גוף מסך דק כמו תמונה – בעובי שנע סביב 3 סנטימטר ואפילו פחות מסנטימטר אחד בדגמים מסויימים.

 


 

אם הנורות ממוקמות רק בשוליים, אז כיצד יתכן שאנו צופים בפיזור אור שווה על שטח כל התמונה במסך? כאן באים לעזרה מפזרי אור – "דיפיוזרים". לעין הם נראים כיריעות פלסטיק דקות וגמישות, שקופות למחצה שמרככות את האור ומפזרות אותו באופן שווה על כל שטח התמונה והמסך.

 

בנוסף, הפילטרים והמקטבים השונים מיישרים את קרני האור כך שיגיעו בצורה ובכיוון מאוד מסויימים אל תאי הפיקסלים בפנל ה-LCD, כל פיקסל כזה מורכב משלושה תתי פיקסלים בצבעים אדום, ירוק וכחול. שילוב שלהם יוצר את קשת הצבעים בתמונה.

 


 

בשיטה האחרת, המכונה לעיתים Full LED ומופיעה במספר מצומצם מאוד של דגמים (יקרים), מרושת גב המסך במאות נורות, לפעמים גם אלפים.

 


 

בעולם מושלם, מאחורי כל פיקסל היתה אמורה לדלוק נורת לד בודדה ויעודית עבורו (בפלזמה זה קיים משום שלכל תא יש תאורה פנימית משלו), אך ב-LCD זה עדיין רחוק ממימוש. באותם דגמים יקרים, יש מנגנון המכונה "עמעום מקומי" (Local Dimming) והוא מאפשר לשלוט על עוצמת התאורה באיזורים ספציפיים (למשל 512 אזורים שונים במסכי ה-CELL של טושיבה), שם מסודרות הנורות בצורה של מטריצה.

 

שאלת השאלות: LED או פלזמה?

אל מול דור ה- LED, ממשיכה להאבק על ליבו של הצרכן גם טכנולוגיית הפלזמה הותיקה. כיום יש רק שלוש חברות ממשיכות ליצר מסכי פלזמה: פנסוניק, אל ג'י וסמסונג.

 


 

אם נביט על הצדדים הטכניים של שתי הטכנולוגיות, נמצא כי לפלזמה יש עליונות בנושא זויות הצפיה שהן באופן מעשי לא מוגבלות. לעומתה, בטכנולוגיית ה-LCD, הצבעים מחווירים מהצד וגם הצבע השחור בתמונה יראה במיטבו רק בצפיה מזוית ישירה אל מול המסך בחלק מהדגמים. בנוסף, אחידות התאורה בפלזמה טובה יותר והיא אינה סובלת מבעיות של זליגת אור מפינות הפאנל או כתמים בהירים במקומות אחרים.

 

מאידך, למרות השיפור הגדול בצריכת החשמל בהשוואה לדגמי העבר (כ- 250 וואט מול כפול מזה בעבר), מסכי פלזמה עדיין צורכים יותר חשמל מדגמי LCD מקבילים. בנוסף, מסכי פלזמה (בעיקר דגמים פשוטים) סובלים מבעיית השתקפויות. העניין יכול להפריע בעיקר למי שצופה בשעות היום בחדרי סלון בעלי חלונות גדולים, או בסביבות מוארות אחרות.

 

ומה לגבי איכות תמונה? כדי להגיע לניגודיות מקסימלית, נדרשים מסכי ה- LCD לטכנולוגיה מתוחכמת ויקרה של "עמעום מקומי", שמתחרה בשליטה המדויקת על תאורת הפיקסלים שקיימת מזה זמן כבר בפלזמה. רק בשנתיים האחרונות הצליחו מסכי LCD מדגמים בכירים להדגים איכות שחור מרשימה שעולה על זו של על חלק מדגמי הפלזמה.

 

סיכום: כדאי לעבור ל-LED?

מסך LED הינו מסך LCD לכל דבר (העיקרון הבסיסי של פנל LCD קדמי הינו זהה) אך ה- LED יהיה בדרך כלל, חסכוני יותר בחשמל, דק, סקסי ויקר יותר. השימוש בנורות LED הופך לנפוץ יותר. בחודשים האחרונים הופיעו בארץ גם מספר דגמים זולים במיוחד, שהם מותגי מדבקה אנונימיים. המסכים היקרים יותר יכללו רכיבים איכותיים יותר כמו מעבד וידאו משופר, ספק כח אמין שמסנן הפרעות שמגיעות מרשת החשמל ומאריך את חיי המסך ועוד.

 

המעבר לתאורת LED הינו מבורך. אבל חשוב לזכור שהפער במחיר לא תמיד מעלה את התמורה ללקוח. יש בנמצא עדיין מסכי "LCD רגילים" שמציגים איכות תמונה מצויינת ומסכי פלזמה שמהווים תחרות קשה ל-LED. כמו תמיד, חשוב לשפוט ולבחור בעזרת העיניים ואיכות התמונה בפועל ולא רק בהתאם לעובי המסך או למונחים טכניים שיורה לעברכם המוכר.

 

תודה לחברות ח.י. (LG), יורוקום (פנסוניק) וניופאן (טושיבה) על השאלת המסכים לכתבה

 

עוד ב-dtown: מנכ"ל הרשות השניה רוצה להסיר לכם את האנטנה מהגג

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
LED או פלזמה?
צילום: ליאור קורן, dtown
בשיתוף dtown
מומלצים