שתף קטע נבחר

אפקט גולדסטון: קטן הסיכוי למעצר קצינים בחו"ל

גורם משפטי בכיר בצה"ל אומר כי השינוי בעמדת גולדסטון מקטין את החשש כי ייפתח הליכים משפטיים נגד קצינים בכירים. כ-50 תיקים נפתחו אחרי המבע, רק חמישה עדיין פתוחים

האם קציני צה"ל שלחמו בעופרת יצוקה יכולים לנשום לרווחה? גורם משפטי בכיר בצה"ל אמר הערב (יום א') כי בעקבות החרטה שהביע השופט ריצ'רד גולדסטון בנוגע לקביעתו כי צה"ל ביצע פשעי מלחמה במבצע עופרת יצוקה, קיים חשש נמוך יותר שקציניו ייעצרו בחו"ל.

 

המהפך של גולדסטון - כותרות אחרונות ב-ynet

 

"השינוי בעמדת גולדסטון מקטין את החשש כי ייפתחו הליכים משפטיים נגד קצינים בכירים בחוץ לארץ", אמר גורם משפטי בכיר בצה"ל. לדבריו, לקצינים שיוצאים לחו"ל נשקף כעת סיכון נמוך יותר בפן המשפטי נוכח קבלת העמדה העקרונית כי מערכת המשפט הישראלית יודעת לעשות את העבודה. "עם זאת, עדיין ישנם שיקולים שונים באשר להמלצות יציאה לחו"ל לקצינים,

ישנה מוטיבציה לגורמים שונים לנקוט בהליכים נגדם ולכן כל מקרה יישקל לגופו".

 

הגורם המשפטי הוסיף כי לאור השינוי בעמדתו של גולדסטון וההבנה עמוקה יותר כיצד פועלת ישראל, קטנים גם הסיכויים כי לאחר מבצע עתידי ברצועת עזה יתפרסם דו"ח חריף נוסף. "העולם למד להכיר ולהעריך את דרך הפעולה שלנו, הבינו כיצד פועלת שיטת המשפט - זה המגן הכי טוב שלנו ומצמצם את הסיכוי לטענות כאלה. זה לא אומר שלא ינסו, גורמי זכויות אדם לא יוותרו, וארגוני הטרור שלא יכולים לנצח את צה"ל בשדה הקרב, ילחצו בכיוון הזה".

 

הוא הביע תקווה כי גולדסטון ימשיך בכיוון שנקט בו, "יהיה ישר עם עצמו וימשיך בתהליך התיקון". לדברי הגורם המשפטי הבכיר בצבא, דו"ח גולדסטון המקורי היה רצוף בשקרים, "הוא ניסה להפוך אותנו לסרביה של מילושוביץ', אבל עם הזמן, ואחרי עבודה קשה מאוד שלנו, הדברים השתנו עד אשר הגיע השינוי בעמדה, זה גם חוות דעת מומחים על שיטת המשפט שלנו וגם לא מעט אירועים שהוזכרו בדו"ח ועם הזמן התגלו כשקריים, זה כרסם במעמד הדו"ח באופן ניכר".

 

מרבית תיקי החקירה נסגרו

למרות שגולדסטון טען במאמר שפרסם בסוף השבוע ב"וושינגטון פוסט" כי אם היה יודע אז מה שהוא יודע היום, הדו"ח היה שונה, אמר הגורם הצבאי כי לגולדסטון, שאותו כינה "רשלן", היו מספיק כלים כדי להגיע מלכתחילה למסקנות אחרות. "הייתי מבין אם היה טוען שהפרזנו או לא הקפדנו דיה, איני מקבל את הטענות הללו - אבל איתן אפשר להתמודד. הוא בכלל טען שפגענו במכוון באזרחים, דבר לא נתפס".

 

במסגרת הניסיונות של ישראל לבלום את השפעת דו"ח גולדסטון, יצא לאו"ם בינואר אשתקד הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף אבי מנדלבליט, שם נדרש לספק תשובות בתוך שלושה חודשים. "העמדה שלנו הייתה שלא ניתן לבדוק כל טענה בפרק הזמן הקצר הזה ויש לתת את מלוא הזמן כדי לחקור. נכון שזה לא סימפטי וכולם רוצים תשובות באופן מיידי, אבל אנחנו עמדנו על שלנו שנעשה בדיקה מקיפה ויסודית,

ייקח זמן כמה שייקח".

 

יותר משנתיים לאחר מבצע עופרת יצוקה, נסגרו מרבית תיקי החקירה סביב האירועים ברצועת עזה. כ-50 תיקים פליליים נפתחו, חלק מהאירועים בגינם הוזכרו בדו"ח גולדסטון, רבים אחרים צפו ועלו מתחקירי צה"ל. כיום מתנהל משפטו של סמ"ר ס' בגין הריגה, כמו כן עדיין נחקרת פרשת הפצצת בית משפחת אל-סימוני בצפון הרצועה, אירוע בו נהרגו 21 אזרחים. מעבר לכך מתנהלות עוד שלוש חקירות בגין אירועים שמעלים חשד להתנהלות לקויה. בצה"ל מעריכים כי בתוך כחודשיים ייגמרו כל החקירות בעניין.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רשלן. ריצ'רד גולדסטון
צילום: AP
מומלצים