שתף קטע נבחר

אולמרט על גולדסטון: מעט מדי, מאוחר מדי

כמעט שנתיים אחרי הדו"ח שבו האשים את ישראל בהרג בכוונה תחילה, התחרט השופט גולדסטון. אבל מי שהורה לצאת למבצע "עופרת יצוקה", ראש הממשלה דאז, אהוד אולמרט, אמר ל-ynet שזה לא ישנה דבר, שכן הנזק כבר נגרם. השר לשעבר, יצחק הרצוג, סבור שהיעדר שיתוף הפעולה מצד ישראל היה טעות מרה

"הרג בכוונה תחילה, עינויים וגרימת סבל גדול בזדון". אלו המלים שבהן בחר השופט ריצ'רד גולדסטון לתאר את מעשי ישראל בדו"ח בן 575 עמודים שפרסם ב-15 בספטמבר 2009 בעקבות מבצע "עופרת יצוקה". במאמר שפרסם בסוף השבוע ב"וושינגטון פוסט" התקפל גולדסטון מהאשמותיו, אך הנזק - כפי שאמר ל-ynet ראש הממשלה בעת המבצע, אהוד אולמרט - כבר נגרם.

 

  • כיצד צריכה ישראל לפעול בעקבות דברי גולדסטון? הגיבו בפייסבוק   

     

    לדברי אולמרט, דבריו של גולדסטון הם בבחינת "מעט מדי ומאוחר, אחרי שהנזק כבר נגרם. אנחנו לא זקוקים לדברים שלו כדי לדעת שפעלנו לפי החוק הבינלאומי". אולמרט הזכיר בשיחות סגורות כי אחרי המבצע הורה לשתף פעולה עם הוועדות שהקים מזכ"ל האו"ם והן פעלו באובייקטיביות. מקורביו ציינו שדו"ח גולדסטון נולד בארגון שבו חברות מדינות שאינן שומרות על זכויות אדם. "ועדות האו"ם קבעו את מה שגולדסטון אמר היום, לכן אין צורך להתייחס לדבריו", אמרו המקורבים.

      

    שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, אמר בשיחה עם ynet כי "מינוי ועדת גולדסטון והרכבה היה מוטה מראש נגד ישראל ובנסיבות אלה ישראל צדקה לחלוטין כשסירבה לשתף פעולה עם ועדה שכזו. הדו"ח עצמו מופרך לחלוטין והדבר בולט מתוך הדו"ח עצמו. הניסיון של גולדסטון לחזור בו מהדו"ח, לפחות באופן חלקי, הוא צעד קטן ושאיננו מספיק לתיקון הנזק הבלתי מוצדק שגרם. יחד עם זאת, ההסברים שהוא נותן למשגים שבדו"ח הם פאתטיים. גם העובדה שהוא מביע צער על כך שהדו"ח לא השפיע כלל על התנהגות החמאס מלמדת על תמימות והיעדר כל קשר למציאות ולמשמעות הטרור. היה ברור שהדו"ח עצמו ישמש גורם המעודד את הטרור, כפי שאכן אירע במציאות".

     

    הרצוג: טעינו כשלא שיתפנו פעולה  

    אך לא כולם סברו שצריך להימנע משיתוף פעולה עם חברי ועדת גולדסטון. ח"כ יצחק הרצוג היה השר היחיד שביקש לשתף פעולה עם הוועדה, ולדבריו "הדו"ח יצא כפי שיצא משום שלא שיתפנו פעולה. היום הוכח שטענתי הייתה מוצדקת". בשיחה עם ynet אמר כי "ועדת השרים בראשות ליברמן טעתה טעות מרה כשהחליטה לא לשתף פעולה עם הוועדה. כשר היחיד שהצביע בעד שיתוף הפעולה, נתקלתי בקיר אטום של קיבעון מחשבתי. לו היינו מציגים את הצד שלנו כראוי, אפשר היה לשכנע את גולדסטון בצדקת מעשינו, שכן הוא היה פתוח לשמוע את הצד הישראלי".

