שתף קטע נבחר

צילום: אבי מועלם

החולים בעד הרופאים: "מפלאפל מרוויחים יותר"

הרופאים והאוצר לא התקדמו "אף לא מילימטר אחד" והבוקר תיפתח בבתי החולים שביתת אזהרה בת יומיים. ניתוחים בוטלו, לידות בניתוח קיסרי נדחו ובמחלקות ישהו רק כוננים. רופא: "קשה להיות חסר אונים מול מטופל". אז לאן ללכת כשחולים?

ד"ר אורלי ברק, תורנית בחדר המיון של בית החולים הדסה עין כרם בירושלים, החלה את יום העבודה שלה אתמול ב-7:00 בבוקר ותסיים אותו רק הבוקר (יום ג') אחרי שתחל שביתת הרופאים. "המאבק הזה היה צריך להתחיל מזמן", אמרה ל-ynet אמש, אחרי שעות ארוכות ללא שינה. "המחדלים במערכת הבריאות פוגעים באופן ישיר בחולים".

 

 

המיון בבית החולים הירושלמי היה רגוע יחסית, מה שאפשר לד"ר ברק לספר על תחושותיה לקראת שביתת האזהרה. "החולים ייפגעו. זו תחושה קשה, כי אני כאן כדי לעזור להם. חבל ששר האוצר, שהיה מאושפז כאן, לא חווה את חוויית האשפוז במסדרון, אולי כך הדברים היו נראים אחרת. צריך להעלות לדיון את נושא שעות העבודה המטורפות, כי זה המחדל הגדול".


שעות עבודה מטורפות. ד"ר ברק (מימין), חן ושוסמן (צילום: נועם מושקוביץ)

 

ד"ר שמוליק חן, מתמחה במחלקה הפנימית סיפר ל-ynet על שגרת יומו. "התחלתי ב-7:30 בבוקר ובמקרה הטוב אני אלך הביתה ב-10:00 בבוקר (למחרת, ע.א.). בינתיים אני בסדר, בסביבות 2:00 בלילה מתחילים להרגיש את הקושי". הוא סיפר על משכורותו: "הבסיס של המשכורת הוא 6,000 שקל בחודש. עם תורניות, הברוטו יוצא 18 אלף שקל בחודש".

 

"שכר בקנטים": 25 שקל לשעה

אבל ד"ר חן מסביר שזאת "טעות אופטית. בפועל אני מרוויח 10,000 שקל נטו וזה בעצם תמורת משרה כפולה. כל שבוע אני עובד בין 80 ל-90 שעות, שזה כולל לילות, שבתות וחגים. המשכורת היא בעצם 25 שקל לשעה. השכר בקנטים והרפואה הציבורית במדינת ישראל נפגעת. המאבק הוא על דמותה של הרפואה הציבורית בישראל,

אנחנו נלחמים גם בשביל החולים שלנו".

 

ד"ר נועם שוסמן, מתמחה בכירורגיה ותורן ערב במיון, הגדיר את מצב הרופאים "בושה וחרפה". לדבריו, "בעולם של 2011 הכל מגיע לכסף. שכר הבסיס שלנו מאוד נמוך, וזה פוגע בפנסיה". הוא הוסיף: "אני נותן בין 70 ל-90 שעות בשבוע, עם השכלה אקדמית של 13 שנה, אני אחראי לחיי אדם, מקריב את המשפחה שלי, לא רואה את הילדים והבן שלי בחרדות מזה".

 

לתחושתו, "המדינה לוקחת אותנו כדבר מובן מאליו". הוא הסביר מה יקרה במהלך השביתה: "אנחנו עובדים במתכונת שבת. כל הדברים הבלתי דחופים יידחו, והטיפול בחולים ייתקע. אני מרגיש חרא, יש לי 30 חולים שמאושפזים, ועוד 15 שמחכים לניתוח. אני באופן אישי צריך לדאוג להם, זו הרגשה מאוד קשה לעמוד מול המטופל שלך, שאתה רוצה בטובתו, כשאתה חסר אונים".

 

"גם הרופאים צריכים טיפול"

בחדר המיון בבית החולים "סורוקה" בבאר-שבע כמעט כל החולים היו תמימי דעים: מאבק הרופאים מוצדק. אמסלם עמרם, שהגיע למיון בגלל כאבים בחזה, אמר ל-ynet כי "השביתה היא בעיה גדולה, אבל מגיע להם שכר ותנאים טובים. הם כמעט אף פעם לא שובתים. אין כאן על מה להתווכח". תשע שעות חלפו מאז שהגיע למיון. "אני חושש מאוד מהשביתה. אבל הם עובדים קשה וגם הם צריכים טיפול".

