שתף קטע נבחר

מומחים: לעתים רעידה קלה היא סימן לחזקה

אחרי הרעידה שהורגשה אחר-הצהריים בישראל, מסכימים המומחים כי רעש אדמה חזק בארץ הוא רק שאלה של זמן. ד"ר עמוס סלומון, חוקר במכון הגיאולוגי, אמר כי במקרה של רעידה יותר חזקה באזור יוון ייתכן צונאמי בישראל, כפי שאירע בעבר

בשבוע שעבר התריע שוב מבקר המדינה, כי ישראל לא ערוכה לרעידת אדמה חזקה. אחר הצהריים (יום ו') קיבלנו שוב תזכורת שגם האדמה בישראל יכולה לרעוד. מומחים מעריכים כי הרעש שהורגש היטב בישראל, למרות שהמוקד שלו היה באזור כרתים, עלול להיות סימן אזהרה מפני רעידת אדמה חזקה יותר, שתפקוד את אזורינו. בשעה 16:33 הורגשה רעידה בישראל. מוקד הרעש היה כ-800 ק"מ מחופי ישראל, לא רחוק מכרתים ועוצמתה היתה 6 בסולם ריכטר.

 

פרופ' אמוץ עגנון, מומחה לרעידות אדמה מהאוניברסיטה העברית בירושלים, הסביר כי פעמים רבות ישנן רעידות אדמה חלשות, לפני רעידות חזקות

 יותר. לדבריו, "מניתוח האירוע ביפן התברר כי 52 שעות לפני רעידת האדמה הגדולה אירעה רעידה נוספת, חלשה יותר בעוצמה של 7 בסולם ריכטר".

 

עם זאת פרופ' עגנון הדגיש, כי ההיסטוריה הגיאולוגית מלמדת שאירוע בעוצמה של 6 בסולם ריכטר גורר בעקבותיו לרוב רעידות חלשות יותר, ולאו דווקא רעידות עוצמתיות, שגורמות גם לגלי צונאמי. הוא הוסיף, כי רעידת אדמה בעוצמה של 6 בסולם ריכטר עלולה לגרום לנזק רב, לכל מי שגר בטווח של 100 קילומטר ממוקד הרעש ועלול אף להרוג את אלו המצויים בטווח של 10 קילומטרים ממוקד הרעש.

 

"לא סביר שרעידה בעוצמה של 6.2 תגרור בעקבותיה גלי צונאמי, אך זה בהחלט עלול לגרום פגיעה באוכלוסייה קרובה. בכל אופן החשש הגדול צריך להיות יותר באזור הדלתא והנילוס, הממוקמים מול כרתים ופחות באזור שלנו", הוא הדגיש.

 

"ישראל בהחלט תהיה בסכנה"

ד"ר עמוס סלומון, חוקר במכון הגיאולוגי, הסביר כי לאורך ההיסטוריה אירעו בישראל עשרה מקרים של צונאמי, כולל כאלה שנגרמו כתוצאה מרעש שאירע ביוון. "הרעש שאירע היום הוא מתחת לסף הנדרש של עוצמה ועומק, כדי ליצור צונאמי", הדגיש החוקר. "אך חשוב להבין שבמקרה של רעידה חזקה, ישראל בהחלט תהיה בסכנה. כמו כן, בהנחה שמוקד הרעש הוא ליד אזור מגורים, אז בהחלט עלול להיגרם נזק ליישובים באזור כרתים, כפי שלמשל אירע בניו-זילנד. אז הרעידה היתה בעוצמה של 6.3, אבל קרובה מאוד לעיר מגורים".

 

לדבריו, מבחינה גיאולוגית ישראל נמצאת במקום שונה מזה של כרתים, אך בהחלט סביר שהזעזועים בקרקע מתפשטים למרחקים גדולים. הרעש ביפן הורגש, לדבריו, אמנם במידה נמוכה, כמעט בכל רחבי כדור הארץ. בנוסף אמר ד"ר סלומון, כי התופעה של הרעידות המקדימות היא בהחלט ידועה, אך ניתן ללמוד עליה רק בדיעבד ולא ניתן לנבא רעידה עתידית. "הכלים שכרגע נמצאים בידי החוקרים אינם מספקים בכדי ללמוד האם מדובר ברעידה נקודתית בודדת או שצפויה אחריה רעידת אדמה חזקה יותר", הוא הסביר. ד"ר סלומון אמר כי רעידת האדמה החזקה האחרונה בישראל אירעה ב-1927.

 

ד"ר ניקולאי גלוק, מומחה לרעידות אדמה מהמכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון, הסביר כיצד נוצרת רעידת אדמה ומה הסיכויים לצונאמי. "רעידת אדמה נוצרת כאשר יש תזוזה של שני לוחות בקרקעית, אך זה תלוי אם הרעש אירע 10 ק"מ מתחת

 לפני הארץ או 100 ק"מ מתחת לפני הארץ".  הוא התייחס לרעידת האדמה בחודש שעבר ביפן, שאירעה כ-27 ק"מ מתחת לפני הים. לכן, הוא אמר, ההשפעה היתה רבה.

 

על ישראל הוא הוסיף: "אנחנו נמצאים על השבר הסורי-אפריקני, שהוא אזור הסובל מתזוזות רבות של הקרקע. הסיסמולוגים סבורים שמקומות שנפגעו בעבר מרעידת אדמה צפויים להיפגע בשוב גם בעתיד. הסטטיסטיקה מראה שכל 80 שנים צריכה להתרחש רעידת אדמה חזקה בישראל והרעידה החזקה האחרונה אירעה ב-1927 בצפת, כך שאנחנו בהחלט בסכנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המכון הססמולוגי. ארכיון
צילום: אוהד צויגנברג
הרעידה הורגשה היטב בכרתים. ארכיון
צילום: דני שדה
מומלצים