     

    הרצוג אומר כי ברק, נתניהו וליברמן "נכנסו לעמדה שלא צריך לשתף פעולה, משום שלכאורה הוועדה סימנה את המטרה. אך גולדסטון לא בא ממקום עוין. הדו"ח צריך להימחק מעל דפי ההיסטוריה, אך אין זה מבטל את העובדה כי מה שהוחלט בישראל הוחלט בצורה רעה. כאשר מאמינים בעמדתנו, אסור לפחד וצריך להציג אותה באופן ברור. אי הצגת עמדת ישראל בפני הוועדה גרם לנזק מדיני ואין ספק שדבריו של גולדסטון כיום לא יקבלו את התהודה כפי שקיבל הדו"ח כשפורסם".

      

    ראש הממשלה, בנימין נתניהו, קרא לאו"ם לבטל את הדו"ח לאלתר: "צריך לזרוק את הדו"ח הזה לפח האשפה של ההיסטוריה. אין צבא מוסרי יותר מצה"ל. זו האמת שצריכה לעמוד בפני העולם והאו"ם". השרה לימור לבנת הוסיפה כי "כל אותן מדינות, ארגונים וגופים שמיהרו לעשות שימוש בדו"ח גולדסטון כדי להכפיש ולהשמיץ את ישראל, לעשות לה דה-לגיטימציה ולהחרימה, צריכים להכות על חטא ולערוך חשבון נפש נוקב עם עצמם".

      

    שר החינוך וחבר הקבינט המדיני-בטחוני, גדעון סער, ציין ש"מועצת זכויות האדם של האו"ם, בה הייתה חברה לוב עד לא מכבר, היא גוף מוטה, צבוע ואנטי ישראלי. הם התעלמו מירי טילים על מאות אלפי ישראלים במשך שנים והדבר האחרון שמעניין אותם זה זכויות אדם".

     

    בעזה מתעלמים לפי שעה

    מאמרו של ריצ'רד גולדסטון היכה גלים בישראל, אבל כמעט כל כלי התקשורת ברשות הפלסטינית וברצועת עזה בחרו להתעלם לפי שעה מהצהרתו. הרשות הפלסטינית ביקשה למשוך לפני כשנתיים את הדו"ח מהצבעה בוועדה באו"ם, אחרי לחץ כבד שהופעל עליה מצד ארצות הברית. ד"ר מוסטפה ברגותי, מזכ"ל מפלגת "היוזמה הלאומית הפלסטינית", מתח בשעתו ביקורת קשה על ההחלטה ואמר כי היא "משרתת את הכיבוש הישראלי".

     

    בשיחה עם ynet, אמר ברגותי כי הוא בטוח עדיין שהשופט הדרום אפריקני עומד מאחורי מה שכתב בדו"ח "שמעתי אותו מדבר הרבה פעמים בנושא ואני יודע שהוא בטוח במה שנכתב בדו"ח, לדעתי הוא לא מתחרט על מה שהוא כתב". ברגותי הדגיש כי מאחורי הדו"ח עומדים עוד אישים מלבד גולדסטון. "היה לו את כל המידע שצריך ועובדה שישראל סירבה לקבל אותו. אני משוכנע שכל מה שנכתב שם הוא אמת".

     

     ברגותי הודה כי גם לחמאס יש חלק בפשעי המלחמה, משום שהארגון ירה רקטות לעבר אזורים המאוכלסים באזרחים, אולם הוא טוען כי ישראל השתמשה בכוח לא פרופורציונלי. "כמה ישראלים נהרגו וכמה פלסטינים נהרגו? תעשו את החשבון לבד". לדבריו, לא משנה מה ייאמר או ייכתב. "אני הייתי בעזה אחרי המבצע וראיתי את מה שנעשה שם. מה שקרה בעזה זה פשע מלחמה". 


  • Read this article in English

     

    בהכנת הידיעה השתתפו אביעד גליקמן ואליאור לוי
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    טען תחילה שצה"ל הרג בכוונה. גולדסטון
    צילום: רויטרס
    פעלנו לפי החוק הבינלאומי. אולמרט
    צילום: AP
    קיבעון מחשבתי. יצחק הרצוג
    צילום: נועם מושקוביץ
    חיילי צה"ל במבצע עופרת יצוקה
    צילום: רויטרס
    ומה עם ירי הרקטות?
    צילום: רויטרס
    מומלצים