 

רמי ראובני, שסובל אף הוא מכאבים בחזה, סיפר כי הגיע ב-9:00 והלך הביתה משום שמצבו לא הצריך אשפוז, אך כאשר חזר בערב, בשעה 21:00, הבחין באותו רופא שטיפל בו בבוקר. "הוא כבר 12 שעות פה", אמר, "אם הם שובתים כנראה שהם יודעים משהו. אלה אנשים שלמדו, השקיעו כסף רב ויש הרבה אנשים שמוכרים פלאפל ומרוויחים יותר מהם".


בתי החולים יפעלו במתכונת שבת, המשא ומתן יימשך (צילום: נועם מושקוביץ)

 

אלה, שעבדה במשך 40 שנה כאחות ברוסיה, הגיעה מלווה בנכדיה בגלל בעיות לב. "זה לא טוב", אמרה והביעה התנגדות עזה להשבתה. "לרופאים אין זכות לשבות. הם נשבעו שבועה. הם לא יכולים לעשות את זה. אני מבינה אותם, אבל שביתה זה הגבול. צריך לשלם להם כי הם עושים עבודה קשה. הם אלה שנושאים באחריות לכל מטופל ומטופל".

 

אורטל שלום, שליוותה למיון את אמה, תומכת בחום ברופאים השובתים. "מגיע להם, באמת. אמנם ההשבתה יכולה לסכן חיים, אבל אם הם לא ישבתו זה יסכן עוד יותר את חיי החולים. הם עובדים בתנאים קשים, בצפיפות ועומס. יש מקומות שאנשים יושבים אחד על השני. אני אופטימית, ומאמינה שיקבלו את המגיע להם. בסך הכל זה לטובת האזרחים ואנחנו נרוויח ונקבל טיפול יותר טוב".

 

גם ניתוחים קיסריים נדחו

בימים האחרונים ניסו הרופאים ונציגי האוצר לגשר על הפערים הגדולים, ללא הצלחה. "לא זזנו אף מילימטר אחד קדימה. הנושא שעלה על הפרק היה ביטוח מקצועי לרופאים. לא דיברנו על הנושאים המהותיים שבמחלוקת", סיפר יו"ר איגוד רופאי המדינה, ד"ר צאקי זיו-נר. עם זאת, המשא ומתן יימשך באופן אינטנסיבי והצדדים ייפגשו מדי יום.

 

השביתה צפויה לגרום לאי סדר גדול במערכת הבריאות. כל בתי החולים הציבוריים ייפעלו במתכונת שבת. גם קופות החולים כללית ולאומית ישבתו. בבתי החולים לא יפעלו מרפאות החוץ ויידחו ניתוחים שאינם דחופים, כמו גם צילומים, בדיקות אבחנתיות שונות ובדיקות הדמיה שאינם דחופים. במחלקות ישהו רק רופאים כוננים. בין הניתוחים שאינם דחופים שיידחו נמצאים גם ניתוחים קיסריים מתוכננים.

 

לעומת זאת, חדרי המיון יתוגברו ברופאים נוספים. היחידות לטיפול נמרץ, הפגיות ומחלקות היולדות יפעלו כרגיל. משרד הבריאות הנחה את הרופאים השובתים לבצע טיפולי דיאליזה דחופים, טיפולים לנשים העוברות הפריה חוץ גופית ועברו כבר את כל ההכנה הנדרשת, טיפולי כימותרפיה והקרנות לחולים שזקוקים לכך.

 

בבתי החולים יפעלו ועדות חריגים שבסמכותן יהיה לאשר ביצוע של פעולות נוספות, מעליהן תהיה ועדת חריגים ארצית וכן ועדה עליונה. ההסתדרות הרפואית תפעיל ממחר בבוקר מוקד טלפוני לפניות הציבור במספר 5104*. בשירותי בריאות כללית יוכלו להתעדכן אילו מרפאות פתוחות בטלפון 2700* ובקופת חולים לאומית ניתן יהיה להתעדכן במרפאות שפתוחות בטלפון 1-700-507507.

 

במשרד האוצר אמרו כי "מדובר בשביתה אותה ניתן למנוע, ועדיף שהרופאים יתמקדו בקידום המשא ומתן או ייענו להצעת המדינה לקיום הליך בוררות מוסכם, על מנת שלא לפגוע באזרחים". אבל ד"ר ברק מהמיון בירושלים בטוחה: "יהיו כאן בלגן וצעקות. לא כל החולים יבינו למה חולים מסוימים מקבלים טיפול והם לא. יהיו רופאים שיהיה קשה להם לא לשבור שביתה בגלל הדאגה לחולים שלהם".

פורסם לראשונה 04/04/2011 23:48

 

בהכנת הידיעה השתתפה מיטל יסעור בית אור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אנשים יושבים אחד על השני"
צילום: אבי מועלם
המחדלים במערכת פוגעים בחולים. ד"ר ברק
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים